Η Κύπρος βλέπει την οικονομική επέκταση του ΣΣΚ – Ειδήσεις

Η Κύπρος επιδιώκει να επεκτείνει τους διμερείς οικονομικούς δεσμούς με τα ΗΑΕ, ακολουθούμενες από διαφοροποιημένες ευκαιρίες σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια και η εκπαίδευση.

Βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και κατέχει βασική στρατηγική θέση στις πύλες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, η Κύπρος, ένα κράτος μέλος της ΕΕ, είναι μια ιδανική πλατφόρμα για περιφερειακή συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος προσπάθησε να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τις χώρες του ΣΣΚ.

Έχουμε δημιουργήσει μηχανισμούς συνεργασίας με τους γείτονές μας στην Ανατολική Μεσόγειο και τώρα επεκτείνουμε αυτήν τη συνεργασία στις χώρες του Κόλπου και, ειδικότερα, στα ΗΑΕ. Έχοντας δημιουργήσει σταθερές σχέσεις με βασικούς παράγοντες στην περιοχή, η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος συνεργάτης που έχει δημιουργήσει, με την πάροδο των ετών, ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον.

Η Κύπρος έχει τώρα μια δομημένη συνεργασία με τα ΗΑΕ, μάρτυρας σημαντικής επέκτασης των διμερών οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών με αύξηση άνω του 26% του εμπορίου μη πετρελαίου από το προηγούμενο έτος.
Η εναρκτήρια εικονική συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Κύπρου-ΗΑΕ συγκλήθηκε στις 11 Νοεμβρίου, υπό την προεδρία του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΑΕ Ahmed Ali Al Sayegh, Υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ. Αναμένουμε λοιπόν τις ποικίλες ευκαιρίες συνεργασίας που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα αυτής της πρώτης συνόδου της Μικτής Επιτροπής σε διάφορους βασικούς τομείς, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ενέργεια, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και ο τουρισμός.

Παράλληλα, η ισχυρή πολιτική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επιβεβαιώνεται από την πιο πρόσφατη επίσκεψη του Υπάτου Αρχηγού Σέιχ Αμπντουλάχ Μπιν Ζάιντ Αλ Ναχάν, Υπουργού Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, στην Κύπρο την 1η Οκτωβρίου φέτος, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δύο πλευρές υπογράμμισε τις ισχυρές και προνομιακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, εξέτασε τις προοπτικές προόδου της συνεργασίας και αντάλλαξε απόψεις για διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Επιχειρηματικό και επενδυτικό δυναμικό για τα ΗΑΕ
Η Κύπρος παρακολουθεί μια πραγματική ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομικής της συνεργασίας με τις χώρες του ΣΣΚ, και ειδικότερα τα ΗΑΕ, έχοντας δημιουργήσει σταθερές σχέσεις με βασικούς παράγοντες της περιοχής, την οποία είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει περαιτέρω ενεργά.

Αυτή είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη και επενδύσεις και για τη σύνδεση σημαντικών αγορών και οικοδόμησης συνεργιών. Η δυναμική που αποκτήθηκε όσον αφορά τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες με τα ΗΑΕ, αποδεικνύεται από τη Μεικτή Επιτροπή Συνεργασίας καθώς και από τη Συμφωνία Οικονομικής και Τεχνικής Συνεργασίας.
Αυτά τα δύο σημαντικά εργαλεία θέτουν το πλαίσιο για περαιτέρω επέκταση των διμερών σχέσεων της Κύπρου τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικό τομέα.
Πράγματι, στους πολλούς τομείς συνεργασίας περιλαμβάνονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο τουρισμός, οι επενδύσεις, οι υποδομές, η υγεία, η εκπαίδευση, η εμπορική ναυτιλία, το εμπόριο, η εξερεύνηση φυσικού αερίου και πετρελαίου και άλλοι, καθώς δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ της Κύπρου και των ΗΑΕ.

Τα ΗΑΕ είναι ένα δεύτερο σπίτι για πολλούς Κύπριους και επί του παρόντος υπάρχουν περισσότερες από 75 κυπριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα ΗΑΕ, εκτός από τη συμμετοχή της χώρας σε μεγάλες εμπορικές εκθέσεις και επιχειρήσεις, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεών της.

Νέοι τομείς και το «νέο κανονικό»
Η Κύπρος έχει καθιερώσει μια ολοκληρωμένη οικονομική διπλωματία με βασικές προτεραιότητες, σαφείς στόχους και σχετικά σχέδια δράσης, προωθώντας την Κύπρο ως προτιμώμενο επιχειρηματικό και επενδυτικό προορισμό. Η ισχυρή παρουσία ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, την οποία η χώρα καλωσορίζει και υποστηρίζει, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για το νησί και την οικονομία του.

Η κυβέρνηση επιδίωξε να διατηρήσει συνθήκες σταθερότητας και εμπιστοσύνης, να ενοποιήσει και να εκσυγχρονίσει το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και να διατηρήσει τη φορολογική βεβαιότητα και ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον για τον ιδιωτικό τομέα. Παρά την πανδημία, η κυπριακή οικονομία είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με θετικές προοπτικές.

Νέες υποδομές και οικιστικές εξελίξεις βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη χώρα με σημαντική υποστήριξη ξένων επενδυτών. Οι διεθνείς εταιρείες δημιουργούν έδρα στην Κύπρο, η οποία γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική πύλη προς τις αναπτυσσόμενες αγορές.

Οι τομείς που έχουν σημειώσει τη σημαντικότερη ανάπτυξη και που η Κύπρος επιθυμεί να επεκταθεί είναι η ναυτιλία, το λιανικό εμπόριο, ο τουρισμός, οι τράπεζες, τα φαρμακευτικά προϊόντα και φυσικά η ενέργεια. Η ανάπτυξη της Κύπρου προσελκύει τώρα άμεσες ξένες επενδύσεις από διάφορα μέρη του κόσμου και ιδιαίτερα από τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Η τουριστική έκκληση
Το νησί έχει γίνει δημοφιλής προορισμός, όχι μόνο για τους πολίτες των ΗΑΕ, αλλά και για τους ομογενείς που ζουν στα Εμιράτα, και τα τελευταία δύο χρόνια, ο αριθμός των επισκεπτών από τα ΗΑΕ αυξάνεται.
Η Κύπρος απέχει μόλις τρεισήμισι ώρες από τα ΗΑΕ, καθιστώντας την την πλησιέστερη ευρωπαϊκή χώρα με τις χώρες του ΣΣΚ. Είναι ένα νησί ευλογημένο με εξαιρετική φυσική ομορφιά όπου άνθρωποι, οικογένεια και φίλοι συνδέονται σε ένα ήσυχο, ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον.

Μέσα από τη μαγευτική ιστορία και τον πολιτισμό της, τη διαφορετική χλωρίδα και πανίδα, παραθαλάσσιες πόλεις, υπαίθριες δραστηριότητες για όλες τις εποχές, εξαιρετικές επιχειρηματικές και συνεδριακές εγκαταστάσεις, κέντρα υγείας και ευεξίας, μεσογειακές λιχουδιές, σπορ και μουσική, η Κύπρος έχει αναδειχθεί ως ένας από τους προτιμώμενους προορισμούς της Ευρώπης.

Με ζεστό ήλιο, λαμπερή θάλασσα, καλωσορίζοντας ανθρώπους και υπέροχα τοπία, η χώρα είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά της Μεσογείου, προσφέροντας στους επισκέπτες έναν υπέροχο προορισμό διακοπών γεμάτο αξέχαστες εμπειρίες, εξαιρετικά αξιοθέατα, μια συναρπαστική ιστορία και πολιτισμό και εξαιρετική μεσογειακή κουζίνα.

Στην Κύπρο, κάθε σεζόν φέρνει κάτι νέο και υπέροχο για τους επισκέπτες να ανακαλύψουν από τις ατελείωτες εκτάσεις του νησιού με χρυσές αμμουδιές και απομονωμένους κόλπους, μέχρι την καταπράσινη εξοχή, τα βουνά και τα πευκοδάση.
Επιπλέον, η πλούσια ιστορία 10.000 χρόνων της Κύπρου μαρτυρεί πολλούς πολιτισμούς που άφησαν το ίχνος τους στο νησί, μεταξύ των οποίων είναι οι Αχαιοί Έλληνες, οι Φοίνικες, οι Ασσυρίτες, οι Αιγύπτιοι και οι Πέρσες, και αργότερα οι Βυζαντινοί, οι Φράγκοι, οι Ενετοί και οι Οθωμανοί.

Αυτές οι επιρροές σε όλη τη μακρά και πλούσια ιστορία του νησιού έχουν διαμορφώσει την Κύπρο σε μια πολυπολιτισμική, πολυ-θρησκευτική και
ανεκτική κοινωνία.

Η Κύπρος στην Έκθεση 2020
“Η συμμετοχή της Κύπρου στο Expo 2020, θα μας επιτρέψει να παρουσιάσουμε στους επισκέπτες, μέσα από ένα εξερευνητικό ταξίδι, όλα όσα έχει να προσφέρει η Κύπρος όσον αφορά τον πολιτισμό, τη φυσική ομορφιά, τη φιλοξενία και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες. Παρά τις συνθήκες που δημιουργούνται από την πανδημία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Expo 2020 θα είναι ένα εκπληκτικό γεγονός και μια παγκόσμια πλατφόρμα, η οποία θα μας δώσει μια μοναδική ευκαιρία να προωθήσουμε την Κύπρο ως διεθνή κόμβο επενδύσεων, εμπορίου και υπηρεσιών αλλά και ως σημαντικός τουριστικός προορισμός. Καλώ θερμά τους αναγνώστες να επισκεφθείτε το περίπτερο και το όμορφο νησί μας. “

Γιάννης Μιχαηλίδης
Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ΗΑΕ


Source