Η κρίση της Ουκρανίας προσφέρει στην Τουρκία έναν δρόμο πίσω με τη Δύση, θα το πάρει ο Ερντογάν;

Η ρωσική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στις προτάσεις που η Τουρκία θα μπορούσε να πουλήσει οπλισμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία. Η έντονη αντίθεσή τους μας λέει μερικά πράγματα για τη σχέση Ρωσίας-Τουρκίας και μπορεί να δώσει την ευκαιρία στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναζωογονήσει τις θετικές σχέσεις με τη Δύση. Δεν θα είναι εύκολο, ωστόσο, καθώς ο Ερντογάν έχει αποξενώσει πολλούς, όχι περισσότερους, από τους παραδοσιακούς συμμάχους της Τουρκίας.

Πρώτον, η επιτυχημένη χρήση drone από την Τουρκία εναντίον των κουρδικών μονάδων προστασίας των ανθρώπων (YPG) στη Συρία, των μαχητών του στρατηγού Khalifa Haftar στη Λιβύη και των αρμενικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποκάλυψε τη στρατιωτική ισχύ της τεχνολογίας.

Οι Ρώσοι έχουν σημειώσει το βοηθητικό πρόγραμμα που αλλάζει το παιχνίδι. Τα τουρκικά αεροσκάφη καθιστούν αδύνατη την απόκρυψη της κίνησης του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της κακοκαιρίας και της νύχτας, όπως κάλυψε πρόσφατα ο Ahval Ανατολικά Επιστολή podcast.

Για τακτικούς και επιχειρησιακούς λόγους, η Ρωσία δεν θέλει η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα αεροπλάνα μέτριας τιμής αλλά πολύ αποτελεσματικά της Τουρκίας ενάντια στις δυνάμεις που υποστηρίζει στην ανατολική Ουκρανία.

Δεύτερον, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι ανόητος. Γνωρίζει ότι η τουρκική βοήθεια προς την Ουκρανία δημιουργεί μια ευκαιρία για τον Ερντογάν να αναζωογονήσει την μάλλον ανυπόμονη σχέση ΝΑΤΟ-Τουρκίας. Επίσης, συνειδητοποιεί σίγουρα ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό για να ξεπεράσει τις δυσκολίες στη σχέση που έχει δημιουργήσει ο Ερντογάν την τελευταία δεκαετία. Γιατί λοιπόν να μείνουμε και να μην πούμε τίποτα όταν ο Ερντογάν μπορεί να βρει διέξοδο από την εξάρτηση από την καλή θέληση της Ρωσίας;

Τρίτον, τόσο έντονα όσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντιτίθεται στις εσωτερικές πολιτικές του Ερντογάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του Τύπου, τη χειραγώγηση των εκλογών και την αντι-κουρδική ρητορική και συμπεριφορά, η ομάδα εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν διευθύνεται από ρεαλιστές που αποδέχονται τη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, το εκτιμούν μέσα στη σκηνή του ΝΑΤΟ, ενεργώντας σε αλληλεγγύη με άλλα μέλη, παρά ότι υπονομεύουν την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ.

Υπάρχουν όμως επιπλοκές. Τα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της Τουρκίας χρησιμοποιούν εξαρτήματα που παράγονται από τον Καναδά, ειδικά αισθητήρες που κατασκευάστηκαν από τον L3Harris Wescam. Ωστόσο, ο Καναδάς ανέστειλε τις πωλήσεις της τεχνολογίας στις 12 Απριλίου. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη χρήση του εκτός των διατάξεων της συμφωνίας τελικού χρήστη. Αλλά ήταν επίσης πιθανότατα ως απάντηση στην οργή της Καναδικής-Αρμενικής κοινότητας στο Μπαϊρακτάρ που είχε καταστροφικές συνέπειες εναντίον των αρμενικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό στην πραγματικότητα ανέστειλε τις πωλήσεις όπλων του Καναδά στην Ουκρανία, κάτι που μπορεί να είναι αντίθετο με τις επιθυμίες ενός μεγάλου αριθμού Καναδών-Ουκρανών. Η τουρκική αμυντική εταιρεία Aselsan εργάζεται για μια αυτόνομη αντικατάσταση των αισθητήρων Wescam, αλλά αυτό θα πάρει λίγο χρόνο. Η απόκτηση αισθητήρων από άλλον προμηθευτή και η ενσωμάτωσή τους στο σύστημα Bayraktar θα απαιτούσε επίσης χρόνο – και πόσος χρόνος έχει η Ουκρανία;

Με την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ που απαιτείται για να αμβλύνουμε τη ρωσική πίεση στην Ουκρανία, βρίσκουμε το ΝΑΤΟ διχασμένο. Αυτό θα αυξηθεί μόνο με την ολοκλήρωση του Nord Stream 2. Ο αγωγός θα δώσει στον Πούτιν περισσότερη μόχλευση στη Γερμανία, και συνεπώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και την Πολωνία, υπονομεύοντας τη μόχλευση τους και μειώνοντας το εισόδημά τους από τέλη διέλευσης.

Ταυτόχρονα, η ικανότητα της Τουρκίας να επιτρέπει εκατοντάδες χιλιάδες Σύριους και άλλους πρόσφυγες να εισέλθουν στην Ευρώπη πρέπει να κάνει τη Γερμανία και την ΕΕ να σταματήσει. Τι λογισμός υπάρχει μεταξύ της πρόσβασης στο ρωσικό φυσικό αέριο και της ελεγχόμενης μετανάστευσης; Πόση αξία αποδίδει η Γερμανία στην αλληλεγγύη με την Ουκρανία που δεν είναι ΝΑΤΟ;

Ο ανοιχτός πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας δεν βρίσκεται στον ορίζοντα, αλλά έχει ήδη αρχίσει ένα είδος αγώνα για την κυριαρχία της Μαύρης Θάλασσας και την επιρροή στα παράκτια έθνη. Ο Πούτιν θα ασκήσει οικονομική πίεση – διακόπτοντας τον τουρισμό, επιβραδύνει ή εμποδίζει τις εξαγωγές από την Τουρκία κ.λπ. – για να υπενθυμίσει στον Ερντογάν ότι αυτός, όχι ο Τούρκος ομόλογός του, έχει τον τελευταίο λόγο για αυτό που οι Ρώσοι έχουν δει εδώ και αιώνες ως λίμνη τους.

Μόνο, ο Ερντογάν δεν μπορεί να έχει ισοτιμία με τη ρωσική επιρροή στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Αλλά μια Τουρκία που συμμάχησε με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ μπορούσε. Η εκ περιτροπής ανάπτυξη των άφθονων ναυτικών περιουσιακών στοιχείων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες του Πούτιν να φέρει την Ουκρανία υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Το να πηγαίνεις μόνος μου φάνηκε να δουλεύει για την Τουρκία για αρκετές δεκαετίες, αλλά μόνο επειδή οι μεγάλες εξωτερικές απειλές αμβλύθηκαν από το καθεστώς της ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Έχοντας μάθει τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ, σχεδόν χτυπήματα με την Ελλάδα και τη Γαλλία στα νερά των ακτών της Κύπρου, απείλησε τη Γερμανία με μαζικές εισροές προσφύγων και αγνόησε τις δυτικές ευαισθησίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα χρειαστεί πολλές διορθώσεις από τον καπετάνιο Ο Ερντογάν οδηγεί το τουρκικό πλοίο σε πιο ήρεμα και φιλικά νερά.

Θα απαιτήσει ταπεινότητα για τον Ερντογάν να παραδεχτεί ότι η Τουρκία χρειάζεται τη Δύση περισσότερο από τη Δύση χρειάζεται την Τουρκία. Ωστόσο, αυτή η πραγματικότητα πρέπει να αναγνωριστεί για την Τουρκία για τη χάραξη μιας λογικής εξωτερικής πολιτικής. Και παρόλο που ο Ερντογάν σπάνια έχει δείξει ταπεινότητα, ή παραδέχτηκε δημοσίως ότι έκανε λάθος (οι πολιτικοί σπάνια), έχει απομακρυνθεί από τις αποτυχημένες στρατηγικές στο παρελθόν.

Εάν τώρα προσπαθήσει να στραφεί προς τη Δύση μέσω της υποστήριξης της Ουκρανίας, μπορεί να βρει έναν δεκτό πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος αποδίδει λίγο βάρος στους προσωπικούς δεσμούς μεταξύ των εθνικών ηγετών, και έναν υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που διακρίνεται για την ήρεμη, ρεαλιστική του συμπεριφορά.

Source