Η κινεζική κρατική εφημερίδα παραλείπει τον Τζακ Μα από τον κατάλογο επιχειρηματικών ηγετών

Ο ιδρυτής του ομίλου Alibaba, Jack Ma, έχει μείνει εκτός λίστας κινεζικών επιχειρηματικών ηγετών που δημοσιεύθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης – ο μύθος υπογραμμίζει πόσο μακριά δεν έχει ευνοήσει το Πεκίνο.

Ο πιο γνωστός επιχειρηματίας της Κίνας δεν αναφέρθηκε σε άρθρο πρώτης σελίδας που δημοσιεύθηκε από την Shanghai Securities News. Αντίθετα, ο Ren Zhengfei της Huawei Technologies, ο Lei Jun της Xiaomi Corp και ο Wang Chuanfu του BYD, επαινέθηκαν για τη συμβολή τους.

Δημοσιεύτηκε την Τρίτη, όταν η Alibaba θα αναφέρει επίσης τα τελευταία τριμηνιαία κέρδη της. Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο καταλύτης για τα τρέχοντα δεινά του Ma ήταν μια ομιλία στις 24 Οκτωβρίου, στην οποία έριξε το ρυθμιστικό σύστημα της Κίνας, λέγοντας ότι το τραπεζικό σύστημα λειτουργεί με «νοοτροπία ενεχυροδανειστήρων», με ξεπερασμένες απαιτήσεις για ασφάλεια και εγγυήσεις για δάνεια. Η ομιλία οδήγησε στην αναστολή της IPO του Ant Group 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων λίγες μέρες πριν από την εισαγωγή του γίγαντα της fintech.

Το IPO δεν θα ήταν μόνο το μεγαλύτερο στην ιστορία της Κίνας, αλλά και το «μεγαλύτερο στην ανθρώπινη ιστορία», όπως τόνισε ο ίδιος ο Μά.

Έκτοτε, οι ρυθμιστικές αρχές ξεκίνησαν μια αντι-εμπιστοσύνη έρευνα στον τομέα της τεχνολογίας με την Alibaba να παίρνει μεγάλο μέρος της θερμότητας, ενώ εξετάζονται επίσης αυστηρότεροι κανονισμοί για την Ant Group.

Ο Μα, ο οποίος δεν είναι γνωστός για απομάκρυνση από το προσκήνιο, στη συνέχεια εξαφανίστηκε από το κοινό για περίπου τρεις μήνες, προκαλώντας φρενήρη εικασίες σχετικά με το πού βρίσκεται. Η εξαφάνισή του οδήγησε πολλούς να πιστέψουν ότι είχε αντιμετωπίσει την ίδια μοίρα με τον Xiao Jianhua, έναν Κινέζο-Καναδό δισεκατομμυριούχο που απήχθη το 2017 και δεν επανεμφανίστηκε. Ευτυχώς, ο Ma επανεμφανίστηκε τον περασμένο μήνα με μια εμφάνιση βίντεο 50 δευτερολέπτων.

Η Shanghai Securities News είπε ότι ενώ ορισμένοι από τους επιχειρηματίες που επαίνεσε κάποτε συμπεριφέρθηκαν σαν «απερίσκεπτοι ήρωες» στις προσπάθειές τους να ξεφύγουν από ένα παλιό, άκαμπτο οικονομικό σύστημα, οδήγησαν τώρα «μια ομάδα εταιρειών που σέβονταν τους κανόνες ανάπτυξης και τηρούνται οι κανόνες της αγοράς. “

Source