Η κληρονομιά ενός ιππότη στην Κύπρο και ένας ζωντανός θρύλος (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ / ΒΙΝΤΕΟ)

Χθες, το “France 24” φιλοξένησε ένα άρθρο-αφιέρωμα στην “Ιστορία των Ναών” նրանց για τους δεσμούς τους με την Κύπρο.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι μύθοι του “Ναού των Ιπποτών” είναι θρυλικοί, αλλά κάτω από το κάστρο της Κύπρου, το νησί, που κάποτε ανήκε στους Σταυροφόρους, έχει μια ιστορική κληρονομιά που εξακολουθεί να αντηχεί σήμερα.

Κάτω από τα απότομα, στενά, άνισα πέτρινα σκαλοπάτια του Κάστρου της Λεμεσού είναι ένα χαμηλό θολωτό δωμάτιο επενδεδυμένο με τάφους μεσαιωνικών ιπποτών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ AFP:

Κάστρο Λεμεσού (AFP)

Αυτό είναι το παρεκκλήσι όπου, υποτίθεται, ο λιοντάρι βασιλιάς Ρίτσαρντ της Αγγλίας παντρεύτηκε την Βερεγγάρια στο δρόμο του προς τους Αγίους Τόπους το 1192.

“Η αρχιτεκτονική και τα αντικείμενα εδώ αντικατοπτρίζουν την τεράστια ιστορία της Κύπρου”, δήλωσε η αρχαιολόγος Έλενα Στυλιανού στη Γαλλία 24, δείχνοντας ένα μακρύ σπαθί από την εποχή των Σταυροφόρων, σκουριασμένο, θρυμματισμένο αλλά ακόμα αιχμηρό.

(Φωτογραφία AFP)

“Η Κύπρος ήταν ένα μέρος που πολλοί ξένοι ήθελαν να κατακτήσουν και να ελέγξουν”, είπε.

Ο Ρίτσαρντ ο Λεοντόκαρδος, που ήταν ο πρώτος που επισκέφτηκε τόσες πολλές Βρετανικές Νήσους των Θαυμάτων, γιόρτασε τη βραδιά του γάμου του, ρίχνοντας κόκκινο γλυκό κρασί πριν περάσει το μήνα του μέλιτος στο χωριό, κάψιμο και λεηλασία, προσθέτοντας την Κύπρο στα επιτεύγματά τους.

Μετά την παράδοση του ηττημένου ηγέτη της Κύπρου (Isaac Comenos), αναφέρθηκε ότι δεν ήταν αλυσοδεμένος, οπότε ο Leontocard χρησιμοποίησε ασημένιες αλυσίδες και ο Βασιλιάς της Αγγλίας πούλησε γρήγορα την Κύπρο στους Ναούς των Ιπποτών.

Κάστρο Κολοσσού, Λεμεσός

“Ευρωπαϊκός προσανατολισμός”

Το Μεσαιωνικό Μουσείο της Κύπρου, που στεγάζεται τώρα στο φρούριο του Μεσογείου, λέει ότι τα κύρια τείχη του κάστρου χρονολογούνται από την οθωμανική περίοδο του 16ου αιώνα και βασίζονται σε πολύ παλαιότερα θεμέλια.

Το θησαυροφυλάκιο είναι “πιθανώς παρεκκλήσι των οχυρώσεων των ιπποτών στην Κύπρο”

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Ναοί ήταν ένας διεθνής στρατός ελίτ πολεμιστών που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει Ευρωπαίους προσκυνητές που ταξιδεύουν στην Ιερουσαλήμ, χρησιμοποιώντας το νησί ως έδρα τους για να αποκρούσει τις στρατιωτικές εκστρατείες που έχουν εγκριθεί από τον Πάπα σε απόσταση 65 χλμ. νοτιοανατολικά

Ο μεσαιωνικός Κύπριος ιστορικός Νικόλαος Κουρέας είπε ότι οι Σταυροφορίες ήταν ένα σημαντικό βήμα στη διαμόρφωση του εθνικού χαρακτήρα του νησιού.

“Η μεγαλύτερη συνέπεια της κατάκτησης της Leontocard είναι ότι αν και η Κύπρος έχει αλλάξει χέρια αρκετές φορές, εξακολουθεί να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό … Οι περισσότεροι Κύπριοι ταυτίζονται περισσότερο με την Ευρώπη παρά με την Ασία ή την Αφρική”, δήλωσε ο Cureas.

“Λόγω της γεωγραφικής θέσης και του πληθυσμού της, η Κύπρος βρίσκεται στην άκρη της Ευρώπης, αλλά έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Μέση Ανατολή”, πρόσθεσε.

Ο Kuras συνεργάζεται με το Κυπριακό Κέντρο Ερευνών που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, το οποίο επικεντρώνεται στην εθνική ιστορία και την κοινωνιολογία.

Υποστηρίζει ότι για το ανατολικότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ιστορία δεν αφορά μόνο τα σκονισμένα εγχειρίδια, αλλά το πώς οι άνθρωποι σήμερα βλέπουν ένα μέρος της Ευρώπης στο παρελθόν.

Συνδέοντας την εποχή των Σταυροφοριών με την κατάσταση στο νησί μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο κ. Cureas σημείωσε ότι «οι Σταυροφορίες είναι πολύ σημαντικές σήμερα, καθώς υπάρχουν πολλές παραλληλισμοί».

“Αυτό που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών … ήταν η δύναμη της Κύπρου ως βάση στρατηγικής για τις δυτικές δυνάμεις που λειτουργούν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική”, είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε ότι η ανατροπή του Λιβύου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ το 2011. Υποστηρίζεται από βρετανική αεροπορική βάση κοντά στη Λεμεσό.

Οι απόηχοι της ιστορίας των Σταυροφόρων φτάνουν ακόμη και στο κρασί. Το γλυκό κόκκινο κρασί “Κουμανταρία” του νησιού, που πήρε το όνομά του από τους ιππότες, είναι το παλαιότερο πιστοποιημένο κρασί “πιστοποιημένου τόπου προέλευσης”, σύμφωνα με το Guinness World Records.

Η παραγωγή της Κουμανταρίας έχει τεκμηριωθεί στην Κύπρο από το 800 π.Χ. αλλά ενισχύθηκε և συστηματοποιήθηκε με την τρέχουσα ονομασία του κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας, όταν η περιοχή παραγωγής ανήκε στη λατινική μοναστική τάξηΜεγάλος ΔιοικητήςΙππότες

Η λέξη “Σταυροφόροι” είναι γραμμένη στην ετικέτα της.

Ενώ η Κύπρος ανήκε στους ιππότες μόνο οκτώ μήνες, πριν πουληθεί στον Γάλλο Guy de Lusignan, το μετάλλιο τους διατηρούσε κάστρα στο νησί.

Τέλος, αφού εκδιώχθηκαν από τους Αγίους Τόπους, οι Ιππότες έκαναν την Κύπρο τη θέση τους το 1291.

Ο θρύλος λέει ότι οι ιππότες έκρυβαν τις ικανότητές τους, συμπεριλαμβανομένου, σύμφωνα με τα μυθιστορήματα και τις ταινίες, το Άγιο Δισκοπότηρο, όταν το 1307 διέταξαν να καταδικαστούν ως αιρετικοί και να καούν.

Η μοίρα των Ναϊτών μπορεί από καιρό να εξαφανιστεί, αλλά ο Στυλιάνο ελπίζει ότι οι ιστότοποι μπορούν να βοηθήσουν να επιστρέψουν οι επισκέπτες στην Κύπρο, της οποίας η ζωτική τουριστική βιομηχανία έχει καταρρεύσει λόγω περιορισμών λόγω του κοροναϊού.

Η Κύπρος είναι διάσπαρτη με τάφους και ερείπια που άφησαν οι Σταυροφόροι, συμπεριλαμβανομένου του φρουρίου του Κολοσσού, που κάποτε ήταν το κύριο προπύργιο των ιπποτών, και τα φρούρια του Αγίου Ιλαρίωνα στον Πενταδάκτυλο. ,

Source