Η κυβέρνηση επιδιώκει να υποβαθμίσει τα ευρήματα σχετικά με το διαβατήριο

Η κυβέρνηση επιδίωξε τη Δευτέρα να μειώσει τα ευρήματα μιας έρευνας σχετικά με την αμφιλεγόμενη ιθαγένεια από επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο βρήκε προβλήματα με σχεδόν το 52% των πολιτογραφιών, λέγοντας ότι αυτές αφορούσαν κυρίως σύζυγοι και οικογένειες επενδυτών.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση των πορισμάτων της έρευνας, το 51,8 τοις εκατό των περιπτώσεων είχε εκδοθεί καταχρηστικά, «υπερβαίνοντας τη νομική εξουσία» ή την εξουσία ή υπερβολικά ιούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσος είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν παράνομοι, αλλά ωστόσο υπερασπίστηκε τις αποφάσεις, λέγοντας ότι αφορούσαν τις οικογένειες των επενδυτών.

«Πώς μπορούμε να περιμένουμε να πολιτογραφηθεί ένας επενδυτής αλλά τα παιδιά και οι σύζυγοί τους που έρχονται μαζί τους στην Κύπρο δεν είναι;» Ο Κούσους είπε σε μια πρωινή κρατική τηλεόραση.

Ο Κούσος είπε ότι παράνομο θα ήταν η παραβίαση μιας διάταξης του νόμου, ενώ οι υπεριώδεις εννοούσαν όταν «αγνοώντας εν γνώσει μου κάποιον χωρίς άδεια από το νόμο ή τους κανονισμούς.

«Είναι εντελώς διαφορετικό θέμα και δεν νομίζω ότι η αντιπολίτευση θα διαφωνήσει με αυτό», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι «έγιναν λάθη», αλλά προσπαθούσε να προσελκύσει επενδύσεις στην Κύπρο κατά τις δύσκολες συνθήκες μετά την οικονομική κατάρρευση το 2013.

Ο επικεφαλής της τετραμελούς επιτροπής, πρώην πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος, δήλωσε ότι εκτός από το 51,8 τοις εκατό, υπήρχαν και άλλες αιτήσεις με ελλείψεις σχετικά με τα κριτήρια.

Η μεγάλη πλειοψηφία του 48,2% ήταν εντάξει, είπε «αλλά υπάρχουν μερικές περιπτώσεις με προβλήματα με τα κριτήρια».

Ο Νικολάτος και η επιτροπή του διορίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020 για να ερευνήσουν το πρόγραμμα από την εισαγωγή του το 2007.

«Υπήρχαν κενά στο πρόγραμμα από την αρχή», είπε στην ιδιωτική τηλεόραση Alpha. “Δεν υπήρχαν όλες οι διασφαλίσεις για την αποφυγή κατάχρησης του συστήματος.”

Εν τω μεταξύ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να αναγκάσουν τον γενικό εισαγγελέα να δημοσιεύσει αμέσως τα προσωρινά συμπεράσματα.

Ο πρόεδρος του Νίκο Νικόλαος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο απόφασης του κοινοβουλίου που υποδηλώνει ότι τόσο ο γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης όσο και ο αναπληρωτής του, ο Σάββας Αγγελίδης είχε σύγκρουση συμφερόντων και δεν πρέπει να είναι αυτοί που αξιολογούν τα ευρήματα για να καθορίσουν εάν κάποιος πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος.

Και οι δύο άνδρες υπηρέτησαν ως υπουργοί στην κυβέρνηση πριν από το διορισμό τους στην κρατική Νομική Υπηρεσία και ήταν μέρος του υπουργικού συμβουλίου όταν ελήφθησαν αποφάσεις σχετικά με την ιθαγένεια.

«Και οι δύο αυτοί αξιωματούχοι έχουν ενδεχομένως συμμετάσχει σε παράνομες ενέργειες και ενδέχεται να έχουν διοικητική, πειθαρχική ή εγκληματική ευθύνη», δήλωσε ο Παπαδόπουλος.

Είπε ότι ο Σαββίδης δεν νομιμοποιήθηκε και δεν πρέπει να του επιτρέπεται να αξιολογεί τα ευρήματα.

«Δεν επιτρέπεται να αποφασίσει αν θα πρέπει να δημοσιευτεί ή όχι», δήλωσε ο Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι ολόκληρη η έκθεση ευρημάτων θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί αμέσως.

“Κατά την άποψή μας, το κοινοβούλιο πρέπει να προχωρήσει με μια απόφαση που καλεί τον πληρεξούσιο και τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα, καθώς και την επιτροπή διερεύνησης, να δημοσιεύσουν αμέσως την έκθεση.”

Λαμβάνοντας την τεράστια έκθεση την Παρασκευή, ο Σαββίδης είχε πει ότι θα τη δημοσίευε μετά από ενδελεχή μελέτη.

Source