Η κακοποιημένη τουρκική οικονομία θέτει ένα ισχυρό Ερντογάν στη δοκιμή

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ – Χορηγμένος από περιορισμούς στο καπνοπωλείο του, ο Ozgur Akbas βοήθησε στη διοργάνωση διαδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα για να διαμαρτυρηθεί για αυτό που αποκαλούσε αθέμιτους κανόνες που επιβλήθηκαν στους εμπόρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Υπάρχουν πολλοί φίλοι που έχουν κλείσει», είπε σε μια συνέντευξη. «Και μερικοί βρίσκονται στα πρόθυρα αυτοκτονίας».

Οι Τούρκοι αντιμετώπιζαν πτώση νομίσματος και διψήφιο πληθωρισμό για δύο χρόνια όταν η πανδημία έπληξε τον Μάρτιο, επιδεινώνοντας απότομα τη βαθιά ύφεση της χώρας. Εννέα μήνες, καθώς ένα δεύτερο κύμα του ιού σαρώνει την Τουρκία, υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού κατακλύζεται από χρέος και όλο και περισσότερο πεινά.

Η MetroPoll Research, μια σεβαστή δημοσκόπηση, διαπίστωσε σε μια πρόσφατη έρευνα ότι το 25% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Ο κ. Akbas είπε ότι το βλέπει καθημερινά στους πελάτες του.

«Οι άνθρωποι βρίσκονται στο σημείο της έκρηξης», είπε.

Για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φέτος είχε τραβήξει την προσοχή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με μια επιθετική εξωτερική πολιτική και στρατιωτικές παρεμβάσεις, τα πράγματα ξαφνικά ξεκίνησαν τον Νοέμβριο.

Η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι είχε υποτιμήσει την έκταση της επιδημίας του κοροναϊού της Τουρκίας, χωρίς να καταγράφει ασυμπτωματικά περιστατικά και νέα δεδομένα αποκάλυψαν ρεκόρ επίπεδα μόλυνσης στη χώρα.

Η τουρκική λίρα έχει πληγεί από ρεκόρ υποτίμησης – πάνω από 30 τοις εκατό έναντι του δολαρίου φέτος – και τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν εξαντληθεί άσχημα. Μαζί με τον διψήφιο πληθωρισμό, η χώρα αντιμετωπίζει τώρα κρίση ισοζυγίου πληρωμών, δήλωσε πρόσφατα η Moody’s Investor Service.

Η κρίση έρχεται καθώς ο κ. Ερντογάν πρόκειται να χάσει έναν ισχυρό σύμμαχο όταν ο Πρόεδρος Τραμπ αποχωρήσει τον επόμενο μήνα. Η Τουρκία αντιμετωπίζει ήδη κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για γεώτρηση φυσικού αερίου στα ύδατα που ισχυρίζεται η Κύπρος. Ο κ. Τραμπ είχε καθοριστικό ρόλο στην αναστολή των κυρώσεων από την Ουάσινγκτον μέχρι αυτόν τον μήνα.

Ο κ. Ερντογάν ήταν ιδιαίτερα αργός συγχαίροντας τον εκλεγμένο Πρόεδρο Joseph R. Biden Jr. για τη νίκη του. Οι αναλυτές αναμένουν ότι μια διοίκηση του Μπάιντεν θα είναι πιο σκληρή στο κυλιόμενο ρεκόρ του κ. Ερντογάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δημοκρατικά πρότυπα.

Για να αντιμετωπίσει την σπειροειδή οικονομία της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν μετακόμισε πρόσφατα με μια σκληρότητα που συνήθως κρύβεται προσεκτικά από την άποψη. Διόρισε νέο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας και όταν ο υπουργός Οικονομικών του κ. Ερντογάν, ο οποίος είναι επίσης ο γαμπρός του και ο κληρονόμος του, παραιτήθηκε από την ένσταση, ο πρόεδρος εξέπληξε πολλούς αποδεχόμενοι την παραίτηση και αντικαθιστώντας τον.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος υποσχέθηκε οικονομικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις, και μάλιστα επέτρεψε την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων – τους οποίους υποστηρίζουν ορισμένοι στο κόμμα του για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο βοήθειας για παλίρροια μικρών επιχειρήσεων και εμπόρων για τρεις μήνες. Το περασμένο Σαββατοκύριακο έπεσε σε ένα φούρνο για να κάνει κάποιες αγορές σε μια επίδειξη υποστήριξης για τους εμπόρους.

Ωστόσο, οι κριτικοί έχουν περιγράψει ότι οι διάφοροι ελιγμοί του κ. Ερντογάν είναι πολύ λίγοι, πολύ αργά.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Berat Albayrak, μπορεί να ήταν ένας βολικός αποδιοπομπαίος τράγος – λίγα είναι γνωστά για το τι πραγματικά έπεσε μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο – αλλά η δραματική πτώση του από τη χάρη και η πλήρης εξαφάνιση από τη δημόσια ζωή δείχνουν μια πιο σοβαρή διόρθωση της πορείας. Φαίνεται ότι η οικονομική κρίση και οι συνέπειες για τη μοίρα του ίδιου του Ερντογάν έχουν γίνει πρωταρχικές ανησυχίες.

Ο Μεχμέτ Αλί Κούλατ, ο οποίος διεξάγει δημοσκοπήσεις για πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος παρακολουθεί επιμελώς τις δημοσκοπήσεις.

«Αυτό που δίνει ιδιαίτερη προσοχή είναι πώς αντανακλώνται τα πράγματα στην κοινωνία», είπε ο κ. Kulat.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η θέση του κόμματος AK του κ. Ερντογάν έπεσε στο χαμηλότερο σημείο της στα 19 χρόνια που βρισκόταν στο τιμόνι της τουρκικής πολιτικής, κυμαινόμενο περίπου 30%, σύμφωνα με το MetroPoll. Αυτός ο αριθμός υποδηλώνει ότι η συμμαχία του κόμματος με το Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος θα αποτύχει να εξασφαλίσει τον κ. Ερντογάν το 50 τοις εκατό των ψήφων που απαιτούνται για να κερδίσει προεδρικές εκλογές.

«Οι επόμενες εκλογές δεν είναι χτυπητές», δήλωσε ο Asli Aydintasbas, ανώτερος συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. «Υπάρχει μια καλή πιθανότητα να χάσει, εκτός εάν είτε διευρύνει τον συνασπισμό του είτε καταφέρει να κάνει έκκληση σε ανθρώπους που ψήφισαν για την αντιπολίτευση».

«Οι πιθανότητες επανεκλογής του είναι λιγότερο από 50 τοις εκατό», είπε. «Τελικά,» πρόσθεσε, η ερώτηση είναι, «Είναι αρκετά έξυπνος;»

Η έρευνα του MetroPoll διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των οπαδών του κ. Ερντογάν, και το 63% των ερωτηθέντων συνολικά, πιστεύουν ότι η Τουρκία οδηγεί σε μια χειρότερη, παρά μια καλύτερη, κατεύθυνση.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται από αυτό που βλέπουν οι οργανισμοί βοήθειας επιτόπου.

Η Hacer Foggo, ιδρυτής του Deep Poverty Network, μιας ομάδας που βοηθά τους εμπόρους του δρόμου και τους άτυπους εργαζόμενους, δήλωσε ότι στα σχεδόν 20 χρόνια εργασίας της για την ανακούφιση της αστικής φτώχειας στην Τουρκία δεν είχε δει ποτέ τέτοια δυσφορία.

Όταν ξεκίνησε το πρώτο κλείδωμα τον Μάρτιο, άρχισε να λαμβάνει κλήσεις από ανθρώπους που ικετεύουν για βοήθεια στη σίτιση των οικογενειών τους. Οι πωλητές του δρόμου και οι συλλέκτες απορριμμάτων χτυπήθηκαν ιδιαίτερα.

«Όταν λένε ότι δεν υπάρχει φαγητό στο σπίτι, αυτό σημαίνει ότι ούτε υπάρχει φαγητό στα γείτονά τους», είπε.

Το δίκτυό της βοήθησε 2.500 οικογένειες στην Κωνσταντινούπολη, ταιριάζοντας δωρητές με οικογένειες για να τους βοηθήσουν να αγοράσουν παντοπωλεία και πάνες για παιδιά. Η φωνή της έσπασε καθώς περιέγραφε μια μητέρα που είπε ότι το μωρό της είχε πάχος μεγέθους σε πάνες.

«Ένα μωρό θα πρέπει να παίρνει βάρος, να μην γίνεται μικρότερο», είπε η κα Foggo. Άλλες γυναίκες δεν μπορούσαν πλέον να θηλάσουν επειδή δεν είχαν τροφή, είπε, και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάστηκαν να κυνηγήσουν ήδη λιγοστά τρόφιμα σε σκουπίδια.

«Είμαι 52 ετών και αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχω δει ποτέ», είπε.

Τα οικονομικά προβλήματα ξεκίνησαν πριν από την πανδημία, είπε, αλλά έθεσε την ευθύνη στις τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις για την έλλειψη στρατηγικής για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης φτώχειας και την αποτυχία βελτίωσης των κοινωνικών υπηρεσιών.

Πράγματι, η οικονομική ακμή προήλθε όταν ο κ. Ερντογάν σφίγγει τα ηνία του στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας, αποκτώντας νέες δυνάμεις στο πλαίσιο ενός νέου προεδρικού συστήματος που εγκαινιάστηκε το 2018. Οι διεθνείς οθόνες αναφέρουν αυτές τις αλλαγές ως κύριο λόγο ανησυχίας τους για το οικονομική κατάρρευση της χώρας.

«Η αδύναμη και επιδεινούμενη διακυβέρνηση της Τουρκίας είναι μια βασική πιστωτική αδυναμία, η οποία στήριξε την απόφασή μας να υποβαθμίσουμε την βαθμολογία της Τουρκίας με πολλές εγκοπές από την καθιέρωση του προεδρικού συστήματος στα μέσα του 2018», ανέφερε ο Moody’s σε έκθεση αυτό το μήνα.

Ο κ. Akbas, ο έμπορος που διευθύνει το καπνοπωλείο, περιέγραψε δύο ηλικιωμένους πελάτες που ήρθαν στο κατάστημά του σε ένα πλούσιο τμήμα της πρωτεύουσας, την Άγκυρα, μια μέρα την περασμένη εβδομάδα ως απεικόνιση του πόσο άσχημα αυξήθηκε ο πληθωρισμός.

Μια γυναίκα ρώτησε αν μπορούσε να αγοράσει ένα μόνο αυγό. Η δεύτερη γυναίκα, η οποία αποδείχθηκε τακτοποιημένη, ρώτησε αν είχε δωρεάν ψωμί. Έκπληκτος, γέμισε μια τσάντα για εκείνη.

«Οι συνταξιούχοι βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση», είπε. «Αυτό που ακούω από τους ανθρώπους είναι« Αρκετά είναι αρκετό. Το είχαμε μέχρι το λαιμό μας, δεν μπορούμε να βγάλουμε λεφτά »και άνθρωποι ηλικίας 70 και 80 λένε ότι πρόκειται να ρίξουν τον εαυτό τους στο δρόμο.”

Source