Η Κίνα θα εκτοξεύσει τις ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2028 – think tank

Η Κίνα θα προσπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο το 2028, πέντε χρόνια νωρίτερα από ό, τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, λόγω των αντίθετων ανακάμψεων των δύο χωρών από την πανδημία COVID-19, ανέφερε ένα think tank.

«Για κάποιο χρονικό διάστημα, ένα κυρίαρχο θέμα της παγκόσμιας οικονομίας ήταν ο αγώνας οικονομικής και μαλακής εξουσίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας», ανέφερε το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών σε ετήσια έκθεση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

«Η πανδημία COVID-19 και η αντίστοιχη οικονομική κατάρρευση σίγουρα έδωσαν ώθηση σε αυτόν τον ανταγωνισμό υπέρ της Κίνας».

Η CEBR δήλωσε ότι η «επιδέξια διαχείριση της πανδημίας» της Κίνας, με το αυστηρό πρόωρο κλείδωμα της, και οι επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στη Δύση σήμαινε ότι οι σχετικές οικονομικές επιδόσεις της Κίνας είχαν βελτιωθεί.

Η Κίνα έφτασε στο μέσο όρο της οικονομικής ανάπτυξης 5,7% ετησίως από το 2021-25 πριν επιβραδύνει στο 4,5% ετησίως από το 2026-30.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πιθανό να έχουν μια ισχυρή μετά την πανδημία ανάκαμψη το 2021, η ανάπτυξή τους θα επιβραδύνθηκε στο 1,9% ετησίως μεταξύ 2022 και 2024, και στη συνέχεια στο 1,6% μετά από αυτό.

Η Ιαπωνία θα παραμείνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, σε όρους δολαρίου, έως τις αρχές της δεκαετίας του 2030, όταν θα ξεπεραστεί από την Ινδία, ωθώντας τη Γερμανία από το τέταρτο στο πέμπτο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, επί του παρόντος η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία από το μέτρο της CEBR, θα πέσει στην έκτη θέση από το 2024.

Ωστόσο, παρά το χτύπημα το 2021 από την έξοδο από την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το βρετανικό ΑΕΠ σε δολάρια αναμενόταν να είναι 23% υψηλότερο από το γαλλικό έως το 2035, με τη βοήθεια του ηγετικού της Βρετανίας στην ολοένα και πιο σημαντική ψηφιακή οικονομία.

Η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 19% της παραγωγής στις 10 κορυφαίες παγκόσμιες οικονομίες το 2020, αλλά αυτό θα μειωθεί στο 12% έως το 2035, ή θα μειωθεί εάν υπάρξει μια έντονη διάσπαση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας, δήλωσε η CEBR.

Ανέφερε επίσης ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία ήταν πιθανό να εμφανιστεί σε υψηλότερο πληθωρισμό και όχι σε βραδύτερη ανάπτυξη.

«Βλέπουμε έναν οικονομικό κύκλο με αυξανόμενα επιτόκια στα μέσα της δεκαετίας του 2020», ανέφερε, θέτοντας μια πρόκληση για κυβερνήσεις που έχουν δανειστεί μαζικά για να χρηματοδοτήσουν την απάντησή τους στην κρίση COVID-19.

«Αλλά οι υποκείμενες τάσεις που έχουν επιταχυνθεί από αυτό το σημείο σε έναν πιο πράσινο και πιο τεχνολογικό κόσμο καθώς προχωράμε στη δεκαετία του 2030».

(Reuters)

FILE ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Οι Κινέζοι υπάλληλοι προσαρμόζουν τις ΗΠΑ και τους Κινέζους σημαίαπριν από την εναρκτήρια σύνοδο εμπορικών διαπραγματεύσεων Σινο-ΗΠΑ στο Πεκίνο, 14 Φεβρουαρίου 2019. Mark Schiefelbein / Pool μέσω REUTERS

Source