Η λογική της εθνοκάθαρσης στην πολιτική ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών


Από τον Christo Catsioanu *

Σε ένα άρθρο στο ένθετο του Φιλελεύθερου Κόμματος (27 Δεκεμβρίου 2020), ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στον «κόσμο των προσφύγων», που σημαίνει αποκλειστικά Ελληνοκύπριους πρόσφυγες. Αυτή είναι μια πολύ κοινή πρακτική όταν ο «κόσμος των προσφύγων» αναφέρεται αποκλειστικά στους Ελληνοκύπριους. Αλλά δεν πρόκειται για ουδέτερη ή αθώα χρήση πολιτικού λόγου. Τι σημαίνει «κόσμος προσφύγων» για αποκλειστικά εκτοπισμένους Ελληνοκύπριους; Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι που είναι πρόσφυγες, είναι ήδη εδώ, ζουν, ακόμη και πολλοί από αυτούς εργάζονται στη χώρα μας, στο έδαφος του Υπουργείου Εσωτερικών, εξαιρούνται από τον «κόσμο». Είναι σοβαρό όταν αυτή η λογική εφαρμόζεται από τον Υπουργό Εσωτερικών, τον πολιτικό επικεφαλής της υπηρεσίας ασύλου που παρέχει το καθεστώς ασύλου, τον πολιτικό επικεφαλής της διυπηρεσιακής επιτροπής για την ένταξη μεταναστών και προσφύγων. Και το κάνει με ένα κείμενο που ανακοινώνει μια πολιτική.

Η υπενθύμιση μιας εντελώς αθώας γλωσσικής απόδειξης είναι ότι, από την άποψη των υπουργών, οι μη Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες πέφτουν έξω από τον κόσμο. Δεν υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο. Για την πολιτική οντότητα που καθορίζει την πολιτική προσφύγων του κράτους, αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν στο υποσυνείδητο, ως υπο-άνθρωποι. (Μπορεί να υποστηριχθεί ότι δεν ταξινομούνται απαραίτητα ως υπο-κόσμοι, αλλά υπο-άνθρωποι, αλλά ανήκουν στον “έξω κόσμο”, αλλά αυτό δεν συμβαίνει, επειδή αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται ήδη σε αυτήν την περιοχή, στον κόσμο. Υπό αυτήν την έννοια, παραμένουν στη σφαίρα των ηθικών-πολιτικών ραντάρ, τα μέσα των οποίων κατευθύνονται προς τα πάνω, σε αυτό που περιγράφεται ως μετρήσιμος κόσμος).

Αυτή η ίδια η χρήση όρων είναι ένα λαμπρό παράδειγμα θεσμικού ρατσισμού. Και ακόμη χειρότερα. Ακολουθώντας τη σκέψη της πολιτικής φιλοσόφου Χάνα Άρεντ. Όταν ο όρος «κόσμος» χρησιμοποιείται επιλεκτικά μόνο για να αναφέρεται σε ορισμένους ανθρώπους ելու για να αποκλείσει τους άλλους εξίσου εδώ, η λογική της Γενοκτονίας έχει ήδη λειτουργήσει στην αρχική της μορφή. Ο αποκλεισμός των ανθρώπων βασίζεται στη λογική της εθνο-καθαρότητας, η οποία έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο επίπεδο του συμβολισμού (γλώσσα). Είναι η λογική που επιλέγει ποιος θεωρείται μέρος του «κόσμου» και ποιος όχι. Και λειτουργεί σε φανταστικό επίπεδο, εκφράζοντας την επιθυμία να γίνει τελικά το σύμβολο πραγματικότητα.

Είναι αδύνατο για τον Υπουργό Εσωτερικών να χρησιμοποιήσει την έννοια του «κόσμου των προσφύγων» ως υποκατηγορία «Πολίτες της Κύπρου», που αποτελεί το αντικείμενο του άρθρου του. Ο τίτλος του άρθρου του είναι “Η επιδημική κρίση επιβάλλει μια πολιτική που υποστηρίζει τον πολίτη” και ο υπότιτλος φέρει τον τίτλο “Ο στόχος είναι να οικοδομήσουμε μια καλύτερη, πιο ανθεκτική κοινωνία”. Χάριν της αναγκαίας υποστήριξης των πολιτών (αλλά προσέξτε – όχι των “μη πολιτών”) անուն για λογαριασμό μιας πιο «ανθεκτικής κοινωνίας», ο Υπουργός πραγματοποιεί γρήγορα և αποτελεσματικά τον εννοιολογικό καθαρισμό. ισχύουν μόνο για Ελληνοκύπριους, εξαιρουμένων των αλλοδαπών. Οι ξένοι αποκλείονται από τη διαδικασία οικοδόμησης μιας «πιο ανθεκτικής κοινωνίας». Είτε δεν βρίσκουν θέση στην «κοινωνία», όπως περιβάλλεται συμβολικά από έναν υπουργό, ή δεν ανήκουν σε μια «καλύτερη» ή «ανθεκτική» κοινωνία. Οι συσχετίσεις που δημιουργούνται με τη χρήση ενός τέτοιου λεξιλογίου είναι τρομακτικές.

Μπορεί να αντιταχθεί. “Αλλά τι σχέση έχει η συμβολική χρήση της γλώσσας με την εθνοκάθαρση / γενοκτονία;” Το πλαίσιο և το αποτέλεσμα είναι εντελώς διαφορετικό. ” Δεν ισχυρίζομαι ότι η λογική του κειμένου είναι γενοκτονία. Αυτό που υποστηρίζω είναι ότι αυτή η λογική είναι εθνοκεντρική – το ίδιο με τον εξοπλισμό related (ή) που σχετίζεται με την πρακτική της γενοκτονίας. Ο λόγος είναι γενοκτονικές τάσεις.

“Κόσμος προσφύγων” σημαίνει μόνο Ελληνοκύπριους σε εξορία. Άλλοι πρόσφυγες αποκλείονται από τον κόσμο. Έχουμε πέσει στις πέντε λέξεις που δυστυχώς λέγονται στον ρυθμό της ομιλίας; Όχι, επειδή το «πλαίσιο» και το «πλαίσιο» μας δείχνουν ότι ο αποκλεισμός ξένων προσφύγων από τον κόσμο δεν είναι τυχαίος, αλλά μέρος μιας ακολουθίας – ένας συστηματικός αποκλεισμός που συμβαδίζει με τις υπάρχουσες πολιτικές. Αν κοιτάξουμε το πολιτικό πλαίσιο, θα δούμε την πολιτική πρακτική του «καθαρισμού». Η συμβολική ριζοβολία συνοδεύεται επομένως από φυσική. Η έφεση των αιτούντων άσυλο αμφισβητείται συστηματικά από τον ίδιο τον Υπουργό. Οι αιτούντες άσυλο έχουν ήδη αρχίσει να “παίρνουν τη θέση τους” στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Purnara. Δηλαδή, έξω από τον κόσμο, πουθενά. Έχει ήδη εκδοθεί διάταγμα για τον αποκλεισμό των αιτούντων άσυλο από τη Χλώρακα, αναφέροντας τον «κίνδυνο δημογραφικών αλλαγών».

Επιπλέον, το άρθρο του υπουργού αναφέρεται σε πολιτικά γεγονότα. Περιέχει το λόγο, δηλαδή, τη λογική που υιοθέτησε ο Υπουργός για να τεκμηριώσει τη δήλωση σχετικά με την πολιτική για τους πρόσφυγες, η οποία εμπίπτει στην αρμοδιότητά του. Η λογική που χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει την παρενόχληση είναι η λογική της εθνοκάθαρσης.

* Γιατρός Φιλοσοφίας, www.christoshadjioannou.com

Ακολουθήστε μας στις Ειδήσεις Google!


Source