Η κλιματική αλλαγή στην Κύπρο απειλεί την καλλιέργεια χιλιάδων ελαιόδεντρων

Στη μέση των χωραφιών της, η Έλενα Τσάμπεν καθαρίζει τα 1.200 ελαιόδεντρα στην Κύπρο που εξακολουθούσαν να κολυμπούν στον καυτό ήλιο του Νοεμβρίου. Αλλά φέτος η καλλιέργεια λιμοκτονούσε. Σχεδόν όλα τα λουλούδια έκαψαν τα πρώτα κύματα θερμότητας του Μαΐου.

“Το παλιρροιακό κύμα μας χτύπησε καθώς οι ελιές άνθισαν”, δήλωσε ο 38χρονος Κύπριος, ο οποίος καλλιεργεί 2.500 δέντρα, κυρίως ελιές όπως εσπεριδοειδή, στην ακτή στο Ακάκι, περίπου 20 χλμ. Από την πρωτεύουσα Λευκωσία.

«Ποτίσαμε, ποτίσαμε, αλλά δεν μπορούσαμε να σώσουμε τα λουλούδια», θρηνεί, επισημαίνοντας ότι τα δέντρα του δεν φέρουν καρπούς, ότι τα φροντίζει με τη βοήθεια ενός συνταξιούχου αγρότη.

Φέτος μόνο περίπου σαράντα ελιές έχουν αποφέρει καρπούς. «Τίποτα», αναπνέει ο Αρβουρίστας.

Οι ελιές, η μεγαλύτερη καλλιέργεια του νησιού στα νοτιοανατολικά της Μεσογείου, καλλιεργούνται εδώ και χιλιετίες. Σχεδόν 11.000 εκτάρια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). )

Το 2018, παρήχθησαν περισσότεροι από 19.000 τόνοι ελιών.

Ωστόσο, η καλλιέργεια κυπριακών ελιών, όπως και άλλες καλλιέργειες, απειλεί την κλιματική αλλαγή, λέει η Κύπρια καθηγήτρια Adriana Bruckman.

Τα χρόνια ξηρασίας, εξηγεί, είναι πάντα «μεγάλα», αλλά «οι αυξανόμενες θερμοκρασίες և τα κύματα θερμότητας (…) επηρεάζουν την άνθηση, τη βλάστηση και την ωρίμανση του καρπού».

Η Έλενα Σάμπσον σημειώνει ότι το δέντρο της Μεσογείου είναι “ιδιαίτερα απαραίτητο για την ανθοφορία της άνοιξης”, ειδικά εάν δεν υπάρχει απληστία στο νερό.

Ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, ο Μπρούκμαν λέει ότι τμήματα του ημι-άνυδρου κλίματος της Κύπρου θα στεγνώσουν έως το 2050, αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση του νερού.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο μέσος όρος υετού στην Κύπρο από το 1971 ήταν 470 mm. Θα το κάνει αυτό. Ήταν 540 mm μεταξύ 1902 και 1970.

Εκτός από την έλλειψη νερού, υπάρχει υπερβολική θερμότητα և, πρώτα απ ‘όλα, προθέρμανση, η οποία καταναλώνει πάντα μικρές πηγές.

Φέτος το νησί έφτασε τους 40 βαθμούς στα μέσα Μαΐου, και μετά τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, τους τρεις πιο ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες στην ιστορία της Κύπρου, έγινε συνηθισμένο.

– εντατικές διαδικασίες –

“Γνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα κάνει την περιοχή πιο ζεστή και ξηρότερη. Πρέπει να προσαρμόσουμε () για να κάνουμε τα γεωργικά, ημι-φυσικά οικοσυστήματά μας πιο ανθεκτικά », δήλωσε η κυρία Brookman.

Η προσαρμογή ήταν αυτό που προσπαθεί να κάνει η Έλενα Σάμπσον από τότε που ανέλαβε μια οικογενειακή φάρμα πριν από δύο χρόνια, ειδικά βελτιώνοντας την «ποιότητα της γης».

“Στην περίπτωση υγιούς εδάφους, το έδαφος έχει λιγότερη διάβρωση και περισσότερη κατακράτηση νερού, οπότε μπορείτε να προσπαθήσετε να καταπολεμήσετε την ξηρασία”, δήλωσε ένας αγρότης που έκανε τη δουλειά μετά τη μελέτη της γεωγραφίας. , Συμπεριλαμβανομένου ,

Σύμφωνα με επίσημη έκθεση που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2016, το 43% της κυπριακής περιοχής διατρέχει «κρίσιμο» κίνδυνο απερήμωσης. Μέχρι τα μέσα του αιώνα, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να ανέλθει στο 52%, σύμφωνα με μελέτη εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή της IPCC, η οποία βρίσκεται σε πολύ απελπιστική κατάσταση.

Η κυρία Sampson δεν έχει έλλειψη ιδεών για τη βελτίωση της γης της, η οποία πάσχει από το κλίμα – μια ισχυρή πρακτική καλλιέργειας εδώ και χρόνια. ,

Αποφεύγει το όργωμα, το οποίο διαβρώνει το έδαφος, απελευθερώνει παγιδευμένο CO2 και εφαρμόζει ένα σύστημα άρδευσης στάγδην που απαιτεί λιγότερο νερό, δεδομένου του μεγέθους των ελαιόδεντρων.

«Με την αλλαγή πρακτικής, (…) η παραγωγικότητα του εδάφους μπορεί να βελτιωθεί», λέει η κυρία Brookman.

Η Έλενα Σάμπσον, η οποία εξακολουθεί να πωλεί μόνο τα προϊόντα της εντός και γύρω από τη Λευκωσία, ελπίζει να αποτελέσει παράδειγμα των κυρίαρχων εναλλακτικών μεθόδων καλλιέργειας.

“Νομίζω ότι είναι δυνατόν. Θέλω να είμαι μέρος της αλλαγής. “

Source