Η Λευκωσία είναι πλήρως προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις τουρκικές απαράδεκτες προτάσεις για την επίλυση της Κύπρου

Η Λευκωσία μπορεί να αποδεχτεί μόνο μια συμφωνία επανένωσης της Κύπρου που βασίζεται σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό σύστημα και είναι πλήρως έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν άλλες απαράδεκτες προτάσεις που προέρχονται από την τουρκική πλευρά.

Αυτό είπε στο κυβερνητικό ραδιόφωνο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κυριάκος Κούσος την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος θα συναντηθεί ξανά με την ελληνοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα αργότερα την ίδια μέρα.

Ανέφερε επίσης ότι όταν συγκληθεί η άτυπη πενταμελής διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την Κύπρο τον επόμενο μήνα, με την ΕΕ ως παρατηρητή, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν από αυτό το πλαίσιο.

Και ότι αυτό είναι το μόνο πλαίσιο που συμφωνήθηκε και έγινε αποδεκτό από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εκτός από την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους.

Η Κύπρος χωρίζεται από το 1974 μετά από εισβολή από την Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί στρατεύματα στο αποσχισμένο βόρειο τμήμα του νησιού-μέλους της ΕΕ.

Η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι εγγυητές της ανεξαρτησίας του νησιού και θα πρέπει να συνυπογράψουν οποιαδήποτε συμφωνημένη λύση.

Την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε προκλητικά ότι ο μόνος τρόπος για την επίλυση του Κυπριακού ήταν η δημιουργία δύο κρατών στο νησί.

Και ότι μια ομοσπονδία ευνοούμενη από τη Λευκωσία και την Αθήνα δεν θα είναι στην ημερήσια διάταξη των επερχόμενων συνομιλιών.

Τη Δευτέρα, οι ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου δήλωσαν ότι θα αποδεχθούν μια ειρηνευτική συμφωνία που βασίζεται σε ψηφίσματα του ΟΗΕ, απορρίπτοντας τη φόρμουλα των δύο κρατών που υποστηρίζεται από Τουρκία και Τουρκοκύπριοι.

Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να προσκαλέσει τις δύο κοινότητες της Κύπρου και τους υπουργούς Εξωτερικών από τα τρία έθνη εγγυήσεων – την Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία – για να συζητήσουμε πώς να προχωρήσουμε σε ένα θέμα που έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας και περίπλοκα ενεργειακά έργα στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ζητούν την επανένωση της Κύπρου υπό ομοσπονδιακή ομπρέλα δύο ζωνών.

Αν και η βάση που καθορίστηκε στα ψηφίσματα του ΟΗΕ επιβεβαιώθηκε με την πάροδο των ετών, Τουρκία και Τουρκοκύπριοι ζήτησαν μια συνομοσπονδία ή μια ένωση δύο κρατών.

Ελληνοκύπριοι – η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του νησιού και μέλος της ΕΕ – αρνούνται να συζητήσουν αυτόν τον τύπο, καθώς συνεπάγεται Τουρκοκυπριακή κυρίαρχη αρχή.

Source