Η Κύπρος απέτυχε να ενεργήσει ακόμη και όταν προειδοποιήθηκε για τους αγοραστές σκιερών διαβατηρίων

Η Κύπρος παραδέχτηκε την Τρίτη ότι το πρόσφατα καταργηθέν υπηκοότητά της από επενδυτικό πρόγραμμα είχε σοβαρά ελαττώματα και ότι σχεδόν όλοι στη διαδικασία λήψης αποφάσεων επέτρεψαν σε ορισμένους αμφίβολους αριθμούς να αποκτήσουν κυπριακή ιθαγένεια με αντάλλαγμα χρήματα άγνωστης προέλευσης.

Κάλυψη διαβατηρίου ΚύπρουΕξώφυλλο διαβατηρίου Κύπρου (Φωτογραφία: Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – PRADO, CC BY-SA 4.0 μέσω Wikimedia Commons)Μια έκθεση που συνέταξε μια επιτροπή και κυκλοφόρησε την Τρίτη ανέφερε ότι ακόμη και όταν οι αρχές είχαν στην κατοχή τους αποκλεισμό λεπτομερειών για έναν υποψήφιο, δεν ενήργησαν.

Το πρόγραμμα, το οποίο προσέφερε υπηκοότητα και ταξίδια χωρίς βίζα σε ολόκληρη την ΕΕ, με αντάλλαγμα μια επένδυση δύο εκατομμυρίων ευρώ (2,45 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), υποτίθεται ότι είχε μηχανισμούς που θα αποτρέψουν τη διοχέτευση λαθραίων χρημάτων από τη διοχέτευση στη χώρα. Οι υποψήφιοι δεν έπρεπε να έχουν ποινικό μητρώο.

Ωστόσο, μια έρευνα της Al Jazeera αποκάλυψε τον Αύγουστο ότι περίπου 2.500 άτομα που απέκτησαν την ιθαγένεια της ΕΕ μέσω του επενδυτικού προγράμματος της Κύπρου έλαβαν τα λεγόμενα Χρυσά Διαβατήρια λίγο πριν οι αρχές στις πατρίδες τους καταθέσουν ποινικές κατηγορίες εναντίον τους.

Οι αποκαλύψεις οδήγησαν στην κατάργηση του καθεστώτος τον Οκτώβριο και ώθησαν τον τότε Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη και έναν άλλο νομοθέτη να παραιτηθούν αφού πιάστηκαν στη φωτογραφική μηχανή που υπόσχονταν να βοηθήσουν έναν πλασματικό Κινέζο πολίτη να αποκτήσει υπηκοότητα, παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποί του παραδέχτηκαν ότι ο άντρας ήταν καταδίκος

Η κυβέρνηση όρισε τον Νοέμβριο μια επιτροπή που θα διεξαγάγει έρευνα για 26 δικαιούχους των οποίων οι αρχές ιθαγένειας σκόπευαν να ανακαλέσουν.

Η πολύ διατυπωμένη έκθεση της επιτροπής απαριθμούσε τις αδυναμίες του τώρα εγκαταλειμμένου προγράμματος και πρότεινε συστάσεις για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί. Κάποιος πρότεινε να δημιουργήσει η χώρα ένα ειδικό «ανεξάρτητο» όργανο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την αφαίρεση διαβατηρίων από εγκληματίες που είχαν λάβει την κυπριακή ιθαγένεια μέσω του προγράμματος.

Η τριμελής επιτροπή, με επικεφαλής την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δημήτρης Καλογέρου, διαπίστωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για χορήγηση υπηκοότητας ελήφθησαν με βάση εκθέσεις διάρκειας μίας ή δύο σελίδων που ετοίμασε το Υπουργείο Εσωτερικών. ανεπαρκής ομάδα, η οποία συχνά άφησε ενοχλητικές πληροφορίες.

Η ομάδα βασίστηκε σε πληροφορίες που ελήφθησαν από τράπεζες και άλλους κυβερνητικούς φορείς και οι διαδικασίες ήταν ανεπαρκείς για τον έλεγχο ταυτότητας εγγράφων που υπέβαλαν οι αιτούντες. Το προσωπικό είχε επίσης λίγο χρόνο για να πραγματοποιήσει ελέγχους ιστορικού, ανέφερε η έκθεση.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι αρχές έλαβαν ψευδείς ή παραπλανητικές αναφορές υπογεγραμμένες από υπαλλήλους νομικών και λογιστικών εταιρειών που υπέβαλαν αιτήσεις για λογαριασμό των πελατών τους και ότι υπήρχαν κενά στην εφαρμογή διαδικασιών κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από τις τράπεζες του νησιού.

Αντί να ελέγχουν τις πληρωμές που πραγματοποιούν οι αιτούντες, οι Κύπριοι δανειστές επικεντρώθηκαν στον λογαριασμό που κατέχουν οι τοπικοί κατασκευαστές γης και οι πάροχοι υπηρεσιών, ανέφερε η επιτροπή στην έκθεσή της. Οι τράπεζες δεν παρακολούθησαν λογαριασμούς επενδυτών και απέτυχαν να αναφέρουν ασυνήθιστες ή ύποπτες συναλλαγές ή να επαληθεύσουν την πηγή των κεφαλαίων.

«Οι πολύπλοκες ή ασυνήθιστα μεγάλες συναλλαγές που πραγματοποιούνται χωρίς προφανή οικονομικό ή σαφή νομικό σκοπό θα έπρεπε να είχαν οδηγήσει τις εν λόγω τράπεζες να διενεργήσουν περαιτέρω ελέγχους ή ακόμη και να αρνηθούν να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές», ανέφερε η έκθεση.

Οι διαδικασίες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες παρακάμφθηκαν με τη χρήση τραπεζικών καρτών. Αυτό επέτρεψε την καταστρατήγηση των ελέγχων κεφαλαίου στη χώρα προέλευσης του αιτούντος. Σε μια περίπτωση, ο αιτών πλήρωσε τρία εκατομμύρια ευρώ (3,67 εκατομμύρια δολάρια) με 25 πληρωμές με κάρτα που κυμαίνονται από 24.844 έως 150.000 ευρώ (30.400 $ έως 183.763 $).

Η έκθεση συνέστησε επίσης ότι η αστυνομία, οι φορολογικές αρχές, τα δικαστήρια και η ΕΚΑΕ διερευνούν τους «υποστηρικτές» του καθεστώτος αδικοπραξίας, όπως η υποβολή ψευδών ορκωτών δηλώσεων από αιτούντες που δεν ήταν παρόντες στο νησί ή από έναν διαχειριστή που λειτουργεί χωρίς άδεια από σχετική εποπτική αρχή σώματα.

Source