Η Κύπρος αντιμετωπίζει το ρωσικό ερώτημα καθώς περνά ο καιρός, ΓΝΩΣΕΙΣ

Χιλιάδες ακυρώσεις από τη Ρωσία στην Κύπρο μέσα σε λίγες μόνο ώρες δοκιμάζουν την απάντηση του νησιού στην κρίση υγείας, με εταιρείες που προωθούν τα προγράμματά τους αργότερα το καλοκαίρι εν αναμονή βελτίωσης στο μέτωπο της πανδημίας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, σε λίγες μόνο ώρες έγιναν 100.000 ακυρώσεις από τη Ρωσία για το μήνα Μάιο, ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες ανέβαλαν επίσης ναυλωμένες πτήσεις για το Μάιο και τον Ιούνιο.

Μέχρι στιγμής, περίπου 6500 Ρώσοι τουρίστες έφτασαν στην Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τη Μαρία Ερακλέους της Καθημερινής, η οποία είπε ότι οι εταιρείες δίσταζαν να ναυλώσουν πτήσεις προς το νησί.

Ωστόσο, ο Ερακλέους σημείωσε επίσης ότι υπήρχε αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα ήταν και ο τρέχων μήνας, αναφέροντας ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επιβάλλονται λόγω επιδεινούμενης επιδημιολογικής κατάστασης στην Κύπρο.

Η Κύπρος διαθέτει ένα σύστημα με χρωματική κωδικοποίηση ενημερώνεται συνεχώς για ταξιδιώτες από άλλες χώρες, με επιβάτες από τη Ρωσία που αναφέρονται επί του παρόντος στην Κόκκινη Κατηγορία με τους λιγότερο ευνοϊκούς όρους.

Υπάρχουν περίπου 20 εβδομαδιαίες πτήσεις με τον αριθμό να αυξάνεται σταδιακά στις 23 Απριλίου, μια εβδομάδα πριν από το Ανατολικό Ορθόδοξο Πάσχα, έως τα τέλη Μαΐου

Αλλά αποδεικνύεται ότι ακόμη 100.000 Ρώσοι τουρίστες αναμένεται να ταξιδέψουν από και προς το νησί, εξάλλου, δήλωσε ο Ερακλέους, επικαλούμενος τα τρέχοντα δρομολόγια για εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις.

Υπάρχουν περίπου 20 εβδομαδιαίες πτήσεις με τον αριθμό να αυξάνεται σταδιακά στις 23 Απριλίου, μια εβδομάδα πριν από το Ανατολικό Ορθόδοξο Πάσχα, έως τα τέλη Μαΐου, ανέφερε.

Η αβεβαιότητα στα ταξίδια έρχεται επίσης καθώς ο EMA αναμένεται να εξετάσει την έκθεση φαρμακοεπαγρύπνησης για το εμβόλιο Sputnik της Ρωσίας, το οποίο βασίζεται σε μια πλατφόρμα αδενοϊού όπως η AstraZeneca και η Johnson & Johnson.

Η Κύπρος και άλλα κράτη της ΕΕ έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να αγοράσουν Sputnik, αρκεί η ρωσική τρύπημα να λάβει έγκριση EMA, με τη Λευκωσία να προσθέτει επίσης μια προϋπόθεση «άμεσης παράδοσης».

Η Ρωσία ανέστειλε επίσης πρόσφατα πολλές πτήσεις προς την Τουρκία, έναν τεράστιο ανταγωνιστή στη ρωσική αγορά, με την Eracleous να σημειώνει ότι η Κύπρος απέτυχε να αξιοποιήσει τον περιορισμό. Αναφορές ανέφεραν επίσης ότι το νησί σημείωσε μια απροσδόκητη αύξηση των περιπτώσεων COVID-19, ωθώντας την κυβέρνηση να αποσύρει τις χαλαρώσεις των μέτρων πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα.

Όμως ο αγώνας για τους Ρώσους τουρίστες διατηρήθηκε ζωντανός στην περιοχή καθώς ο Έλληνας υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Χάρης Θεοχάρης ολοκλήρωσε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, έναν ολόκληρο μήνα πριν από την Αθήνα πρόκειται να ανοίξει εκ νέου τον τουριστικό του τομέα.

Αναφορές ανέφεραν ότι ο Θεοχάρης αντιμετώπισε ανησυχίες στη Μόσχα σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα αναγνωρίσει τα ρωσικά εμβόλια για τους εισερχόμενους τουρίστες, λέγοντας ότι η ελληνική εθνική επιτροπή εμβολιασμού θεωρούσε το Σπούτνικ ως ίσο με τα ευρωπαϊκά εμβόλια για ταξιδιωτικούς σκοπούς και διαβεβαίωσε τη Μόσχα ότι οι Ρώσοι «μπορούν να έρθουν χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούν σε έλεγχο και πρόσθετα δοκιμές. “

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν με σχέδια διακοπών στην Τουρκία παρά την αναστολή των πτήσεων του Απριλίου και του Μαΐου από τη Ρωσία λόγω της πανδημίας των κορωνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν στην Άγκυρα ότι οι πτήσεις θα επαναληφθούν εάν οι εξελίξεις με την πανδημία έδειξαν θετική τάση.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας πιστεύουν ότι είναι πλέον απαραίτητα αυστηρότερα μέτρα για τη μείωση των καθημερινών περιπτώσεων και τη σταθεροποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης, δήλωσε ο Eracleous, προσθέτοντας ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα κοιτάξουν αλλού αυτό το καλοκαίρι εάν τα πράγματα δεν είναι υπό έλεγχο μέχρι τα τέλη Μαΐου.

.Source