Η Κίνα μόλις ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο COVID-19 καθώς αγωνίζεται να εμβολιάσει τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο

  • Κίνα ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κορανοϊού για οικιακή χρήση.
  • Έχει χορηγηθεί υπό όρους έγκριση σε ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τον κρατικό έλεγχο Sinopharm, το οποίο ισχυρίζεται 79% αποτελεσματικότητα, αλλά δεν έχει δημοσιεύσει βασικές λεπτομέρειες.
  • Η Κίνα θέλει να εμβολιάσει 50 εκατομμύρια ανθρώπους έως τα μέσα Φεβρουαρίου, ανέφεραν οι The New York Times.

Η Κίνα έχει χορηγήσει υπό όρους έγκριση στο πρώτο της εμβόλιο για γενική οικιακή χρήση κατά COVID-19, αν και η διάθεσή του μπορεί να αμαυρωθεί από ερωτήσεις σχετικά με την έλλειψη δεδομένων αποτελεσματικότητας που αποκαλύπτονται δημόσια.

Το πλάνο αναπτύχθηκε από την ελεγχόμενη από το κράτος φαρμακευτική εταιρεία Sinopharm, η οποία ανακοίνωσε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά 79% την Τετάρτη. Αυτό είναι χαμηλότερο από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Western που αναπτύχθηκαν από την Pfizer-BioNTech και Μοντέρνο, η οποία διέθετε ποσοστά αποτελεσματικότητας σε δοκιμές στα τέλη του σταδίου 95% και 94% αντίστοιχα.

Ενώ το ποσοστό 79% είναι ακόμα πολύ υψηλότερο από το επίπεδο που οι εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο έκριναν αποδεκτό, το Reuters σημείωσε ασυνέπειες μεταξύ αυτού του αριθμού και ευρημάτων σε άλλες χώρες. Το ίδιο εμβόλιο έχει εγκριθεί από το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία ανακοίνωσαν ποσοστό αποτελεσματικότητας 86% για αυτό. Σύμφωνα με τους Financial Times, δεν υπήρξε καμία δημόσια εξήγηση για τη διαφορά και ούτε η Sinopharm, ούτε το Μπαχρέιν, ούτε οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΑΕ έχουν δημοσιεύσει λεπτομέρειες για την ανάλυσή τους. “Ακόμα δεν έχουμε δει βασικές λεπτομέρειες, όπως ο αριθμός των συμμετεχόντων στη δοκιμή και οι λοιμώξεις στις δοκιμές Φάσης 3 για το εμβόλιο”, δήλωσε στο Reuters ο Dong-Yan Jin, καθηγητής στη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Πρόσθεσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας θα έχουν πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες, λέγοντας: “Εάν το εμβόλιο θέλει να λάβει μερίδιο στην παγκόσμια αγορά, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, απαιτούνται περισσότερα δεδομένα. Εάν το εμβόλιο θα μπορούσε να κερδίσει έγκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ή Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου τα ρυθμιστικά όρια είναι υψηλότερα από ό, τι στην Κίνα και στα ΗΑΕ, περισσότεροι άνθρωποι θα το εμπιστεύονταν. “

Η Κίνα ήταν το επίκεντρο της αρχικής επιδημίας του κοροναϊού στις αρχές του έτους. Οι αυστηροί αποκλεισμοί και άλλοι περιορισμοί βοήθησαν στο να διατηρηθεί ο γνωστός αριθμός θανάτων της χώρας σε 4.781 και οι λοιμώξεις κάτω από 96.000, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων είναι πάνω από 1,8 εκατομμύρια.

Διαφήμιση


Ανακοινώνοντας την υπό όρους έγκριση την Πέμπτη, ο Chen Shifei, αναπληρωτής Επίτροπος της Εθνικής Διοίκησης Ιατρικών Προϊόντων της Κίνας, δήλωσε ότι “τα γνωστά οφέλη του νέου αδρανοποιημένου εμβολίου της Coronavirus της Sinopharm είναι μεγαλύτερα από τους γνωστούς και πιθανούς κινδύνους”.

Η Κίνα έχει ήδη εμβολιάσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους με τρύπημα εξουσιοδοτημένα για χρήση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά αντιμετωπίζει μεγάλη πρόκληση να εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της 1,3 δισεκατομμυρίων. Σύμφωνα με τους The New York Times, η Κίνα θέλει να εμβολιάσει 50 εκατομμύρια ανθρώπους έως τον Φεβρουάριο, όταν αναμένεται να ταξιδέψουν εκατομμύρια για να γιορτάσουν το σεληνιακό νέο έτος. Η Κίνα σκοπεύει να επικεντρώσει τον πρώτο γύρο εμβολιασμών σε αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ανέφεραν αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού προσωπικού και εκείνων που εργάζονται σε δημόσιους χώρους. Μια δεύτερη φάση αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη.

.Source