Η Κύπρος στηρίζει το συνολικό κλείδωμα, πιθανώς από το τέλος της εβδομάδας

Καθώς η Κύπρος προετοιμάζεται για ένα άλλο συνολικό κλείδωμα – πιθανώς από το τέλος της εβδομάδας – οι επιδημιολόγοι επανεξετάζουν την Τρίτη τα στοιχεία για την συνεχώς ανησυχητική εξάπλωση του ιού.

Ταυτόχρονα, το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει την Πέμπτη για να λάβει τελικές αποφάσεις αφού επεξεργαστεί τον αντίκτυπο του συνολικού κλειδώματος στην οικονομία του νησιού της Μεσογείου.

Οι επιστήμονες της υγείας, ωστόσο, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας τώρα που έχουν επίσης επιβεβαιώσει ότι το νέο στέλεχος κοροναϊού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει βρεθεί και στην Κύπρο.

“Οι ειδικοί έχουν καταστήσει σαφές ότι το νέο στέλεχος έχει αυξημένο ιικό φορτίο με υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης … αυτό σημαίνει ότι εξαπλώνεται γρηγορότερα”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσους στο κρατικό ραδιόφωνο νωρίς την Τρίτη.

«Γνωρίζετε όλοι ότι σεβόμαστε τις αξιολογήσεις και τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων μας για την υγεία, αναλαμβάνουμε ενέργειες βάσει της προειδοποίησής τους», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές καθιστούν σαφές ότι το σύστημα υγείας είναι υπερβολικά φορτωμένο και στο χείλος της κατάρρευσης καθώς οι εισαγωγές ασθενών με covid-19 έφτασαν σε νέο επίπεδο.

Οι καθημερινές ειδήσεις είναι εκατοντάδες από τις 27 Οκτωβρίου, με εξαίρεση τα Χριστούγεννα και την Ημέρα του μποξ, όταν πραγματοποιήθηκε ένας μικρός αριθμός δοκιμών.

Τη Δευτέρα, ανακοινώθηκαν δύο θάνατοι από κοροναϊό και 665 νέα κρούσματα, ενώ 180 άτομα ήταν στο νοσοκομείο – 51 εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Και 22 ασθενείς επωάστηκαν.

Ο συνολικός αριθμός κρουνοϊών στην Κύπρο – μέχρι τώρα – έχει πλέον αυξηθεί σε 24.639.

Source