Η Κύπρος είναι επιφυλακτική για τα ερειπωμένα σπίτια της

Παλιά ερειπωμένα κτίρια. Στενό τοπίο στη Λευκωσία, την πρωτεύουσα του διαιρεμένου νησιού της Κύπρου. Αυτά είναι ίχνη ενός δύσκολου παρελθόντος, ειδικά με την ελληνοτουρκική σύγκρουση του 1974. Πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να βρουν καταφύγιο στα βόρεια ή νότια του νησιού, ανάλογα με την κοινότητά τους. Σήμερα, αυτά τα ερειπωμένα σπίτια απασχολούν ιδιαίτερα τους ανθρώπους, καθώς το νησί βρίσκεται σε μια σεισμική ζώνη. Ο κίνδυνος είναι πραγματικός. Ο σεισμός στις 30 Οκτωβρίου στο Αιγαίο πέταξε τον συναγερμό.

«Οι τοίχοι πρέπει να επισκευάζονται κάθε δύο ή τρία χρόνια για να διατηρούνται ζωντανά αυτά τα κτίρια. Εάν δεν το κάνετε αυτό, θα χειροτερέψουν, ειδικά όταν υπάρχει διαρροή. Ο χειρότερος εχθρός αυτών των σπιτιών είναι το νερό. Το σοβαρό όργωμα προκαλεί σοβαρές ζημιές“, Εξηγεί ο Κύπριος αρχιτέκτονας Λόρδος.

Ένα κτίριο κατέρρευσε στην παλιά πόλη πριν από δύο χρόνια και τώρα έχει πάρκινγκ. Υπάρχει ένα κατάστημα μπροστά από το Savas Luca. Ανησυχεί για τη διαμονή. Θυμάται τη βροχή πριν από την τραγωδία. «Έβρεχε πολύ φέτος. Προειδοποιήσαμε την πυροσβεστική υπηρεσία ότι ήταν δύσκολη. Ήρθαν και έκλεισαν μερικούς δρόμους. Όταν φτάσαμε το πρωί, είδαμε ότι όλα είχαν καταρρεύσει“, Αυτος λεει.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για το 2018 Περισσότερο από το 70% των κτιρίων είναι παλαιότερα από τα σεισμικά πρότυπα που θεσπίστηκαν το 1994“Τα μισά από τα πέτρινα κτίρια θα μπορούσαν να χαθούν σε έναν μεγάλο σεισμό.” Όλο και περισσότερες φωνές απαιτούν την αναβίωση εγκαταλελειμμένων σπιτιών Αξιωματούχοι λένε ότι έχουν λάβει προληπτικά μέτρα, καταρτίζοντας πρώτα έναν κατάλογο κτιρίων που κινδυνεύουν.

Source