Η κλιματική διπλωματία βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών σχέσεων

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η κοινή δήλωση των ΗΠΑ και της κινεζικής κυβέρνησης, των οποίων οι εντάσεις έχουν αυξηθεί πρόσφατα, τονίζοντας την ανάγκη να καταπολεμηθεί περισσότερο η κλιματική αλλαγή.

Ο John Kerry και η Xie Zhenhua, οι ειδικοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Κίνας για το κλίμα, μετά τη διήμερη συνάντησή τους στη Σαγκάη, ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping για να θέσει πιο φιλόδοξους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020 και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη ουδέτερη οικονομία και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ότι θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη κορυφής για τους ηγέτες με θέμα το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο διαδίκτυο στις 22-23 Απριλίου με τη συμμετοχή 40 ηγετών.

Η Διάσκεψη των Ηγετών, στην οποία προσκλήθηκε και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεχωρίζει ως η πρώτη πλατφόρμα όπου ο Μπάιντεν θα έρθει μαζί με πολλούς ηγέτες αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του και όπου θα δοκιμαστεί η «ηγεσία του κλίματος» των ΗΠΑ, σύμφωνα με ειδικούς, το θέμα της ημερήσιας διάταξης μιας τόσο ολοκληρωμένης συνάντησης ηγετών. Δείχνει ότι η κλιματική διπλωματία βρίσκεται στο κέντρο των διεθνών σχέσεων

Ο Bengisu Özenç, ο ιδρυτικός διευθυντής του Συλλόγου για την Έρευνα Βιώσιμης Οικονομίας και Οικονομικών, δήλωσε στην εκτίμησή του στον ανταποκριτή της AA ότι ο χρόνος θα δείξει πόσο γρήγορα θα τεθούν σε εφαρμογή οι στόχοι που τίθενται στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, “Αλλά τώρα θα μιλήσουμε για το εμπόριο, την τεχνολογία, τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική για το κλίμα. Υπήρχε ένα σύμφωνο για το κλίμα και δεν αντικατοπτρίζεται στο εμπόριο, αλλά τώρα με την Πράσινη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι πιο επιθετικές στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η ατζέντα είναι κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, ακόμα κι αν είναι ρητορική. μίλησε.

Εκφράζοντας ότι αυτές οι εξελίξεις είναι δείκτες ενός παγκόσμιου μετασχηματισμού, ο Özenç συνέχισε ως εξής:

“Η αυξημένη ορατότητα του Κέρυ στη διπλωματία για το κλίμα, μια τόσο ολοκληρωμένη συνάντηση ηγετών που φιλοξένησε ο Μπάιντεν, δείχνει ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχει γίνει ένα σημαντικό εργαλείο διπλωματίας. Το κλίμα είναι τώρα ένα θέμα που διαμορφώνει τη γλώσσα των χωρών. Από την άλλη πλευρά, ο μετασχηματισμός Ο ρόλος του κοινού σε αυτόν τον αγώνα είναι πολύ περιορισμένος. Βλέπουμε την ελπίδα να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε 2 βαθμούς και κάτω στις εξελίξεις στην αγορά, δυστυχώς δεν το βλέπουμε από τη δημόσια πλευρά. Για το λόγο αυτό, ο μετασχηματισμός χρειάζεται θέση σε συνθήκες αγοράς με αργή διακοπή.

ΧΩΡΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ 75% ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ Εξηγήσουν τα σχέδια τους

Ο David Waskow, Διευθυντής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για το Κλίμα στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να οργανωθεί η Διάσκεψη Κορυφής των Ηγετών αμέσως μετά την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η οποία αποκαλύπτει ότι οι δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών των χωρών δεν αρκούν για να αποτρέψουν μεγαλύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο Waskow είπε ότι επί του παρόντος ευθύνεται για το 75% των παγκόσμιων εκπομπών, χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

“Χώρες όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Νότια Κορέα δεν μοιράστηκαν τα ισχυρότερα σχέδιά τους φέτος. Σε αυτό το πλαίσιο, για να είναι επιτυχής η σύνοδος κορυφής, θα πρέπει να έχει 4 κύριες εκροές. Το πρώτο από αυτά είναι οι εκπομπές των ΗΠΑ έως το 2030 ως εθνικό δήλωση συνεισφοράς πριν ή κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής. Το δεύτερο είναι η ανακοίνωση συγκεκριμένων και φιλόδοξων σχεδίων για τους στόχους μηδενικών εκπομπών μεγάλων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Καναδά και της Κίνας και τρίτον, για τις αναπτυσσόμενες χώρες και χώρες για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του κλίματος για να τερματίσει τη στήριξη του άνθρακα Κορωνοϊός Πρέπει να είναι η δέσμευσή τους να κάνουν τα σχέδια οικονομικής ανάκαμψης που υπέβαλαν κατά της επιδημίας στο πράσινο κέντρο μετασχηματισμού. “

Ο Waskow είπε ότι η σύνοδος κορυφής θα δώσει την ευκαιρία στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να ανακοινώσουν τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους τους ή τουλάχιστον να το επισημάνουν ενόψει της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο.

.Source