Η Κίνα αρχίζει να ψάχνει για ξένη ζωή (φωτογραφίες-βίντεο)

Η διάμετρος του ραδιο τηλεσκοπίου FAST είναι περίπου 500 μέτρα և μπορεί να φτάσει τις 19.000 περιστροφές ανά λεπτό. Οι Κινέζοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν την κατάρρευση του αμερικανικού τηλεσκοπίου στο Arecibo για να είναι «ανοιχτές» για χρήση από ξένους ερευνητές το καλοκαίρι. η αναζήτηση της ξένης ζωής

Η Κίνα θα επιτρέψει στους ξένους αστρονόμους να χρησιμοποιήσουν το ραδιο τηλεσκόπιο διαμέτρου 1.600 ποδιών (περίπου 490 μέτρων) για πρώτη φορά το επόμενο καλοκαίρι.

Το Aperture Spherical Radio Telescope (FAST) είναι ο μεγαλύτερος ραδιοφωνικός σταθμός ενός δίσκου στον κόσμο, που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση διαστημικών φαινομένων και την αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Επιπλέον, ήταν ένα από τα μοναδικά “Sky Eyes” που χρησιμοποίησε το ραδιο τηλεσκόπιο Arechibo 1.000 ποδιών (που ανήκει στο Πουέρτο Ρίκο των ΗΠΑ) μετά τον παροπλισμό ή την κατάρρευση του Δεκεμβρίου.

Επιστήμονες από την Κίνα και το εξωτερικό μπορούν να υποβάλουν αίτηση online για τη χρήση του FAST στο Εθνικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Κίνας (NAOC) από την 1η Απριλίου. Το πρόγραμμα θα δημοσιευθεί από την 1η Αυγούστου, το 10% θα είναι διαθέσιμο σε αλλοδαπούς, σύμφωνα με έκθεση της κρατικής εταιρείας Xinhua News.

Το FAST είναι χτισμένο σε ένα φυσικό λάκκο στην πόλη Pingtang, στην επαρχία Guizhou της νοτιοδυτικής Κίνας, με μοναδικό σχεδιασμό που χρησιμοποιεί κεκλιμένα μεταλλικά πάνελ για να αλλάξει την περιοχή εστίασης.

Η κατασκευή ξεκίνησε το 2011 και η παρακολούθηση ξεκίνησε το 2016, αν και το FAST δεν άνοιξε επίσημα μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2020.

Μέχρι σήμερα, τα συστήματά του έχουν καταγράψει τουλάχιστον 240 πάλσαρ (αστέρια νετρονίων με ισχυρά μαγνητικά πεδία) από τον Αύγουστο του 2017.

Το τηλεσκόπιο μπορεί να κάνει 18,990 περιστροφές ανά λεπτό.

Ο βασικός σχεδιασμός της FAST είναι παρόμοιος με το τηλεσκόπιο Arecibo, αν και το τελευταίο θα μπορούσε να έχει υψηλότερες συχνότητες.

Το Παρατηρητήριο Arecibo παροπλίστηκε τον Νοέμβριο λόγω της ασφάλειας δύο χαλασμένων καλωδίων. Δύο εβδομάδες αργότερα, την 1η Δεκεμβρίου, το κύριο τηλεσκόπιο του Arecibo κατέρρευσε. Το FAST είναι σημαντικά βαθύτερο από το Arechibo, προσφέροντας ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο. Είναι σε θέση να κάνει διπλή σάρωση της περιοχής που μπορεί να καλύψει το αμερικανικό τηλεσκόπιο, προσφέροντας αναγνώσεις που είναι τρεις έως πέντε φορές πιο ευαίσθητες.

Σύμφωνα με τον Li Di, επικεφαλής επιστήμονα του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Κίνας, το «άνοιγμα» του FAST σε ξένους «παρατηρητές» καθοδηγείται από «Η επιθυμία να κατανοήσουμε καλύτερα τη θέση της ανθρωπότητας στο διάστημα».

“Εξάλλου, η μελέτη του άγνωστου είναι η φύση της ανθρωπότητας.” είπε στην China Daily. “Οδηγεί σε ένα μεγαλύτερο μέλλον.”

Τον Σεπτέμβριο, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η FAST συμμετείχε στην αναζήτηση ζωής πέρα ​​από τη Γη.

Σύμφωνα με τον Tong-ie Hang Angi, έναν αστρονόμο στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου Normal, υπάρχουν μερικά «ενδιαφέροντα» σήματα που μπορεί να αποτελούν ένδειξη ξένης ζωής ότι η ομάδα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη μελέτη.

Η εγκατάσταση των 269 εκατομμυρίων δολαρίων θα συλλέγει επίσης δεδομένα για μαύρες τρύπες, νεφελώματα και μακρινούς γαλαξίες.

Πηγή: Πρώτο τεύχος

Source