Η Κύπρος ζητά εμβόλια από το Ισραήλ εν μέσω καθυστέρησης στην ΕΕ – EURACTIV.com

Οι πρωτεύουσες σας φέρνουν τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη, μέσω επιτόπιων αναφορών από το δίκτυο μέσων της EURACTIV. Μπορείτε να εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο εδώ.

Πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε τη σημερινή έκδοση των Πρωτευουσών, μη διστάσετε να ρίξετε μια ματιά:


Οι ευρωπαϊκές ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε. Καλωσόρισες στο Οι πρωτεύουσες από την EURACTIV.


Στα σημερινά νέα από τις πρωτεύουσες:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Κύπρος έχει ζήτησε από το γειτονικό Ισραήλ για εμβόλια COVID-19, είπε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης Πολιτικός περιοδικό σε μια συνέντευξη. Περισσότερο.

///

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Αυξήθηκε η ασφάλεια στο Bundestag. Ο Πρόεδρος της Bundestag Wolfgang Schäuble οργάνωσε μια αύξηση της ασφάλειας για το κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου σύμφωνα με έκθεση στο Bild am Sonntag. Διαβάστε περισσότερα.

///

ΠΑΡΙΣΙ

Η Γαλλία κινητοποιείται για να αποφύγει την «καταστροφική» κατάσταση με νέα παραλλαγή COVID. «Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε την εξάπλωση αυτής της παραλλαγής», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Olivier Véran στην Ευρώπη 1 / CNews / Les Échos την Κυριακή το πρωί, αναφερόμενος στη νέα παραλλαγή κοροναϊού που εμφανίστηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαβάστε περισσότερα.

///

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το Βέλγιο ζητά «δίκαιο μερίδιο» των εμβολίων. Το Βέλγιο θα υποβάλει αίτηση για δέκα εκατομμύρια επιπλέον εμβόλια Pfizer-BioNTech coronavirus, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Frank Vandenbroucke το Σαββατοκύριακο. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει ακόμη επίσημη βάση δεδομένων για τις προσπάθειες εμβολιασμού. Περισσότερο.

///

ΒΙΕΝΝΗ

Ο αυστριακός υπουργός εργασίας παραιτείται μετά από λογοκλοπή. Μετά από κατηγορίες για λογοκλοπή, η Αυστριακή υπουργός Εργασίας και Οικογενειών Κριστίν Άσμπαχκερ (ÖVP) ανακοίνωσε την απόφασή της να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί σύντροφοι» την έκριναν πρόωρα. Διαβάστε περισσότερα.


ΗΒ και ΙΡΛΑΝΔΙΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου βασίζεται στην COP. Ο υπουργός Επιχειρήσεων Alok Sharma άφησε τη θέση του για να επικεντρωθεί πλήρους απασχόλησης στο ρόλο του ως προέδρου της διάσκεψης COP26 του ΟΗΕ τον Νοέμβριο, σηματοδοτώντας την επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης να επιτύχει την προεδρία της, ύστερα από κριτική ότι οι προηγούμενες συνόδους κορυφής της COP υποεκδόθηκαν έλλειψη ηγεσίας από τη χώρα υποδοχής. Διαβάστε περισσότερα.

///

ΝΤΟΥΜΠΙΝ

Η Ιρλανδία καταφέρνει να περιέχει νέα παραλλαγή COVID-19. Ένα ξέσπασμα της πρόσφατα ανακαλυφθείσας νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του COVID-19 έχει περιοριστεί μετά από έναν πρόσφατο φόβο, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας στην Ιρλανδία. Διαβάστε περισσότερα.


ΝΟΡΔΙΚΑ ΚΑΙ ΒΑΛΤΙΚΑ

ΧΕΛΣΙΝΚΙ

Σκανδιναβικά και ευρωπαϊκά ζητήματα ασφαλείας έμειναν αναπάντητα λόγω του Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο που εγκαταλείπει την ΕΕ άφησε ανοιχτά τα θέματα άμυνας και ασφάλειας, καθώς οι διμερείς και κοινές συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νεκρά γράμματα. Διαβάστε περισσότερα.

///

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

Η σουηδική κυβέρνηση έδωσε περισσότερη δύναμη για τη διαχείριση της πανδημίας. Το σουηδικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να εφαρμόζει αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της τρέχουσας πανδημίας. Διαβάστε περισσότερα.


ΝΟΤΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΡΩΜΗ

Ιταλία – ένας ανασχηματισμός της κυβέρνησης; Μετά την απειλή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και του αρχηγού του κόμματος της Ιταλίας Alive Matteo Renzi να παραιτηθούν οι σημερινοί υπουργοί του κόμματός του από την τρέχουσα κυβέρνηση, φαίνεται πιθανό να αναδιαταχθεί το υπουργικό συμβούλιο. Διαβάστε περισσότερα.

///

ΛΙΣΑΒΟΝΑ

Η νέα μεταναστευτική πολιτική του ΗΒ, προβληματική. Η πιο περιοριστική νέα μεταναστευτική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου «θα είναι πρόβλημα», η οποία θα πρέπει να παρακολουθείται από την πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Augusto Santos Silva. Διαβάστε περισσότερα.

///

ΜΑΔΡΙΤΗ

Η Ισπανία παραλύθηκε από χιονοθύελλες, στέλνει εμβόλιο, τροχόσπιτα. Η ισπανική κυβέρνηση θα στείλει συνοδεία που έφεραν το εμβόλιο COVID-19 και προμήθειες τροφίμων την Κυριακή (10 Ιανουαρίου) σε περιοχές που είχαν αποκοπεί από το Storm Filomena, οι οποίες έφεραν τις μεγαλύτερες χιονοπτώσεις εδώ και δεκαετίες σε όλη την κεντρική Ισπανία και σκότωσαν τέσσερα άτομα. Διαβάστε την πλήρη ιστορία.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Το Πολωνικό PiS προτείνει στους διαδηλωτές να πληρώσουν πρόστιμα προτού τα δικαστήρια αποδείξουν ενοχή. Οι διαδηλωτές μπορεί πρώτα να πληρώσουν πρόστιμο πριν περάσουν την ημέρα τους στο δικαστήριο, σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) την Παρασκευή μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες σχετικά με την απεργία των Γυναικών. Διαβάστε περισσότερα.

///

ΠΡΑΓΑ

Ο Babiš αναμένει την πρώτη παρτίδα εμβολίων Moderna. Η Τσεχική Δημοκρατία θα πρέπει να λάβει τις πρώτες 20.000 δόσεις εμβολίων Moderna τη Δευτέρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Andrej Babiš στην Τσεχική τηλεόραση χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Διαβάστε περισσότερα.

///

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Ομπάμα: Αυθεντικός ηγετικός ηγέτης στην Ουγγαρία και αλλού. «Αυτή η σύγκρουση, αυτή η μάχη ανάμεσα σε ένα πιο δημοκρατικό όραμα χωρίς αποκλεισμούς, και εκείνο που είναι από πάνω προς τα κάτω, κυρίαρχο-δευτερεύον, είναι ένας διαγωνισμός που λαμβάνει χώρα εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα Ο Τρέβορ Νώε σε μια συνέντευξη, hvg.hu έχουν αναφερθεί. Διαβάστε περισσότερα.

///

BRATISLAVA

Η αυτοκτονία πρώην αρχηγού της αστυνομίας προκαλεί σλοβακική πολιτική Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας Milan Lučanskč – ο οποίος κατηγορήθηκε για σοβαρά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δωροδοκίας σε μια αστυνομική ενέργεια που ονομάζεται “Judas” στις αρχές Δεκεμβρίου – επιχείρησε να αυτοκτονήσει ενώ ήταν σε προδικαστική κράτηση στις 29 Δεκεμβρίου και πέθανε στο νοσοκομείο μια μέρα αργότερα. Αλλά αυτή η εκδοχή των γεγονότων αμφισβητείται από πολλά μέσα παραπληροφόρησης και από το κόμμα της αντιπολίτευσης Smer-SD – το οποίο είχε ορίσει τον Lučanský στο αξιωματικό της αστυνομίας. Διαβάστε περισσότερα.


ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΣΟΦΙΑ

Οι πολιτικοί της Βουλγαρίας έκαναν τρυπήματα ενώπιον γιατρών Η εντολή εμβολιασμού στη βουλγαρική πόλη Σαντάνσκι παραβιάστηκε αναμφίβολα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Κοσταντίν Άγγελοφ την Κυριακή, αφού έγινε σαφές – μετά τον έλεγχο της πόλης Σαντάνσκι – ότι 20 άτομα από το δημοτικό συμβούλιο εμβολιάστηκαν παρά τη χώρα που εξακολουθεί να είναι στην πρώτη φάση εμβολιασμού, η οποία περιλαμβάνει μόνο γιατρούς. Διαβάστε περισσότερα.

///

ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Το Twitter δεν πρέπει να διαγράψει τον λογαριασμό του Trump, λέει ο κροάτης βουλευτής. Ενώ η Κροατία αισθάνθηκε έναν άλλο ισχυρό σεισμό την Κυριακή, ανεξάρτητη βουλευτής της κοινοβουλευτικής φατρίας του δεξιού κόμματος, η Μαρία Σελάκ Ρασπόδιτς είπε «ό, τι πιστεύετε για την προεδρία του Τραμπ και την έμμεση σχέση του με τις επιθέσεις στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, […] Η λογοκρισία Facebook και Twitter, συγκεκριμένα η μόνιμη διαγραφή του προφίλ του λόγω πρόσφατων γεγονότων, είναι κάτι που όλοι πρέπει να σκεφτούμε βαθιά », ανέφερε ο συνεργάτης της EURACTIV, Jutarnji.hr. Διαβάστε περισσότερα.

///

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Όλα ήσυχα στο σλοβενικό μέτωπο. Η διοίκηση και το προσωπικό του πρακτορείου ειδήσεων του Σλοβενικού STA περιέγραψαν την αποτυχία της κυβέρνησης να μεταβιβάσει καθυστερημένες πληρωμές δημόσιας υπηρεσίας, όπως απαιτείται από την τελευταία πράξη οικονομικής τόνωσης ως ήττα του κράτους δικαίου, πεπεισμένη ότι η απόφαση για αναζήτηση πληροφοριών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων είναι καθυστέρηση τακτική που σήμαινε να εξαντλήσει οικονομικά τον οργανισμό. Διαβάστε περισσότερα.

///

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟ

Η Σερβία καταδικάζει τις ταραχές στο Κάπιτολ Χιλ. Η Σερβία καταδικάζει τη βία στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, αναφέροντας ότι ευνόησε μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας στον νεοεκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ο Σέρβος ομιλητής Ίβιτσα Ντάζιτς στην Pink TV σε συνέντευξη την Παρασκευή. Διαβάστε περισσότερα.

///

ΣΑΡΑΓΕΒΟ

Εκατοντάδες μετανάστες εξακολουθούν να κρυώνουν στο Bihać. Το προσωπικό του στρατού της Β-Ε και του Ερυθρού Σταυρού προσπαθεί να βρει καταλύματα για αρκετές εκατοντάδες παράνομους μετανάστες που παγώνουν για μέρες έξω σε ένα χιονισμένο πεδίο, ενώ 200 από αυτούς που περιμένουν για πάνω από δύο εβδομάδες έχουν παρασχεθεί προσωρινή διαμονή σε σκηνές έξω από το βορειοδυτικό χωριό Lipa κοντά στο Bihać, ανέφερε η Δυτική Βοσνία HINA. Διαβάστε περισσότερα.

///

ΠΟΔΟΓΟΡΙΚΑ

Ο Γερμανός βουλευτής συγχαίρει την παράνομη ημέρα της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Ο συντηρητικός Γερμανός βουλευτής Stefan Kaufmann (CDU) συγχαίρει την αμφιλεγόμενη Ημέρα της Δημοκρατίας Σρπσκα (RS), την οποία γιορτάζουν οι Σέρβοι της Βοσνίας στις 9 Ιανουαρίου ως την ημέρα που η Σερβοβόσνικη δημοκρατία κηρύχθηκε το 1992, αν και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε το έχει κηρύξει αντισυνταγματικό. Διαβάστε περισσότερα.

///

ΠΡΙΣΤΙΝΑ

Οι πρόωρες εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο θα οριστούν στις 14 Φεβρουαρίου. Το Κοσσυφοπέδιο θα διεξαγάγει σύντομες κοινοβουλευτικές εκλογές στις 14 Φεβρουαρίου, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε τον περασμένο μήνα ότι η κοινοβουλευτική επιβεβαίωση της κυβέρνησής του τον Ιούνιο του 2019 ήταν παράνομη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόζα Οσμάνι. Διαβάστε περισσότερα.

***

[Edited by Sarantis Michalopoulos, Daniel Eck, Zoran Radosavljevic]

Source