“Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είχε μια απογοητευτική αρχή

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, IRNA, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Said Hatibzade απάντησε στις ερωτήσεις δημοσιογράφων σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Τεχεράνη.

Δηλώνοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και οι ΗΠΑ θέλουν να λάβουν απόφαση εναντίον του Ιράν από την Εκτελεστική Επιτροπή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο Χατιτζάντε είπε, “Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε λάθος δρόμο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι μια απογοητευτική αρχή στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων των ΗΠΑ. Η πορεία συνεργασίας του Ιράν με τον ΔΟΑΕ είναι ανοιχτή και θα συνεχιστεί βάσει της Συμφωνίας Ελέγχου Ασφαλείας. ” χρησιμοποίησε τις εκφράσεις.

“ΟΧΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙ ΙΡΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ”

Σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους πρώτα για να πάρουν θέση στην πυρηνική συμφωνία, ο Χατιτζάντε είπε, “Ανακοινώσαμε σαφώς τη θέση του Ιράν. Δεν υπήρξε καμία αλλαγή σε αυτό το θέμα. Ο τρόπος που πρέπει να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ είναι να ξεπεράσουν λανθασμένες πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ωστόσο, το Ιράν, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στις πολιτικές τους κατά της μέγιστης πίεσης. είπε.

Ο Χάτιτζαντ πρόσθεσε επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν άμεσες διμερείς συνομιλίες μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif επεσήμανε επίσης ότι οι χώρες της ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει προσπάθειες να εκδώσουν μια απόφαση κατά της Τεχεράνης από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΟΑΕ και είπε, “Οι χώρες της ΕΕ έχουν αρχίσει να κάνουν λανθασμένες κινήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΟΑΕ Διευθυντές με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Πιστεύω ότι αυτές οι προσπάθειες θα προκαλέσουν την επιδείνωση των συνθηκών. Έχουμε εξηγήσει σε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για την επιδείνωση των τρεχουσών συνθηκών. Ελπίζω ότι το μυαλό θα επικρατήσει. Διαφορετικά, έχουμε διαφορετικά λύσεις. ” χρησιμοποίησε τις εκφράσεις.

Ως αποτέλεσμα των συνομιλιών που έκανε κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη στις 21 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι επιτεύχθηκε προσωρινή τεχνική συμφωνία και εντός αυτού του πεδίου, οι βασικές δραστηριότητες επαλήθευσης και παρακολούθησης του ΔΟΑΕ θα συνεχιστούν «απεριόριστες» για έναν άλλο 3 μήνες.

Στις 23 Φεβρουαρίου, το Ιράν άφησε το Πρόσθετο Πρωτόκολλο βάσει της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), το οποίο είχε εφαρμόσει εθελοντικά από το 2016 και έδωσε στους επιθεωρητές του ΔΟΑΕ ειδική άδεια ελέγχου.

.Source