Η κυκλοφορία των αεροδρομίων τον Φεβρουάριο μόλις έξι τοις εκατό του 2019

Η κυκλοφορία των αεροδρομίων τον Φεβρουάριο μειώθηκε στο 6% του αντίστοιχου μήνα πριν από δύο χρόνια, παρόλο που αναμένεται – ή ελπίστηκε – αύξηση στα αεροπορικά ταξίδια έως τα τέλη Μαρτίου.

«Το Φεβρουάριο του 2021 έκλεισε με εξαιρετικά χαμηλό αριθμό πτήσεων, περίπου 30.000 επιβάτες που φτάνουν και αναχωρούν, δηλαδή περίπου το 6% αυτού που είχαμε τον Φεβρουάριο του 2019, το έτος αναφοράς», δήλωσε ο ανώτερος διευθυντής για την ανάπτυξη, το μάρκετινγκ και την επικοινωνία της αεροπορίας στο Hermes Airports Maria Ο Κουρούπη είπε.

Μιλώντας στο Κυπριακό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο, ο Κουρούπη δήλωσε ότι το 2019 αναφέρεται ως έτος αναφοράς, καθώς ήδη τον Φεβρουάριο του 2020 ορισμένες χώρες είχαν αρχίσει να εφαρμόζουν περιορισμούς έναντι της πανδημίας του κοροναϊού.

Κατά τη διάρκεια του μήνα Μαρτίου, οι πτήσεις αναμένεται να διπλασιαστούν σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, θεωρείται παραδοσιακά ως η αρχή της θερινής τουριστικής περιόδου

Από την περασμένη εβδομάδα, μια νέα αεροπορική εταιρεία που ονομάζεται Sky Express άρχισε να πετάει από την Ελλάδα. Οι επερχόμενες αλλαγές σχετίζονται κυρίως με υψηλότερη συχνότητα πτήσεων από αεροπορικές εταιρείες. Η Lufthansa, η Αυστρία και τα Εμιράτα – συνήθως πραγματοποιούν δύο πτήσεις την εβδομάδα – σχεδιάζουν να φτάσουν έως και τρεις πτήσεις την εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, γύρω στα τέλη Μαρτίου αναμένεται κάποια τουριστικά ταξίδια από χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Πολωνία.

Ο Κουρούπη είπε ότι οι αεροπορικές εταιρείες είχαν προετοιμαστεί να εφαρμόσουν ένα νέο πρωτόκολλο από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, στα δύο αεροδρόμια του νησιού. Ωστόσο, τα σχέδια έχουν ανατραπεί λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στην Κύπρο καθώς και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Για τη Βρετανία ειδικότερα, οι πτήσεις αναμενόταν να ξεκινήσουν τη Δευτέρα, αλλά και πάλι αυτό εκτροχιάστηκε αφού η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση των μη απαραίτητων διεθνών ταξιδιών από και προς τη χώρα μέχρι τουλάχιστον τις 17 Μαΐου.

Όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των χωρών ως προς την απειλή του κορανοϊού, ο Κουρούπη είπε ότι από την 1η Μαρτίου και για περίοδο ενός μήνα, μόνο οι χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου θα κατατάσσονται σε πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο – βάσει κατευθυντήριων γραμμών που εκπονήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Μόνο τον Μάρτιο, οι επιβάτες που φθάνουν από χώρες που χαρακτηρίζονται «πράσινοι» δεν θα υποχρεωθούν να υποβληθούν σε δοκιμή Covid.

Επίσης κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, άτομα που φτάνουν από χώρες της ΕΕ δεν χρειάζεται να μείνουν σε ξενοδοχεία καραντίνας για επτά ημέρες.

Αυτό δεν ισχύει για επιβάτες από τη Βρετανία, η οποία δεν είναι επί του παρόντος κράτος μέλος της ΕΕ.

Αλλά από την 1η Απριλίου, ορισμένες χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ ή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο θα ενσωματωθούν στο σχέδιο χρωμάτων (πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο). Αυτό θα περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο αεροδρόμιο της Πάφου, ο Κουρούπη είπε ότι συνεχίζει να εξυπηρετεί ιδιωτικές πτήσεις. Οι εμπορικές πτήσεις σε αυτό το αεροδρόμιο αναμένεται να ξαναρχίσουν κάποια στιγμή τον Απρίλιο.

Source