Η κολχικίνη μειώνει τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο և ανάγκη … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Η κολχικίνη, ένα φθηνό φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως κατά της ουρικής αρθρίτιδας, βοηθά στη μείωση της ανάγκης για θεραπεία οξυγόνου για ασθενείς με κοροναϊό και μειώνει τη διαμονή τους στο νοσοκομείο.

Αυτό είναι σύμφωνα με μια νέα μικρή τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη κλινική δοκιμή στη Βραζιλία. Οι ερευνητές λένε ότι η κολχικίνη, η αξία της οποίας έχει ήδη αποδειχθεί από Έλληνες επιστήμονες κατά του κορανοϊού, αν και δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, αξίζει να προστεθεί στη συνήθη θεραπεία για μέτριους έως σοβαρούς ασθενείς με Covid-19. μόλυνση

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Rene Oliveira, γιατρό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Sow Paulo, ο οποίος δημοσίευσε το άρθρο στο ιατρικό περιοδικό RMD Open, δοκίμασαν κολχικίνη σε 72 ασθενείς, οι μισοί από τους οποίους υποβλήθηκαν σε ρουτίνα φαρμακευτική αγωγή και οι υπόλοιποι ρουτίνα υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εικονικό φάρμακο .

Κολχικίνη և οξυγόνο σε ασθενείς με κοροναϊό

Η μέση διάρκεια της θεραπείας με οξυγόνο βρέθηκε να είναι τέσσερις ημέρες για την ομάδα κολχικίνης և 6,5 ημέρες για την ομάδα εικονικού φαρμάκου. Η μέση διάρκεια παραμονής για ασθενείς που έλαβαν κολχικίνη ήταν επτά ημέρες, σε σύγκριση με εννέα ημέρες για ασθενείς με εικονικό φάρμακο. Την 7η ημέρα, μόνο το 9% των ασθενών που έλαβαν κολχικίνη χρειάζονταν οξυγόνο, σε σύγκριση με το 42% των μαρτύρων.

Δύο ασθενείς πέθαναν από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου και κανένας από την ομάδα κολχικίνης. Το τελευταίο ήταν ασφαλές, καλά ανεκτό από ασθενείς με λίγες μόνο παρενέργειες (συχνότερη διάρροια). Η κολχικίνη έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία και πρόληψη συστηματικών φλεγμονωδών καταστάσεων όπως η ουρική αρθρίτιδα. Η φλεγμονή των προληπτικών κονδυλωμάτων είναι επίσης συχνή σε μέτρια σοβαρή Covid-19. Πυρετός, αναπνευστική δυσχέρεια և Η λοίμωξη από πνευμονία θεωρείται μέτρια, ενώ είναι σοβαρή όταν, εκτός από τα παραπάνω, ο ασθενής έχει σοβαρή υποξία (κορεσμός μικρότερος από 92%). Η συνήθης θεραπεία που χρησιμοποιούν οι Βραζιλιάνοι γιατροί, στους οποίους πρόσθεσαν κολχικίνη ή εικονικό φάρμακο, ήταν η αντιβιοτική αζιθρομυκίνη, η υδροξυχλωροκίνη, η ηπαρίνη και το στεροειδές μεθυλπρεδνιζολόνη.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο μικρός αριθμός συμμετεχόντων στη δοκιμή δεν μπόρεσε να καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα σχετικά με το εάν η κολχικίνη μείωσε τον κίνδυνο θανάτου στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ICU). Όπως λένε, δεν είναι σαφές πώς αυτό το φάρμακο μπορεί να καταπολεμήσει τη μόλυνση Covid-19. Όπως αναφέρθηκε, είναι πολύ απίθανο η κολχικίνη να έχει άμεσες αντιιικές ιδιότητες, αλλά φαίνεται να ανακουφίζει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις του σώματος και να αποτρέπει βλάβες στα αγγειακά ενδοθηλιακά κύτταρα.

Ωστόσο, τόνισαν ότι «ανεξάρτητα από τον μηχανισμό δράσης, η κολχικίνη φαίνεται να είναι χρήσιμη στη θεραπεία ασθενών που έλαβαν Covid-19», σημειώνοντας ότι δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, για παράδειγμα. καρδιά, ήπαρ ή ανοσοποιητικό σύστημα, σε αντίθεση με άλλα φάρμακα που έχουν δοκιμαστεί για κοροναϊό. Πρόσθεσαν ότι η μειωμένη ζήτηση οξυγόνου – μειωμένη νοσηλεία – δεν είναι μόνο καλή για τους ασθενείς, αλλά και για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, καθώς μειώνει το κόστος θεραπείας και την ανάγκη για νοσοκομειακά κρεβάτια, δεδομένου ότι δεν είναι ακριβό φάρμακο.

Πηγή: iefimerida.gr

Source