Η Κύπρος προσθέτει έναν πυροβολισμό Janssen στο οπλοστάσιο, KNEWS

Ένα εμβόλιο μίας βολής κατά του νέου κορανοϊού θα είναι διαθέσιμο μαζί με άλλες επιλογές εμβολιασμού στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού ο ρυθμιστής ναρκωτικών της ΕΕ ακύρωσε το εμβόλιο Johnson & Johnson Covid-19 Janssen.

Έως 2400 δόσεις εμβολίου Johnson & Johnson’s Janssen, που έχουν ήδη ληφθεί και αποθηκευτεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα μπορούσαν να διατεθούν αυτήν την εβδομάδα μετά τη λήψη του πράσινου φωτός από τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Φαρμάκων.

Η EMA δήλωσε ότι τα συνολικά οφέλη από τη λήψη του single-shot από την Johnson & Johnson υπερτερούν των κινδύνων πολύ σπάνιων θρόμβων αίματος που συνδέονται με τον Janssen.

Η Κύπρος αξιωματούχος Έλενα Παναγιωτοπούλου, αναπληρώτρια επικεφαλής των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί της Τετάρτης ότι το κράτος είχε παραγγείλει 200.000 δόσεις του εμβολίου Janssen, ενώ 2400 είχαν ήδη χορηγηθεί.

Ο Παναγιωτοπούλου είπε ότι τα άτομα που εγγράφονται για εμβόλιο μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του κράτους θα πρέπει να μπορούν να δουν την επιλογή Janssen αυτήν την εβδομάδα ή το αργότερο τη Δευτέρα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα η Κύπρος ανέστειλε τη διαθεσιμότητα της λήψης J&J εν αναμονή περαιτέρω διερεύνησης για φόβους σπάνιων θρόμβων αίματος που σχετίζονται με το εμβόλιο.

Ωστόσο, η EMA την Τρίτη ενέκρινε τη βολή προσθέτοντας ότι η θρόμβωση και ο μικρότερος αριθμός αιμοπεταλίων, που μπορεί να είναι μια πολύ σπάνια παρενέργεια του εμβολίου Janssen coronavirus, πρέπει να προστεθούν στις επίσημες πληροφορίες προϊόντος.

Το Janssen είναι το τέταρτο εμβόλιο που έχει εγκριθεί από τον EMA, αλλά το μόνο που δεν απαιτεί δεύτερη δόση.

Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη προέτρεψε τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν τη γνώμη του EMA, δημοσιεύοντας στο Twitter την Τρίτη ότι τα νέα «είναι σαφή: τα οφέλη του εμβολίου Johnson & Johnson COVID19 υπερτερούν των κινδύνων πολύ σπάνιων και ασυνήθιστων παρενεργειών».

Σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές, οι διαφορές μεταξύ εμβολίων κυμαίνονται από τεχνολογία σε χρονική περίοδο κατά την οποία ελέγχθηκαν.

Ο Παναγιωτοπούλου είπε ότι τα άτομα που εγγράφονται για εμβόλιο μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του κράτους θα πρέπει να μπορούν να δουν την επιλογή Janssen αυτήν την εβδομάδα ή το αργότερο τη Δευτέρα.

Ιατρικοί εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων κυπρίων αξιωματούχων, προτρέπουν τους ανθρώπους να πάρουν όποιο εμβόλιο COVID-19 τους προσφέρεται.

.Source