Η Κύπρος ζητά από τον Frontex να σταματήσει τους μετανάστες να ταξιδεύουν προς βορρά

Η Κύπρος ζήτησε από τα ναυτιλιακά περιπολικά του οργανισμού Frontex της ΕΕ να σταματήσουν τους μετανάστες που πλέουν από τη νότια ακτή της Τουρκίας προς το βόρειο υπουργό Εσωτερικών του νησιού Νίκο Νούρη, δήλωσε, μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το ζήτημα της μετανάστευσης που διοργανώθηκε στη Λευκωσία με την απόφαση του Ντίσι.

Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Άσυλου, Νότης Μιταράτσι, ο οποίος ήταν μαζί με τον Νούρη, είπε ότι η χώρα του ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί το ζήτημα της μετανάστευσης για την επίτευξη γεωπολιτικών στόχων.

Ο Νούρης είπε: «Θέλουμε να βλέπουμε την ΕΕ να ευθύνεται η Τουρκία για τις ενέργειές της, ζητώντας της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

Σήμερα, είπε, περισσότερο από το 75 τοις εκατό της παράνομης μετανάστευσης διέρχεται από την ουδέτερη ζώνη, προσθέτοντας ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα για την πρόληψη των ροών, αλλά εκμεταλλεύεται συστηματικά το γεγονός ότι δεν επιτρέπει στον Frontex να περιπολεί στη βόρεια ακτή.

Ενώ μια συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου είχε μειώσει σχεδόν το μηδέν των παράνομων αφίξεων από τη γειτονική χώρα, αυτό δεν συνέβη με τη Συρία από την οποία αυξάνονται οι αφίξεις.

Ο Νούρης είπε επίσης ότι παρά τις προσπάθειες για ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, η κυπριακή κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να εφαρμόσει αυστηρά την πολιτική της, καθώς δεν έχει άλλη επιλογή.

Η Κύπρος υποστηρίζει ανεπιφύλακτα μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, αλλά θέλει να δει τους στόχους της να αποτελούν μέρος αυτής της πολιτικής, είπε.

Επισήμανε ότι κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, η Δημοκρατία απέρριψε 2.510 αιτήσεις ασύλου και έλαβε 2.239 νέες.

Ο Νούρης είπε ότι η ΕΕ γνώριζε τους λόγους και τις συνέπειες του προβλήματος της μετανάστευσης και γνώριζε τις λύσεις για την αντιμετώπισή του – τόλμη και αποφασιστικότητα να λάβει πρωτοποριακές αποφάσεις.

Από την πλευρά του, ο Mitarachi είπε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος αντιμετώπιζαν πρωτοφανείς μεταναστευτικές ροές.

Είπε ότι η Λευκωσία και η Αθήνα εργάζονται στενά τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο για να βρουν αποτελεσματικές λύσεις.

«Ζητούμε την προστασία των συνόρων μας, τα οποία είναι επίσης εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού για την επιστροφή όσων δεν είναι επιλέξιμοι για διεθνή προστασία και τη δημιουργία ενός μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων», είπε

Πάνω απ ‘όλα, πρόσθεσε, τονίζουμε την ανάγκη ουσιαστικής αλληλεγγύης από τους εταίρους μας στην ΕΕ.

Source