Η λογική της εθνοκάθαρσης με τα λόγια του Υπουργείου Εξωτερικών


Από τον Christo Catsioanu *

Ο Υπουργός Εσωτερικών, στο άρθρο του στην καρτέλα “Φιλελεύθερος” (27 Δεκεμβρίου 2020), αναφέρεται στον “κόσμο των προσφύγων”, που σημαίνει αποκλειστικά Ελληνοκύπριους πρόσφυγες. Αυτή είναι πραγματικά μια κοινή χρήση της έκφρασης. Ωστόσο, δεν πρόκειται για ουδέτερη ή αθώα χρήση πολιτικού λόγου. Τι σημαίνει «κόσμος προσφύγων» για αποκλειστικά εκτοπισμένους Ελληνοκύπριους; Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι που είναι πρόσφυγες, ήδη ζουν, πολλοί από αυτούς ήδη εργάζονται στη χώρα μας, στο έδαφος του Υπουργείου Εσωτερικών, εξαιρούνται από τον «κόσμο». Είναι σοβαρό όταν αυτή η λογική εφαρμόζεται από τον Υπουργό Εσωτερικών, τον πολιτικό επικεφαλής της υπηρεσίας ασύλου που παρέχει καθεστώς ασύλου, τον πολιτικό προϊστάμενο της διαπεριφερειακής επιτροπής για την ένταξη μεταναστών και προσφύγων. Και το κάνει με ένα κείμενο που ανακοινώνει μια πολιτική.

Η υπενθύμιση μιας εντελώς αθώας γλωσσικής απόδειξης είναι ότι από υπουργική άποψη, μη Κύπριοι Έλληνες πρόσφυγες εγκαταλείπουν τον κόσμο. Δεν υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο. Για την πολιτική οντότητα που καθορίζει την πολιτική προσφύγων του κράτους, αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν στο υποσυνείδητο, ως υπο-άνθρωποι. […]

Αυτή η ίδια η χρήση όρων είναι ένα λαμπρό παράδειγμα θεσμικού ρατσισμού. Και ακόμη χειρότερα. Ακολουθώντας τη σκέψη της πολιτικής φιλοσόφου Χάνα Άρεντ. Όταν ο όρος «κόσμος» χρησιμοποιείται επιλεκτικά μόνο για να αποσπάσει την προσοχή κάποιων ανθρώπων και να αποκλείσει άλλους εδώ, η «λογική της γενοκτονίας» έχει ήδη λειτουργήσει στην αρχική της μορφή. Ο αποκλεισμός των ανθρώπων βασίζεται στη λογική της εθνο-καθαρότητας, η οποία έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο επίπεδο του συμβολισμού (γλώσσα). Είναι η λογική που επιλέγει ποιος θεωρείται μέρος του «κόσμου» και ποιος όχι. Και λειτουργεί σε φανταστικό επίπεδο, εκφράζοντας την επιθυμία να γίνει τελικά αυτό που συλλαμβάνεται, πραγματικότητα.

Δεν έχει σημασία αν ο Υπουργός Εσωτερικών χρησιμοποιεί τον όρο «κόσμος των προσφύγων» ως υποκατηγορία για τους «Κύπριους». Ο τίτλος του άρθρου του είναι “Η επιδημική κρίση επιβάλλει μια πολιτική που υποστηρίζει τον πολίτη”, և “Ο στόχος είναι να οικοδομήσουμε μια καλύτερη και πιο ανθεκτική κοινωνία”. Χάριν της απαραίτητης υποστήριξης των πολιτών (αλλά να είστε προσεκτικοί – όχι των “μη πολιτών”) անուն για λογαριασμό μιας πιο «ανθεκτικής κοινωνίας», ο Υπουργός πραγματοποιεί γρήγορα rapidly αποτελεσματικά τον εννοιολογικό καθαρισμό. ισχύουν μόνο για Ελληνοκύπριους, εξαιρουμένων των αλλοδαπών. […]

Μπορείτε να υποστηρίξετε. “Τι σχέση έχει η συμβολική χρήση της γλώσσας με την εθνοκάθαρση / γενοκτονία;” Το πλαίσιο և το αποτέλεσμα είναι εντελώς διαφορετικό. ” Δεν ισχυρίζομαι ότι η λογική του κειμένου είναι γενοκτονία. Αυτό που υποστηρίζω είναι ότι αυτή η συγκεκριμένη λογική είναι εθνοκεντρική · είναι το ίδιο με τον εξοπλισμό και / ή τη σύνδεση με την πρακτική της γενοκτονίας. Ο λόγος είναι γενοκτονικές τάσεις.

«Κόσμος προσφύγων» σημαίνει μόνο Ελληνοκύπριους σε εξορία. Άλλοι πρόσφυγες αποκλείονται από τον κόσμο. Πότε συναντήσατε πέντε λέξεις που ειπώθηκαν οδυνηρά κατά τη διάρκεια της ομιλίας; Όχι, επειδή ο αποκλεισμός ξένων προσφύγων από τον κόσμο δεν είναι τυχαίος, αλλά μέρος μιας ακολουθίας – ένας συστηματικός αποκλεισμός που συνάδει με τις υπάρχουσες πολιτικές. Αν κοιτάξουμε το πολιτικό πλαίσιο, θα δούμε την πολιτική πρακτική του «καθαρισμού». Επομένως, η συμβολική ριζοβολία συνοδεύεται από φυσική. Η έφεση των αιτούντων άσυλο αμφισβητείται συστηματικά από τον ίδιο τον Υπουργό. Οι αιτούντες άσυλο έχουν ήδη αρχίσει να πηγαίνουν “στη θέση τους” στο στρατόπεδο συγκέντρωσης “Purnara”. Πουθενά, έξω από τον κόσμο. Έχει ήδη εκδοθεί εντολή για τον αποκλεισμό των αιτούντων άσυλο από τη Χλώρακα, επικαλούμενο τον «κίνδυνο δημογραφικών αλλαγών».

Επιπλέον, το άρθρο του υπουργού αναφέρεται σε πολιτικές πράξεις. Περιέχει το λόγο, δηλαδή, τη λογική που υιοθέτησε ο Υπουργός για να τεκμηριώσει τη δήλωση σχετικά με την πολιτική για τους πρόσφυγες, η οποία εμπίπτει στην αρμοδιότητά του. Η λογική που χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει την απάτη είναι η λογική της εθνοκάθαρσης.

* Γιατρός της Φιλοσοφίας, www.christoshadjioannou.com

Ακολουθήστε μας στις Ειδήσεις Google!


Source