Η Κύπρος σκέφτεται να διευκολύνει ήδη το νέο κλείδωμα COVID-19 | Κύπρος, πολιτική

Δύο εβδομάδες μετά το πέρας του δεύτερου κλειδώματος για την επιβράδυνση της επανεμφάνισης του COVID-19, η συμβουλευτική επιτροπή της Κύπρου εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει σε αυτό, εάν μειωθεί ο αριθμός των νοσηλείας.

Ο επικεφαλής της επιτροπής, Κωνσταντίνος Τσιούτης, δήλωσε στο Cyprus Mail ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση για τώρα, καθώς οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν στενά τους αριθμούς για να δουν αν τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν ξανά υπό όρους για να στηρίξουν μια κακοποιημένη οικονομία.

«Ο πιο αποφασιστικός παράγοντας και ο πιο αποφασιστικός δείκτης για την ασφαλή μετάβαση στη χαλάρωση είναι να βελτιωθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία. Αυτό που μας οδήγησε να προτείνουμε αυστηρότερα μέτρα ήταν η πίεση (στο σύστημα υγείας) λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων που χρειάζονταν νοσηλεία. Επομένως, αυτή θα είναι η προϋπόθεση για χαλάρωση », είπε.

Ο Τσιούτης είπε ότι ο χαμηλότερος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων ημερών οφείλεται στα αυστηρότερα μέτρα του Δεκεμβρίου και όχι στο κλείδωμα, καθώς είναι πολύ νωρίς για να πούμε τα αποτελέσματα της αυστηρότερης.

«Βλέπουμε μια αλλαγή που ξεκίνησε γύρω στις 10-11 Ιανουαρίου, επειδή σαφώς τα μέτρα του Δεκεμβρίου έχουν αρχίσει να φέρνουν αποτελέσματα», είπε, προσθέτοντας ότι η πτώση των περιπτώσεων ήταν αργή, επειδή η εξάπλωση της κοινότητας ήταν πολύ υψηλή ενώ ο αντίκτυπος στις νοσηλείες – για τις οποίες εκεί είναι χρονική καθυστέρηση δύο έως τριών εβδομάδων – θα φανεί αργότερα.

Λόγω του μεγάλου αριθμού περιπτώσεων των προηγούμενων εβδομάδων, ο αριθμός των ασθενών σε νοσοκομεία παραμένει υψηλός και η Κύπρος θα συνεχίσει να καταγράφει τους θανάτους σε καθημερινή βάση, είπε, αφού συγκρατεί την πανδημία σχετικά καλά νωρίτερα το 2020.

Είπε ότι υπάρχει ανησυχία ότι το να τραβάς πίσω πολύ γρήγορα και πάρα πολλά θα βλέπει τις περιπτώσεις να ξεπηδούν ξανά καθώς οι άνθρωποι έρχονται ξανά σε επαφή και ότι τα πρωτόκολλα υγείας για να φορούν μάσκες και να παραμένουν ασφαλείς κοινωνικές αποστάσεις είναι απαραίτητη.

Η χαλάρωση του κλειδώματος θα είναι επομένως προσεκτική και αργή, ιδιαίτερα στην αρχή και πολύ στοχευμένη. «Αυτό σημαίνει ότι συγκεκριμένες περιοχές θα αρχίσουν να ανοίγουν, ανάλογα με τον κίνδυνο και τον κίνδυνο μετάδοσης».

«Δεν θα ανοίξουμε τα πιο ριψοκίνδυνα μέρη. Ούτε πρέπει να περιμένουμε ότι ο υψηλότερος αριθμός επιτρεπόμενων ατόμων θα αυξηθεί ξαφνικά τις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου, ούτε ότι πολλά μέρη θα ανοίξουν ταυτόχρονα, αυξάνοντας τον κίνδυνο. “

Όπως και άλλες χώρες, η Κύπρος βασίζεται σε εμβολιασμούς για να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά είπε ότι δεν θα περιοριστεί πλήρως ακόμη και μέχρι το τέλος του 2021 και πιθανότατα θα υπάρξει σε ηπιότερη μορφή το 2022.

«Επομένως, εάν οι εμβολιασμοί προσφέρουν προστασία για ένα χρόνο, θα χρειαστεί να επανεμβολιαστούμε», είπε, όπως ακριβώς και η λήψη γρίπης, αλλά η άνευ προηγουμένου κρίση στην υγεία σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να γίνει αυτός ο υπολογισμός.

Το δεύτερο κλείδωμα δεν περιλαμβάνει αεροδρόμια και λιμάνια που φέρνουν ταξιδιώτες, αλλά υπάρχουν αυστηρότεροι περιορισμοί στις κινήσεις και το κλείσιμο των κακοποιημένων επιχειρήσεων που αντιστέκονταν σε μέτρα που τους κρατούσαν κλειστούς, καθώς και τους κατοίκους που έχουν φθαρεί βλέποντας την κυκλοφορία τους περιορισμένη.

Τα σχολεία έκλεισαν ξανά όταν η κυβέρνηση είπε μια βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας και τα υπάρχοντα μέτρα δεν λειτουργούσαν αρκετά καλά και ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου δήλωσε ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας που θεραπεύουν ασθενείς έφθασαν τα όρια και απαιτούνται αυστηρότεροι περιορισμοί για να αποφευχθούν οι άνθρωποι που πεθαίνουν αβοήθητοι επειδή δεν έχουμε διαθέσιμο κρεβάτια. “

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ. παρατάθηκε μέχρι το τέλος του μήνα, όπως και η απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων, κλείνοντας και πάλι τα κομμωτήρια και τα σαλόνια ομορφιάς, τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τα εμπορικά κέντρα, τα γυμναστήρια, τα νυχτερινά κέντρα, τα εστιατόρια και τις παιδικές χαρές.

Οι εκκλησίες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν υπηρεσίες χωρίς λατρευτές και μόνο οι ομάδες ποδοσφαίρου πρώτης κατηγορίας θα μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν χωρίς καμία εξήγηση γιατί δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του Coronavirus.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να εργάζονται από το σπίτι, αν και δεν ειπώθηκε πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να πάρουν έγγραφα από το κράτος, όπως απαιτείται και επιτρέπεται το πολύ 20 εργαζόμενοι να εργαστούν στις εγκαταστάσεις ιδιωτικών εταιρειών. Οι οικογένειες θα έχουν τη δυνατότητα τριών ωρών εκδρομών στην παραλία για άσκηση.

Οι λοιμώξεις πολλαπλασιάστηκαν πολύ πιο γρήγορα στην Κύπρο τους προηγούμενους μήνες, εν μέρει λόγω της νέας παραλλαγής κοραναϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, δήλωσε ο Ιωάννου.

(Υλικό από το Associated Press χρησιμοποιήθηκε σε αυτήν την έκθεση)

.Source