Η Κούβα ανοίγει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της στον ιδιωτικό τομέα

Η Κούβα ανακοίνωσε ότι άνοιξε το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις στο BBC Turkish, αυτή η δήλωση είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν ποτέ στην κομμουνιστική Κούβα, της οποίας η οικονομία είναι υπό κρατικό έλεγχο.

Το προσχέδιο, που ετοίμασε η Υπουργός Απασχόλησης, Μάρτα Έλενα Φέιτο τον περασμένο Αύγουστο, έγινε δεκτό από το υπουργικό συμβούλιο την Παρασκευή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κουβανικό Τύπο το σαββατοκύριακο, ο αριθμός των τομέων που θα επιτρέπονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις έχει αυξηθεί από 127 σε 2 χιλιάδες.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Miguel Díaz-Canel στη χώρα που αντιμετώπισε τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ανακοίνωσε ότι μόνο 124 τομείς θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο.

Πολλοί Κούβοι οικονομολόγοι υπέρ της μεταρρύθμισης υποστηρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι οι μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να τονώσουν την οικονομία και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Η οικονομία στην Κούβα συρρικνώθηκε κατά 11% πέρυσι και η οικονομία της χώρας έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό.

Τουριστική βιομηχανία ΚορωνοϊόςΣτην Κούβα, το νόμισμα του πέσο έχασε την αξία του πριν από μερικές εβδομάδες.

«Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ»

Μιλώντας στους Financial Times, ο Κούβος οικονομολόγος Ricardo Torres πιστεύει ότι αυτό θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα ελέγξει τον πληθωρισμό.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο John Kavulich, Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπορίου και Οικονομίας ΗΠΑ-Κούβας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να επανεξετάσει τις κυρώσεις κατά την κρίση της απελευθέρωσης του νομίσματος της Κούβας και της επέκτασης του ιδιωτικού τομέα.

Μιλώντας στο Reuters, ο Pavel Vidal, οικονομολόγος στην πρώην κεντρική τράπεζα της Κούβας και ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο Pontificia Universidad Javeriana Cali, υποστήριξε ότι οι επιχειρηματίες θα έχουν δυσκολίες στην αρχή, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν αργά.

Προς το παρόν, υπάρχουν 600 χιλιάδες Κουβανοί, το 13% του ενεργού πληθυσμού της χώρας στον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: BBC Τουρκικά

.Source