Η κυβέρνηση υποβαθμίζει την έρευνα διαπιστώνοντας ότι τα περισσότερα χρυσά διαβατήρια που εκδόθηκαν ήταν παράνομα

Η Λευκωσία προσπαθεί να υποβαθμίσει τη διαπίστωση από ένα κυβερνητικό εξεταστικό συμβούλιο ότι περισσότερα από τα μισά διαβατήρια που εξέδωσε η Κύπρος σε πλούσιους αλλοδαπούς σε επενδυτικό σχέδιο ήταν παράνομα.

Περισσότεροι από 3.000 ξένοι επενδυτές που κέρδισαν τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ευρώ έλαβαν κυπριακά διαβατήρια μεταξύ του 2013 και του 2019, με το πλέον καταργηθέν σχέδιο να αποδεικνύεται δημοφιλές στους Ρώσους, Ουκρανούς, Κινέζους και Καμπότζη.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου τη Δευτέρα ήταν ότι όταν εντοπίστηκε το πρόβλημα της έλλειψης νομιμότητας στην πολιτογράφηση των συγγενών επενδυτών, η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στη σύνταξη κανονισμών.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει αφού η Νομική Υπηρεσία επεσήμανε – τον Ιούλιο του 2015 – ότι η πολιτογράφηση των συγγενών πραγματοποιήθηκε κατά την κατάχρηση του νόμου, αλλά η κυβέρνηση συνέχισε τις πολιτογραφίες.

Το πρόγραμμα τερματίστηκε πέρυσι μετά από σκάνδαλο διαφθοράς, που ντροπιάζει την κεντροδεξιά διοίκηση του νησιού, η οποία υπερασπίστηκε το σχέδιο πριν παραδεχτεί ότι ήταν ελαττωματικό.

Source