Η Κύπρος δεν θα διστάσει να αρνηθεί βέτο στην τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας, KNEWS

Η επιδίωξη της Τουρκίας για δύο κράτη στην Κύπρο δεν θα υλοποιηθεί, διότι είναι μια απαράδεκτη λύση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη τη Δευτέρα με την Ελληνική Τηλεοπτική ERT, ο Πρόεδρος επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να συμμετάσχει στην άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στη Γενεύη, και είπε ότι ελπίζει για εποικοδομητικό διάλογο που θα επιτρέψει την επανάληψη των συνομιλιών επιδιώκοντας μια λύση της Κύπρου από το σημείο που άφησαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκε στο Crans-Montana το 2017.

«Έχουμε επιτύχει ορισμένες συγκλίσεις, έχουν συμφωνηθεί ζητήματα νομοθετικής και δικαστικής αρχής», δήλωσε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα, όπως το εκτελεστικό ζήτημα, η ιδιοκτησία, οι εδαφικές προσαρμογές, καθώς και τα κύρια θέματα εγγυήσεις και παρουσία στρατευμάτων.

«Ακούγοντας θέσεις που εξέφρασε η τουρκική κυβέρνηση και ο τουρκοκύπριος ηγέτης, αυτή των δύο κρατών, καθώς και η κυριαρχική ισότητα με τον τρόπο που το ερμηνεύουν, δεν θα έλεγα ότι είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι θα πάει στο συνέδριο με την ελπίδα ότι οι συζητήσεις εκεί θα δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα ανατρέψουν τυχόν ισχυρισμούς που δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αλλά με τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέτρεψε την Άγκυρα να συνειδητοποιήσει ότι ο στόχος της για δύο κράτη θεωρείται απαράδεκτος από όλους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων μόνιμων και μη μόνιμων μελών των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ.

Είπε ότι υπάρχει σύγκλιση των θέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σχετικά με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους ως δύο κυρίαρχα, ανεξάρτητα κράτη, προσθέτοντας ότι τυχόν επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας ή της Κύπρου παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Η Αθήνα και η Λευκωσία, πρόσθεσε ότι έχουν κοινές απόψεις για το πώς να χειριστούν τις τουρκικές προκλήσεις, είπε.

«Το δόγμα της αλληλεγγύης που επικρατεί μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών δεν επιτρέπει την αδιαφορία εκ μέρους της Ευρώπης», σημειώνοντας ότι παρά τα συμφέροντα ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ που εξαρτώνται από την τουρκική οικονομία, η Κύπρος και η Ελλάδα κατάφεραν να φέρουν στο προσκήνιο παραβιάσεις διεθνών νόμος από την Τουρκία, όπως οι δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ των δύο χωρών, ακόμη και οι εξελίξεις στο Varosha. Ως αποτέλεσμα, είπε ο Αναστασιάδης, η μη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και η μη επανάληψη επιθετικών συμπεριφορών έχουν πλέον εγκατασταθεί ως προϋποθέσεις για την υιοθέτηση θετικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Χωρίς να θέλει να ονομάσει χώρες, ο Αναστασιάδης είπε ότι υπάρχουν χώρες που συνδέονται με την τουρκική οικονομία μέσω των βιομηχανιών όπλων ή των τραπεζικών τους συστημάτων, ή ακόμη και λόγω των εξαγωγών βιομηχανικών αγαθών, με αυτές τις χώρες να μην θέλουν επομένως να επιδεινώσουν την ήδη τεταμένη τουρκική οικονομία. Ο Αναστασιάδης είπε ότι τρεις από αυτές τις χώρες κατέχουν ισχυρές θέσεις και ασκούν πίεση για τη μη επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Τελικά, ο Αναστασιάδης είπε «έχουμε τη λεκτική υποστήριξη, αυτό που μας λείπει είναι η πρακτική υποστήριξη».

Ο Αναστασιάδης τόνισε ότι η Λευκωσία έχει καταστήσει σαφές ότι θα υποστηρίξει μόνο τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα βοηθήσει εποικοδομητικά να επιφέρει θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό, διαφορετικά η Κύπρος δεν θα διστάσει να ασκήσει βέτο στην τελωνειακή ένωση μεταξύ της ΕΕ και η Τουρκία εάν η τελευταία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των κρατών μελών.

.Source