Η Κύπρος κλείνει τον έλεγχο σε 29 ύποπτες περιπτώσεις πολιτογράφησης

ΑΘΗΝΑ (UrduPoint News / Sputnik – 29 Δεκεμβρίου 2020) Μια ειδική ειδική ομάδα της κυπριακής κυβέρνησης ολοκλήρωσε έρευνα σχετικά με την έκδοση των λεγόμενων «χρυσών διαβατηρίων», δημοσιεύοντας μια έκθεση με ευρήματα την Τρίτη, η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε πολλαπλάσια ανάκληση υπηκοότητας.

Η έκθεση 59 σελίδων της τριμελούς επιτροπής περιέχει Ονόματα και λεπτομέρειες προσώπων που ουσιαστικά πλησίασαν την κυπριακή ιθαγένεια αγοράζοντας ακριβά ακίνητα και κάνοντας σημαντικές δωρεές αμφισβητήσιμου χαρακτήρα.

“Η επιτροπή ολοκλήρωσε τους ελέγχους και τη διερεύνηση 29 υποθέσεων σχετικά με τις οποίες ξεκίνησε η διαδικασία ανάκλησης της ιθαγένειας. Επιπλέον, η επιτροπή εξέτασε αρκετές υποθέσεις στις οποίες το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε”, ανέφερε η επιτροπή, προσθέτοντας ότι “από 42 επανεξετάστηκαν περιπτώσεις, όλες εκτός από δύο στις οποίες συμμετείχαν επτά άτομα ήταν σύμφωνες με τα τυπικά κριτήρια πολιτογράφησης.

Η επιτροπή συνέστησε αμέσως την ανάκληση της ιθαγένειας όσων παρείχαν ψευδή ή ελλιπή στοιχεία κατά τη διάρκεια της πολιτογράφησης.

Σχολιάζοντας την κυκλοφορία της έκθεσης, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις απόπειρες δυσφήμισης των θεσμών και των αρχών της χώρας από ανέντιμες πρακτικές όπως η νεφρική πολιτογράφηση.

Η επιτροπή ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2019 μετά από μια ερευνητική έκθεση του Al Jazeera, η οποία επέκρινε το πρόγραμμα υπηκοότητας που τερματίστηκε τώρα στην Κύπρο, σε αντάλλαγμα για επενδύσεις για πρακτική πώληση διαβατηρίων σε εγκληματίες.

Source