Η Λιβύη θα ήταν σε χάος αν δεν είχαμε απαντήσει στο αίτημα

Ο Çavuşoğlu έδωσε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Jeune Afrique με έδρα το Παρίσι.

Τουρκία ΛιβύηΔηλώνοντας ότι πάντα υπογράμμισε ότι η λύση στην κρίση στην Τουρκία δεν είναι στρατιωτική αλλά πολιτική, δήλωσε ο Çavuşoğlu ότι υποστηρίζουν τη λύση του ΟΗΕ για αυτό το ζήτημα.

Ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι χαιρέτισε τη διεξαγωγή των εκλογών στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου 2021 και πραγματοποίησε τις ακόλουθες αξιολογήσεις:

“Η Τουρκία, ο Χάφτ και τα αιτήματα της Εθνικής Κυβέρνησης Συμφιλίωσης που αναγνωρίστηκαν από τους υποστηρικτές του ΟΗΕ για να ανταποκριθούν θετικά στο χάος της Λιβύης μεταφέρθηκε. Η κατεύθυνση του ανέμου μέσω των προσπαθειών μας άλλαξε, έτσι ώστε να γίνουν πρωτοβουλίες συμφιλίωσης υπό την αιγίδα του διαλόγου και του ΟΗΕ μεταξύ της Λιβύης”.

Σημειώνοντας ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον διάλογο μεταξύ της διαδικασίας του ΟΗΕ και των Λιβύων, ο Çavuşoğlu τόνισε ότι σήμερα εκτιμούν τις ειλικρινείς προσπάθειες των Λιβυών να ελέγξουν το πεπρωμένο τους και να καταλήξουν σε μια εθνική λύση.

Δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η στρατιωτική κατάσταση στο πεδίο και οι πολιτικές διαπραγματεύσεις αλληλοεπηρεάζονται, ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι η εκεχειρία πρέπει να διατηρηθεί για αυτόν τον λόγο.

Ο Çavuşoğlu τόνισε ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται και ότι κάθε είδους επιθέσεις δεν πρέπει να είναι ανεκτές.

Υπογραμμίζοντας ότι η υποστήριξη του διαλόγου μεταξύ Λιβύων θα συνεχιστεί και θα είναι έτοιμοι να αδράξουν κάθε ευκαιρία για την προώθηση μιας ειρηνικής, χωρίς αποκλεισμούς και διαρκούς πολιτικής λύσης, δήλωσε ο Çavuşoğlu: και πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες και η δυσπιστία του για τους ξένους μισθοφόρους του. ” χρησιμοποίησε την έκφραση.

Ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι η αδράνεια της διεθνούς κοινότητας ενόψει της βάναυσης στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης ενθάρρυνε τον Χατάρ.

Εκφράζοντας ότι ο Χάφταρ κατέλαβε τις στρατιωτικές βάσεις και τις παρέδωσε σε ξένες δυνάμεις ή μισθοφόρους, ο Çavuşoğlu τόνισε ότι αυτές οι βάσεις δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης.

“Η κρίση της Λιβύης είναι μια σημαντική δοκιμασία για το ΝΑΤΟ. Δοκιμάζει την ικανότητά της να διαχειρίζεται κρίσεις που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση. Λέμε στους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ ότι η συμμαχία πρέπει να βοηθήσει τη Λιβύη να οικοδομήσει ισχυρούς στρατιωτικούς θεσμούς”, δήλωσε ο Κάβουσογλου. χρησιμοποίησε την έκφραση.

Δηλώνοντας ότι έχουν ισχυρές σχέσεις με την Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία, ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι πάντα υπογράμμισαν ότι αυτές οι 3 χώρες έπαιξαν κάποιο ρόλο στην κρίση της Λιβύης και επέμειναν στους Ευρωπαίους ομολόγους τους να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Ο Çavuşoğlu σημείωσε ότι αυτές οι 3 χώρες είναι εποικοδομητικές στη Λιβύη.

Η Τουρκία τον Νοέμβριο του 2019 σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας που έδωσε στη Λιβύη στρατιωτική εκπαίδευση στο πλαίσιο που εξέφρασε ο Κάβουσογλου, οι Λιβυκοί, να ιδρύσουν τακτικό στρατό, να μεταρρυθμίσουν τον αμυντικό τομέα, να αυξήσουν την ικανότητά τους να καταπολεμούν απειλές για τη σταθερότητα της χώρας και τα θέματα εδαφικής ακεραιότητας, είπε ότι βοήθησαν.

Υπογραμμίζοντας ότι αυτές είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC), ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι οι σχετικές αποφάσεις της UNSC κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης της Λιβύης ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Çavuşoğlu είπε, “Τι θα προτείνατε να επιλύσετε τις διαφορές σας με την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την ελληνοκυπριακή διοίκηση ή το Ισραήλ σχετικά με τη θαλάσσια οριοθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο;” Απάντησε στην ερώτησή του ως εξής:

“Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε με όλες τις παραποτάμιες χώρες όπου έχουμε διπλωματικές σχέσεις. Υπογράψαμε μετά το Μνημόνιο διαπραγματεύσεων για τον περιορισμό των θαλάσσιων συνόρων μας με τη Λιβύη. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα δεν θέλει να διαπραγματευτεί μαζί μας. Οι Έλληνες επίσης δεν συναντιούνται με τους Τουρκοκύπριους. Αντιθέτως, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση στην Τουρκία και τη Βόρεια Κύπρο είναι ένας τρόπος στόχευσης μπήκαν. “

Ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι πρότειναν τη διεξαγωγή περιφερειακής διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο ως πρώτο βήμα προς μια ειρηνική λύση.

Πηγή: Star


Ενημερώθηκε στις: 29 Δεκεμβρίου 2020, 09:40

.Source