Η κηδεία 14 παιδιών που σκοτώθηκαν από το EOKA-B μας θυμίζει μια άλλη μαύρη σελίδα στην ιστορία της χώρας μας.

Η κηδεία 14 παιδιών που σκοτώθηκαν από το EOKA-B μας θυμίζει μια άλλη μαύρη σελίδα στην ιστορία της χώρας μας.

Η τελετή κηδείας 14 παιδιών από 4 μηνών έως 15 ετών που δολοφονήθηκαν από μέλη της ΕΟΚΑ-Β στα τουρκοκυπριακά χωριά Atlılar, Sandallar και Muratağa τον Αύγουστο του 1974 μας θυμίζει τις σφαγές των Τουρκοκυπρίων γυναικών και παιδιών από τον φασισμό της ΕΟΚΑ-Β και μια άλλη μαύρη σελίδα στην ιστορία της χώρας μας. Το ΑΚΕΛ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των παιδιών.

Η απόπειρα σιωπής και αγνόησης των φρικτών δολοφονιών που διαπράχθηκαν από την ελληνική ακροδεξιά είναι προκλητική και υποκριτική, όπως ακριβώς η τουρκική σοβινιστική ακροδεξιά προσπάθεια εκμετάλλευσης αυτών των σφαγών για να νομιμοποιήσει την κατοχή και να πείσει τις δύο κοινότητες ότι υποτίθεται ότι είναι αδύνατο για τις δύο κοινότητες να ζήσουν μαζί ειρηνικά. Η ιστορία, σε δύο κοινότητες του φασιστικού πραξικοπήματος στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και οι διώξεις που διαπράχθηκαν από το σχέδιο διχοτόμησης είναι η επιστολή κορυφής είναι οι καλύτεροι λαβίδες. Υπήρξαν άνθρωποι που έζησαν όλα αυτά τα δεινά, που εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους και που έχυσαν το αίμα τους.

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, η ευθύνη τέτοιων εγκλημάτων και δολοφονιών δεν μπορεί να ανατεθεί συλλογικά σε μια κοινωνία. Ολόκληρη η ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τα εγκλήματα και τις δολοφονίες που διέπραξαν οι Κύπριοι φασίστες μου. Όπως η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για τα εγκλήματα και τις δολοφονίες που διαπράχθηκαν από φασίστες στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αλλά ανεξάρτητα από την εθνικότητα των δολοφόνων και των θυμάτων, είναι ευθύνη όλων των Κυπρίων να απαιτήσουν τη διερεύνηση όλων των φρικτών δολοφονιών και εγκλημάτων που διαπράχθηκαν εναντίον του λαού μας. Είναι διαρκής ευθύνη και υποχρέωση όλων μας να γνωρίζουμε όλη την αλήθεια για το τι υποφέρει ο λαός μας, να διδάσκουμε τις νεότερες γενιές και να καταπολεμούμε τον σοβινισμό, έτσι ώστε να μην ξανασυμβούν παρόμοιοι πόνοι και τραγωδίες.

http://www.akel.org.cy/…/eoka-bnin-katlettigi-14…/

.Source