Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να τηρήσει τον νόμο Ομπάμακαρε

Πρόεδρος Τζο ΜπάιντενΗ κυβέρνηση είπε την Τετάρτη στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ότι ο νόμος περί υγειονομικής περίθαλψης Obamacare πρέπει να τηρηθεί, αντιστρέφοντας τη θέση που έλαβε η κυβέρνηση υπό τον Ρεπουμπλικανικό προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.

Το δικαστήριο το Νοέμβριο προέβη σε προφορικά επιχειρήματα σε μια προσπάθεια από δημοκρατικά κράτη που ηγείται το Τέξας να ακυρώσει τον Νόμο περί Προσιτής Φροντίδας, καθώς ο νόμος του 2010 είναι επίσημα γνωστός. Η διοίκηση του Τραμπ είχε συμμορφωθεί με τα κράτη που αμφισβητούν τον Ομπάμακαρε. Θα ληφθεί απόφαση μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

ΜπάιντενΗ διοίκηση κοινοποίησε στο δικαστήριο τη νέα θέση της κυβέρνησης σε επιστολή που υπέβαλε ο αναπληρωτής στρατηγός Edwin Kneedler.

Η υπόθεση αντιπροσωπεύει την τελευταία νομική επίθεση στον Ρεπουμπλικανικό εναντίον του Ομπάμακαρε, το επίτευγμα εσωτερικής πολιτικής του πρώην Προέδρου του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα. Οι Ρεπουμπλικάνοι απέτυχαν πολλές φορές να το καταργήσουν στο Κογκρέσο και η διοίκηση του Τραμπ πήρε μέτρα για να χαζέψει τον νόμο.

Μπάιντεν, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, υποσχέθηκε να προστατεύσει και να στηριχτεί στο Obamacare, το οποίο επέτρεψε σε εκατομμύρια Αμερικανούς να αποκτήσουν ασφάλιση υγείας επεκτείνοντας δημόσια προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης και δημιουργώντας αγορές για ιδιωτική ασφάλιση. Οι Ρεπουμπλικανοί το χαρακτήρισαν υπέρ της κυβέρνησης

Η αναστροφή της θέσης στο Ανώτατο Δικαστήριο ήταν αναμενόμενη ΜπάιντενΟι δημόσιες δηλώσεις για το Obamacare και ο Kneedler ανέφεραν ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω νομική ενημέρωση πριν το δικαστήριο αποφασίσει την υπόθεση. Ο νόμος είχε υπερασπιστεί στην υπόθεση από τα κράτη υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών και τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης είναι εάν μια διάταξη του νόμου που ονομάζεται «ατομική εντολή» που απαιτούσε από τους Αμερικανούς να λάβουν ασφάλιση υγείας ή να πληρώσουν χρηματική ποινή ήταν νόμιμη. Οι Ρεπουμπλικανικοί αμφισβητίες υποστήριξαν ότι η εντολή ήταν αντισυνταγματική και ότι, ως εκ τούτου, ολόκληρος ο νόμος πρέπει να καταργηθεί.

Ο Kneedler είπε στο δικαστήριο ότι η κυβέρνηση «δεν τηρεί πλέον τα συμπεράσματα στο προηγούμενο αρχείο που υπέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ. ο Μπάιντεν Η διοίκηση πιστεύει ότι η ατομική εντολή ήταν συνταγματική και, ακόμη και αν δεν ήταν, ο υπόλοιπος νόμος θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ, πρόσθεσε ο Kneedler.

Κατά τη διάρκεια της διαμάχης τον Νοέμβριο, φαίνεται απίθανο το δικαστήριο, το οποίο έχει συντηρητική πλειοψηφία 6-3, να καταργήσει ολόκληρο τον νόμο.

Source