Η Κύπρος χρειάζεται σαφώς μια σαφή θέση της ΕΕ για την Τουρκία πριν από το Πεντάγωνο

ΜΕΤΑΦΟΡΑ Τουρκία ότι: σαφή ευρωπαϊκή θέση ότι η πρακτική ներդր ουσιαστική συμβολή του στην επίλυση του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο δικοινοτική δικοινοτική ομοσπονδία, είναι: Κατάσταση: για υιοθεσία Θετική ατζέντα στις ευρωτουρκικές σχέσεις“Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών ρώτησε τους Ευρωπαίους ομολόγους του Νίκος Χριστοδουλίδης, Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ο κ. Ο Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την εφαρμογή Ατυπος Πενήμερο συνέδριο για το Κυπριακό Γενεύη, που φιλοξενήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 27-29 Απριλίου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι στόχος: Η επανάληψη ουσιαστικών συνομιλιών μεταξύ της κυπριακής πλευράς, καθώς και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ από όπου σταμάτησαν στο Crans MontanaΟ μόνος στόχος είναι να επιλυθεί το Κυπριακό με βάση ένα συμφωνημένο πλαίσιο, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη χρήσης της νομοθεσίας της πρόσφατης διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι είναι παράδοξο για την Άγκυρα να επιμείνει στην ενίσχυση των σχέσεών της με την ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που αρνούνται τη συμμετοχή της ΕΕ στη διευθέτηση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στην επικείμενη άτυπη διάσκεψη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Josep Borrell, ενημέρωσε για την πρόσφατη συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για τον οποίο ενημέρωσε Πλήρης υποστήριξη από τις Βρυξέλλες στις προσπάθειες Επίλυση του Κυπριακού, με βάση μια διμερή ομοσπονδία δύο κοινοτήτων.

Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οποιαδήποτε προσέγγιση πέρα ​​από τη συμφωνημένη λύση δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ, επιβεβαίωσε την επιθυμία της Ένωσης να συμμετάσχει σε ολόκληρη τη διαδικασία.

Σημείωσε ότι υπάρχουν αποτελέσματα της προσεχούς συνάντησης στη Γενεύη ζωτικής σημασίας για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων և Αποφάσεις που θα ληφθούν από την ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ενημέρωσε επίσης για τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Η πρώτη κοινή συνάντηση οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ Միացյալ Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Στην Πάφο, τις δύο ημέρες 16-17 Απριλίου.

Σημείωσε ότι μέσω της συζήτησης, η βούληση των χωρών της περιοχής στον τομέα της συνεργασίας Επίλυση κοινών προκλήσεων : Επωφεληθείτε από ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν μέσω ενισχυμένου διαλόγου βάσει θετικής προσέγγισης.

Εξέφρασε επίσης την επιθυμία των γειτονικών χωρών να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με την ΕΕ, σημειώνοντας τον ρόλο Λευκωσία և Αθήνα μπορεί να παίξει προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χριστοδουλίδης ζήτησε από τον Josep Borrell να παρευρεθεί στην επόμενη συνεδρίαση της ομάδας, την οποία αναγνώρισε, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία της ΕΕ για την ευρύτερη περιοχή του. Ανατολική Μεσόγειος ΘάλασσαΠροσπάθειες για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας στη Μέση Ανατολή.

,Source