Η κλιματική αλλαγή μας καλεί όλους να δράσουμε τώρα, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, kathimerini.com.cy

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μου περιπάτου στη Λευκωσία πριν από δύο χρόνια, έβαλα μια αφίσα με μια ομάδα νεαρών Κυπρίων να προτρέπουν τους συμπολίτες τους να ενεργήσουν τολμηρά στην αλλαγή του κλίματος. Ο ενθουσιασμός τους με ενέπνευσε. Στον προηγούμενο διπλωματικό μου ρόλο, έχω δει προσωπικά την ανησυχία και το πάθος της νεολαίας για αυτόν τον πλανήτη, τις προκλήσεις που μοιραζόμαστε για την υπεράσπισή του.

Το νησί της Κύπρου είναι μια από τις κλιματικές ζώνες της Ευρώπης. Αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, όπως η αύξηση των θερμοκρασιών, η απερήμωση, οι απειλές για τα ιθαγενή και μεταναστευτικά είδη και το άγχος των πόρων γλυκού νερού. Ευτυχώς, η Κύπρος είναι μια ισχυρή φωνή για την κλιματική αλλαγή. Το 2019, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε την Πρωτοβουλία για την Αλλαγή του Κλίματος στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή για να αναπτύξει ένα συντονισμένο περιφερειακό σχέδιο δράσης. Επικροτώ την κυπριακή ηγεσία που έκανε αυτό το βήμα: να συνεχίσει να επενδύει στην επιτυχία της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής, της διπλωματίας και της εθνικής ασφάλειας. Σήμερα, την Ημέρα της Γης, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει μια διαδικτυακή σύνοδο κορυφής για να καταλύσει τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η σύνοδος κορυφής αποτελεί βασικό ορόσημο για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP-26) το Νοέμβριο στη Γλασκόβη. Στο COP-26, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν με εκπροσώπους των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου για τον ζωτικό στόχο της μείωσης των θερμοκρασιών κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου. Για να το επιτύχει ο κόσμος, όλες οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν τώρα μέτρα για να διατηρήσουν την ευθύνη μας για την παγκόσμια υγεία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις έχει δεσμευτεί να επιτύχει έναν ενεργειακό τομέα χωρίς άνθρακα έως το 2035, ανοίγοντας το δρόμο για τις ΗΠΑ να επιστρέψουν σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι η κυβέρνησή μας χρησιμοποιεί 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2035. Έχουμε δεσμευτεί να εξοικονομήσουμε առնվազն τουλάχιστον το 30% των χερσαίων և υδάτων և έως το 2030 και να βρούμε τρόπους αντικατάστασης κρατικών οχημάτων με οχήματα μηδενικών εκπομπών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας ζωτικός εταίρος στην επίτευξη μηδενικών παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, καθιστώντας την Κυπριακή Δημοκρατία βασικό εταίρο. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να εξαλείψει τις μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και να μειώσει τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Ως εταίρος της Κύπρου և της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να φέρουν την επιστημονική μας σκέψη և την τεχνική εμπειρία. «Μέσω των αμερικανικών καινοτόμων τεχνολογιών, βοηθήσαμε τις χώρες να εξοικονομήσουν περισσότερο νερό, να χρησιμοποιούν περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια και να απολαύσουν καθαρότερο αέρα». Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Κύπρο να δει τα ίδια οφέλη.

Σε αυτήν την Ημέρα της Γης, ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους Κύπριους εταίρους μας για την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για μια πρόκληση που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Όπως οι νέοι Κύπριοι που με ενέπνευσαν με το πάθος μου εδώ στις πρώτες μέρες μου εδώ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με τους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο για να διατηρήσουν την υγεία και την ασφάλεια του κοινού πλανήτη Γη μας για τις μελλοντικές γενιές. Καλούμε όλους να συνεργαστούν μαζί μας τώρα με τολμηρές ενέργειες.

* Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο

,Source