Η Κύπρος υποχρεώνει τώρα τους ταξιδιώτες από την Ιρλανδία να παρουσιάζουν αρνητικά αποτελέσματα δοκιμής COVID-19 μόνο κατά την άφιξη

Η κυπριακή κυβέρνηση ενημέρωσε την επιδημιολογική εκτίμηση επικινδυνότητας των χωρών που αφορούσαν το COVID-19, στις 19 Απριλίου, αφαιρώντας την Ιρλανδία από τον κόκκινο κατάλογο των χωρών και τοποθετώντας την στον πορτοκαλί κατάλογο.

Η αλλαγή σημαίνει ότι από τις 22 Απριλίου, οι ταξιδιώτες από την Ιρλανδία δεν υπόκεινται πλέον σε διπλούς ελέγχους για να εισέλθουν στην Κύπρο. Υποχρεούνται μόνο να παρουσιάσουν τα αρνητικά αποτελέσματα μιας εργαστηριακής δοκιμής PCR που πραγματοποιήθηκε εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση, αναφέρει η SchengenVisaInfo.com.

Ανακοινώνοντας τις αλλαγές, η κυβέρνηση σημείωσε ότι αποτελούν μέρος μιας απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών που ελήφθη στις 18 Φεβρουαρίου σχετικά με το Σχέδιο Δράσης για τη σταδιακή επανέναρξη των πτήσεων και το άνοιγμα των αεροδρομίων.

«Η κατηγοριοποίηση για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) καθώς και η Ελβετία, στις Πράσινες, Πορτοκαλιές ή Ερυθρές Κατηγορίες, βασίζεται στην κατηγορία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC )“, Σημειώνει η κυβέρνηση σε δελτίο τύπου.

Ως αποτέλεσμα, προς το παρόν, μόνο εκείνοι στο πράσινη κατηγορία χωρών μπορούν να εισέλθουν στην Κύπρο χωρίς περιορισμούς. Εδώ περιλαμβάνονται η Ισλανδία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη, η Σαουδική Αραβία και η Νότια Κορέα.

Στην προηγούμενη ενημέρωση της 5ης Απριλίου, η Ταϊλάνδη ήταν επίσης σε αυτή τη λίστα, αλλά λόγω της αύξησης του αριθμού των περιπτώσεων, πορτοκαλί κατηγορία χωρών, που περιλαμβάνει χώρες με χαμηλό κίνδυνο, αλλά μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε σύγκριση με την πράσινη κατηγορία.

Εκτός από την Ταϊλάνδη, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία, την Κίνα (συμπεριλαμβανομένων του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο), και το Ισραήλ είναι επίσης μέρος αυτής της κατηγορίας.

Οι αφίξεις από αυτές τις χώρες υπόκεινται στην απαίτηση εργαστηριακής δοκιμής PCR εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση.

Εξαιρούνται από αυτό το μέτρο είναι διάφορες κατηγορίες που φθάνουν από τις πορτοκαλί χώρες. Ωστόσο, θα πρέπει να υποβληθούν στη μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στην Κύπρο και να παραμείνουν απομονωμένοι μέχρι να είναι έτοιμα τα αποτελέσματα. Αυτές οι κατηγορίες είναι:

 • Κάθε Κύπριος πολίτης και ο ξένος σύζυγός τους και τα ανήλικα τέκνα τους
 • Πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα
 • Άτομα με δικαίωμα εισόδου στη Δημοκρατία βάσει της Σύμβασης της Βιέννης,
 • Άτομα των οποίων οι χώρες διαμονής (κατηγορία πορτοκαλί) δεν παρέχουν υπηρεσία εργαστηριακών δοκιμών.

Στη συνέχεια έρχεται το κόκκινη κατηγορία χωρών, στις οποίες τοποθετούνται χώρες με αυξημένο κίνδυνο COVID-19.

Η λίστα είναι ίδια με εκείνη της 5ης Απριλίου, εκτός από την κατάργηση της Ιρλανδίας. Ως αποτέλεσμα, οι ακόλουθες χώρες της ΕΕ περιλαμβάνονται επί του παρόντος σε αυτήν τη λίστα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Ουγγαρία, Πολωνία, Δανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία , Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Σουηδία και Γερμανία.

Ταυτόχρονα, μέρος της λίστας είναι επίσης οι ευρωπαϊκοί μικροστατικοί σταθμοί του Μονακό, της Πόλης του Βατικανού και του Αγίου Μαρίνου, καθώς και οι συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν Ελβετία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία.

Οι ακόλουθες τρίτες χώρες είναι επίσης μέρος της λίστας:

 • Αρμενία
 • Μπαχρέιν
 • Λευκορωσία
 • Αίγυπτος
 • Γεωργία
 • Ιορδανία
 • Λίβανος
 • Κατάρ
 • Ρωσία
 • Ρουάντα
 • Σερβία
 • Ουκρανία
 • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
 • Ηνωμένο Βασίλειο
 • Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής

Οι αφίξεις από χώρες της κόκκινης κατηγορίας υποχρεούνται να υποβληθούν σε εργαστηριακό τεστ PCR εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση, αποδεικνύοντας αρνητικό αποτέλεσμα PCR. Πρέπει επίσης να υποβληθούν σε εργαστηριακό τεστ κατά την άφιξή τους στην Κύπρο, επίσης, και να παραμείνουν σε απομόνωση έως ότου τα αποτελέσματα της τελευταίας εξέτασης είναι έξω.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να καλύψουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων μόνοι τους.

Εξαιρούνται από αυτήν την απαίτηση μόνο Κύπριοι πολίτες και τα στενά μέλη της οικογένειάς τους (αλλοδαποί σύζυγοι και ανήλικα τέκνα τους, πρόσωπα που διαμένουν νόμιμα στην Κύπρο, καθώς και εκείνοι που έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν στη χώρα βάσει της Σύμβασης της Βιέννης.

Και οι τρεις κατηγορίες αυτών που εξαιρούνται υποχρεούνται να υποβληθούν σε δοκιμή κατά την άφιξή τους στη χώρα. Το ίδιο πρέπει να παραμείνει σε απομόνωση για 72 ώρες κατά την άφιξη και μετά το τέλος της περιόδου των 72 ωρών, πρέπει να υποβληθούν σε άλλη δοκιμή PCR με δικά τους έξοδα

Σύμφωνα με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου που δεν ανήκουν σε καμία από τις παραπάνω λίστες, εμπίπτουν αυτόματα στην γκρίζα κατηγορία. Οι αφίξεις από αυτές τις χώρες μπορούν να εισέλθουν στην Κύπρο μόνο κατόπιν ειδικής άδειας.

Source