Η λεπτή μπλε γραμμή – ο Sir Brian Urquhart πέθανε στις 2 Ιανουαρίου | Νεκρολογία

ΔΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ο Brian Urquhart βρέθηκε ξαπλωμένος στο πάτωμα ενός φορτηγού γεμάτου από κομάντο με υψηλά ναρκωτικά. Η μύτη του ήταν σπασμένη και ρέει αίμα, και ήταν μώλωπες από μια σχολαστική πλημμύρα με τουφέκια. Πολλά από τα ρούχα του φαινόταν να λείπουν. Κάθε τόσο συχνά, μία από τις μπότες γύρω του θα έκανε ένα λάκτισμα. Πήρε το πλησιέστερο. τυχαίνει να ανήκει στον αρχηγό της ομάδας, και έπεσαν στη διαμάχη. Στην πολιτεία που ήταν, δεν ήταν τόσο εντυπωσιακός ένας αμφισβητίας όσο θα ήθελε.

Λυπούταν καθόλου που διαφωνούσε καθόλου. Αυτός δεν ήταν ο λόγος που βρισκόταν στην Katanga, μια αποσπασμένη επαρχία του πρόσφατου ανεξάρτητου Κονγκό, το 1961. Ως ΕΝΑ εκπρόσωπος εκεί (μια δουλειά που δεν θα ήθελε κανείς από το σωστό μυαλό του), αυτός και η δύναμη του Μαρόκου προοριζόταν να διατηρήσουν την ειρήνη μεταξύ των Katangans του Moise Tshombe, του επαναστατικού στρατού του Κονγκό και των Βέλγων που διαφεύγουν. Τώρα που είχε απαχθεί και ξυλοκοπηθεί, το ΕΝΑ ήταν και στον αγώνα. Πολύ σύντομα η δύναμή του πολεμούσε τους αντάρτες σε όλη την Ελισάβεβιλ

Δεν ήταν αυτό που είχε η διατήρηση της ειρήνης. Λίγοι το ήξεραν καλύτερα από ό, τι, γιατί ήταν στην αρχή, όταν το 1956 το πρώτο ΕΝΑ Η Δύναμη έκτακτης ανάγκης είχε σταλεί στο Σουέζ για να σταθεί στα φρέσκα κράνη τους, πρώην Αμερικανός ΔΙΝΩ ζήτημα, μεταξύ των στρατών των Γάλλων, των Βρετανών και των Αιγυπτίων. Μαζί αυτός και ο Ralph Bunche – ο πιο πολύτιμος συνάδελφός του στο ΕΝΑ, που είχε κερδίσει το βραβείο ειρήνης του Νόμπελ το 1950 για διαμεσολάβηση μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ – είχε επινοήσει τους κανόνες διατήρησης της ειρήνης. Η δύναμη επρόκειτο να είναι ένα απόθεμα μεταξύ των μαχητών, για να εκφράσει μια παγκόσμια συναίνεση ότι η ειρήνη ήταν προτιμότερη από τον πόλεμο. Θα μπορούσε να συμβουλεύει, αλλά όχι να διατάξει. βοήθεια με ανθρωπιστικά καθήκοντα, αλλά όχι με τίποτα πολιτικό. Και δεν θα μπορούσε να ευνοήσει τη μία πλευρά, ακόμη και κρυφά, για πρώτη και κύρια – είτε στην Πράσινη Γραμμή στην Κύπρο, είτε στη Γραμμή Ελέγχου στο Κασμίρ, είτε στα ύψη Γκολάν μεταξύ Συρίας και Ισραήλ – δεν ήταν εκεί για να συμμετάσχει στον αγώνα .

Αυτό ήταν δύσκολο, και κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών δεκαετιών οργάνωσης της ειρήνης δεν έγινε ευκολότερο. Ήταν ο ίδιος στρατιώτης στον πόλεμο, δευτερεύων υπολοχαγός στο σύνταγμα Dorset και έπειτα αξιωματικός πληροφοριών στο 1ο αερομεταφερόμενο τμήμα. Οι στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν να πολεμούν και ήθελαν να οπλιστούν. Όπως είχε ανακαλύψει, αφού το πιστόλι υπηρεσίας του κατέβηκε με το πλοίο όταν ανατινάχτηκε από ένα ορυχείο στα ανοικτά των ακτών του Κεντ, η απώλεια ενός όπλου ήταν ντροπή. Άλλωστε, δεν ήταν καθόλου αστείο να είσαι πάπια ανάμεσα σε εξοργισμένα πάρτι. Αλλά ο κανόνας του ήταν σταθερός: η δύναμή τους έγκειται στο να έχουν ελαφριά όπλα μόνο, ή καθόλου. Μπορεί να αναιρεθεί σαν πρώην στρατιώτης (αποτυχία αλεξίπτωτου κατά τη διάρκεια της προπόνησης) και να απολαύσει την εφοδιαστική των επιχειρήσεων. αλλά ήταν τώρα ένας αμερόληπτος υπάλληλος, ένας διεθνής δημόσιος υπάλληλος.

Η άποψή του για το ΕΝΑ και ο ρόλος του είχε αρχίσει με μεγάλο ρομαντικό ενθουσιασμό το 1945, όταν ήταν μόνο ο δεύτερος υπάλληλος που προσλήφθηκε. Ήθελε να εργαστεί για την Ένωση των Εθνών, και εδώ ήταν μια ισχυρότερη ευκαιρία να χτίσει συνεργασία και να αποτρέψει μελλοντικές καταστροφές. Η εμπειρία του άφησε βαθιά σκεπτικισμό των ηγετών και εξεγέρθηκε από τα σπατάλη και τη βία του πολέμου. Δύο γεγονότα τον έπιασαν: την καταστροφική επιχείρηση Market Garden το 1944 για να καταλάβει γερμανικές γέφυρες πάνω από τον Ρήνο, όπου οι διοικητές έσκυψαν με μια πινελιά αγνόησαν την ευφυΐα που τους έδωσε. και η καταναγκαστική οργή του να σκοντάψει στο Μπέργκεν-Μπέλσεν, όπου τα πτώματα συσσωρεύτηκαν σαν κορμοί στο περίμετρο του φράχτη δεν μυρίζονταν, επειδή είχαν μειωθεί στο δέρμα και στα οστά ενώ ζούσαν.

Η διατήρηση της ειρήνης δεν αναφέρθηκε στο ΕΝΑ ναύλωση. Φαινόταν όμως θεμελιώδες να δημιουργηθούν ασφαλείς ζώνες, ενώ οι λόγοι έφεραν λόγο για συγκρούσεις. Μεταξύ των πέντε γενικών γραμματέων για τους οποίους εργάστηκε, ο βαθύτερος θαυμασμός του ήταν για τον Dag Hammarskjold: ένας μοναχός, σχεδόν μυστικιστής, με ευαγγελιστικό πάθος για το έργο του και για τη διατήρηση της ειρήνης. Ο θάνατος του Hammarskjold σε αεροπορικό δυστύχημα λίγο πριν από τη δημοσίευσή του στην Katanga άφησε ένα κενό στο οποίο, για χρόνια μετά, είδε ακόμα το πρόσωπό του και άκουσε τις οδηγίες του.

Ηγεσία στο ΕΝΑ σπάνια ήταν τόσο καλό. Κρίνει το Trygve Lie, το πρώτο, που είναι εκτός του βάθους του, και ο Kurt Waldheim ως μέτρια πεινασμένη για το καθεστώς, καθώς και ψεύτης. Η δουλειά του θα μπορούσε να προσπαθεί, πολύ συχνά υποστηρίζοντας την ανατροπή για την ανάπτυξη ή τη συνεδρίαση, μούδιασμα με ενόχληση, σε κάποια αίθουσα συνεδριάσεων, ενώ οι ανταγωνιστές αντιπρόσωποι κούνησαν για τα σχέδια καθισμάτων. Στη Νέα Υόρκη, η σκλήρυνση και η ελεφαντίαση μπήκαν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας (που το «φοβερό όργανο» το ονόμαζε γελοία) είχε χωριστεί ταυτόχρονα κατά μήκος ψυχρού πολέμου, κάτι που έκανε πιο δύσκολη τη διατήρηση της ειρήνης. Η αποικιοκρατία έφερε δεκάδες χώρες του Τρίτου Κόσμου με νέες ατζέντες και απόψεις που γέρνουν ενάντια στο Ισραήλ και, ως εκ τούτου, ενοχλούσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Καθ ‘όλη τη δεκαετία του 1980, οι νέοντες της Αμερικής, ιδιαίτερα η άγρια ​​Jeane Kirkpatrick, έφτασαν στο δρόμο ΕΝΑ σαν να ήταν ένα ενοχλητικό θέαμα, αν και ήταν ευχαρίστως να το χρησιμοποιήσουν όταν βρισκόταν σε μια ισοπαλία. Άρχισε να αναρωτιέται αν στην πραγματικότητα θα επιβιώσει στον 21ο αιώνα.

Κάτι από αυτό το πρωτότυπο ρομαντισμό εξακολουθεί να λάμπει, ωστόσο. Ακόμα και όταν είδε, μετά τη συνταξιοδότησή του το 1986, τρομερές αποτυχίες διατήρησης της ειρήνης στη Ρουάντα, τη Σομαλία και τη Βοσνία, και ακόμη και όταν είδε αποστολές που είχε δημιουργήσει ακόμα κολλημένες μετά από δεκαετίες στην Κύπρο και στο Λίβανο, παρέμεινε αφοσιωμένος στην ιδέα ότι υπήρχε να είναι ένα μέρος και μια διεθνής δημόσια διοίκηση αφιερωμένη στην επίλυση προβλημάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Καθώς οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τον πλανήτη ανέβηκαν, το ίδιο έκανε και οι εκκλήσεις του στον τύπο και στο Ford Foundation για το ΕΝΑ, η καλύτερη ελπίδα στον κόσμο, για απλοποίηση και μεταρρύθμιση.

Οι ειρηνευτικές του μέρες τον έκαναν να συνειδητοποιήσει πώς θα ήταν μια λογική, συνεταιριστική παγκόσμια κοινότητα. Ήταν πάντα συγκινημένος για να δει στρατιώτες από κάθε γωνιά να εργάζονται ως φίλοι σε μια κοινή επιχείρηση – όπως επίσης έβλεπε, σε κάποια αμφισβητούμενη ζώνη, μνημεία για ΕΝΑ στρατιώτες σκοτώθηκαν «στην υπηρεσία της ειρήνης». Μπορεί να είχε σκοτωθεί ο ίδιος στην υπηρεσία του, εκείνο το βράδυ στην Katanga, αλλά εκείνη τη στιγμή ήταν αρκετά σίγουρος ΕΝΑ Ο Γκούρχας τον έσυρε έξω. Όπως συνέβη, η μόνη πραγματική ζημιά που υπέστη ήταν η σπασμένη μύτη του. Αν και δεν ήταν θρησκευτικός, του άρεσε να θυμάται τη συμβουλή του Αγίου Ιγνατίου «να μην προσέχει τις πληγές». Καθώς διασώθηκε, παρατήρησε με ικανοποίηση ότι η μύτη του αιμορραγούσε ξανά, σε όλη την πολυτελή λευκή ταπετσαρία του αυτοκινήτου του Moise Tshombe.

Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε στην ενότητα Obituary της έντυπης έκδοσης υπό τον τίτλο “Η λεπτή μπλε γραμμή”

Επαναχρησιμοποιήστε αυτό το περιεχόμενοΤο έργο Trust

Source