Η Κύπρος επηρεάζεται από το σύστημά της … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Η Κύπρος θα επηρεαστεί από το ισπανικό σύστημα το απόγευμα, το οποίο προκάλεσε ακραία καιρικά φαινόμενα στη χώρα. Αν και θα φτάσει στην αποδυναμωμένη περιοχή μας, αναμένεται να φέρει δυνατές βροχές, η δύναμή τους θα φτάσει 40 mm ανά ώρα, χαλάζι, πτώση θερμοκρασίας χιονιού στο Τρόοδος.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες που ισχύουν έως τις 11 το πρωί. Από 00 έως 5 το απόγευμα, χωρίς να αποκλείεται η ανανέωσή του για τις βραδινές ώρες, ΚΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΑ:, διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κλεάντς Νικολαΐδης

“Το σύστημα που θα μας επηρεάσει έως το Σάββατο είναι το σύστημα που έχει επηρεάσει την Ιβηρική χερσόνησο, δηλαδή την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη νότια Γαλλία και ούτω καθεξής. Φυσικά, αυτό δεν θα μας επηρεάσει ούτε εντατικά ούτε στο βαθμό που έχει επηρεάσει συγκεκριμένες περιοχές. “Αναμένεται ότι το απόγευμα θα έχουμε τοπικές βροχές, απομονωμένες καταιγίδες, που μπορούν να φτάσουν τα 40 χιλιοστά”.

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης, οι δυνατές βροχές δεν θα έχουν ύψος 40 mm σε όλα τα μέρη της Κύπρου, αλλά όπου θα εμφανιστούν καταιγίδες. “Αυτό σημαίνει ότι περιοχές με ιστορικό πλημμυρών είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της κίτρινης περιόδου προειδοποίησης.”

Αναμένεται ελαφριά χιονόπτωση στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους απόψε. “Από αύριο το βράδυ και την Παρασκευή ενδέχεται να υπάρξουν χιονοπτώσεις στις περιοχές των ψηλότερων βουνών, δηλαδή από το ύψος της πλατείας Τροόδους. Δεν περιμένουμε μεγάλες καταθέσεις, θα έλεγα ότι θα φτάσουν σε ύψος 15 εκατοστά στην κορυφή του Τροόδους “, πρόσθεσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Οτερολογίας, σημειώνοντας ότι η θερμοκρασία θα μειωθεί, η οποία ήταν ασυνήθιστα υψηλή για τη σεζόν.

Πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας έως το Σάββατο
Συνήθως αναμένεται νεφελώδης, απομονωμένη πρωινή βροχή στο δυτικό μισό του νησιού και τοπική ομίχλη και χαμηλά σύννεφα αναμένεται στο ανατολικό μισό του νησιού νωρίς το πρωί. Από το μεσημέρι και μετά, αναμένεται βροχή στις περισσότερες περιοχές, καθώς και μεμονωμένες καταιγίδες, οι οποίες μπορεί να συνοδεύονται από χαλάζι. Οι άνεμοι θα αρχίσουν να φυσούν νοτιοανατολικά νοτιοδυτικά, 4 έως 5 μποφόρ από τον μέσο όρο, πολύ δυνατοί τοπικά, 5 έως 6 μποφόρ, σταδιακά γίνονται κυρίως νοτιοδυτικοί προς δυτικά με την ίδια ένταση. Όποιος αρχικά θα είναι λίγο χάος από το χάος և θα γίνει σταδιακά ένα χάος-θυελλώδες κύμα. Η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά περίπου 20 βαθμούς στις χερσαίες և παράκτιες περιοχές և κατά περίπου 11 βαθμούς στα βουνά.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως καθαρός με τοπικά αυξημένα σύννεφα, στο δυτικό μισό του νησιού θα είναι προσωρινά νεφελώδης με τοπική βροχή. Θα χιονίσει στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους. Ο άνεμος είναι άνεμος από νοτιοδυτικά προς βορειοδυτικά, ελαφρώς ασθενής έως μεσαίος, 3 έως 4 μποφόρ, αλλά δυτικός προς βορρά, ισχυρός έως μεσαίος, 4 έως 5 μποφόρ, πολύ ισχυρός τοπικά, 5 έως 6 σημεία. Αυτός που θα είναι λίγο ανήσυχος στα ανατολικά, ανήσυχος στο νότο, αλλά κυματιστός στα δυτικά και βόρεια. Η θερμοκρασία θα μειωθεί κατά περίπου 6 βαθμούς στην ξηρά, στη νότια-ανατολική-ανατολική ακτή κατά περίπου 10, στην υπόλοιπη ακτή κατά 13 βαθμούς στα ψηλά βουνά, κοντά σε 1 βαθμό.

Την Πέμπτη θα είναι συχνά συννεφιά με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, καθώς και χιονοπτώσεις στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους. Ο βραδινός καιρός θα γίνει σταδιακά πιο καθαρός με τοπικά αυξημένα σύννεφα στο δυτικό μισό του νησιού.

Την Παρασκευή, ο καιρός θα είναι κυρίως καθαρός, με τοπικά συννεφιά, απομονωμένη βροχή, αλλά τη νύχτα θα βρέχει, τοπικές καταιγίδες, καθώς και χιονοπτώσεις στα ψηλότερα βουνά.
Το Σάββατο, νωρίς το πρωί, αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες, αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί, κυρίως όταν ο καιρός είναι καλός, οι περιοχές θα αντικατασταθούν από συννεφιά. Τοπικές βροχές μπορεί να συμβούν αργά το βράδυ στα δυτικά.
Η θερμοκρασία θα πέσει την Πέμπτη հետո δεν θα αλλάξει σημαντικά μετά από αυτό να κυμαίνεται κοντά στις μέσες κλιματικές τιμές.

Source