Η Κύπρος δηλώνει ανοιχτά τα σύνορα, συμπεριλαμβανομένου του πολωνικού λαού

Η Κυπριακή Δημοκρατία άργησε την απαγόρευση εισόδου για πολίτες 56 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει προετοιμάσει ενημερωμένες διαδικασίες ταξιδιού και τουρισμού που θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές του 2021.

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργικό μήνυμα, τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν έναν κατάλογο 56 χωρών στις οποίες έχουν μειωθεί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Κύπρο. Εκτός από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβάνουν: τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία, Ελβετία, Λιχτενστάιν), τις τρίτες χώρες που περιλαμβάνονται στη σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Ένωση 2020 / 912 της 30ής Ιουνίου 2020 σχετικά με προσωρινούς περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δυνατότητα άρσης αυτού του περιορισμού), το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία.

Οι διαδικασίες περιλαμβάνουν ένα νέο σύστημα ταξινόμησης χώρας που είναι σύμφωνο με τα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, τόσο από την άποψη της χρωματικής κωδικοποίησης όσο και από την επιδημιολογική αξιολόγηση στη χώρα. Οι κατηγορίες με χρωματική κωδικοποίηση και οι προϋποθέσεις εισόδου τους στην Κύπρο συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα.

Όροι εισόδου Πράσινη κατηγορία Πορτοκαλί κατηγορία Η κόκκινη κατηγορία Γκρι κατηγορία
Αεροπορικό εισιτήριο Κύπρου εντός 24 ωρών πριν από την αναχώρηση Και ως εκ τούτου Και ως εκ τούτου Και ως εκ τούτου Και ως εκ τούτου
Δοκιμή PCR εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση Οχι Και ως εκ τούτου Και ως εκ τούτου Και ως εκ τούτου
Δοκιμή PCR κατά την άφιξη στην Κύπρο Οχι Οχι Και ως εκ τούτου Οχι
Υποχρεωτική απομόνωση για 14 ημέρες κατά την άφιξη Οχι Οχι Οχι Και ως εκ τούτου
Τυχαία δοκιμή επιτόπου (με κρατική δαπάνη) Και ως εκ τούτου Και ως εκ τούτου Και ως εκ τούτου Και ως εκ τούτου

Οι προαναφερθείσες αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Ιανουαρίου – τότε θα ξεκινήσει μια μεταβατική περίοδος, η οποία θα ισχύει έως τις 28 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι χώρες θα ταξινομηθούν στις ακόλουθες κατηγορίες: πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο ή γκρι. Όπως κατέστησαν σαφές οι Κύπριοι υπουργοί, «μεμονωμένες χώρες θα μεταφερθούν μεταξύ κατηγοριών με βάση την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση και η περαιτέρω αξιολόγησή τους θα πραγματοποιηθεί μόνο από την κυπριακή κυβέρνηση».

Από την 1η Μαρτίου, οι 56 χώρες που αναφέρονται παραπάνω θα εξαιρεθούν από την κατηγορία του γκρίζου, επομένως – μόνο η εναλλαγή μεταξύ των κατηγοριών πράσινου, πορτοκαλιού και κόκκινου. «Θα αξιολογηθούν βάσει της αξιολόγησης του ECDC και όχι βάσει της Κύπρου. Μόνο εάν η χώρα δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο του ECDC θα πρέπει να υποβληθεί σε ξεχωριστή αξιολόγηση από την κυπριακή κυβέρνηση », λέει η επιστολή.

Οι κυβερνήσεις επαναλαμβάνουν ότι θα φροντίσουν «όλους τους ταξιδιώτες που έχουν δοκιμαστεί θετικά για τον Κοραναϊό όσο βρίσκονται στο νησί και όσους βρίσκονται σε στενή επαφή μαζί τους». Αυτό σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα παρέχει σε αυτούς τους ανθρώπους ξεχωριστές εγκαταστάσεις διαμονής και θα καλύψει τα έξοδα διαμονής, φαγητού και φαρμάκων.

Source