Η μαλακή και σκληρή δύναμη της Τουρκίας

Μπορεί μια χώρα να έχει επιρροή στην εξωτερική πολιτική μόνο με τη «σκληρή δύναμή» της χωρίς να έχει «μαλακή δύναμη»; Η μαλακή δύναμη είναι στην πραγματικότητα μια ιδέα που εισήχθη από τον πολιτικό επιστήμονα Τζόζεφ Νάι στη δεκαετία του 1980. Στις εξωτερικές σχέσεις, είναι δυνατόν να κερδίσουμε επιρροή και να επιτύχουμε τους στόχους τους μέσω πειθούς, ελκυστικής δύναμης και κερδίζοντας “καρδιές και μυαλά” με ήπια δύναμη. Η σκληρή δύναμη, από την άλλη πλευρά, είναι οικονομική και ειδικά, χρησιμοποιώντας στρατιωτική δύναμη για να πάρει αυτό που θέλουν. Δηλαδή, είναι ένα μέσο επίτευξης του στόχου του μέσω του “stick”.

Όταν κοιτάζουμε τον στρατό στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ειδικότερα παρατηρούμε ότι έρχονται στο προσκήνιο. Ίσως, το στρατό και η πτέρυγα πληροφοριών της εξωτερικής πολιτικής που έχει τόση δύναμη, μια περίοδος στην ιστορία της Τουρκίας που παίζει καθοριστικό ρόλο όχι. Η διπλωματία, από την άλλη πλευρά, συνεχίζει τη γραμμή της στρατιωτικής εξουσίας πληροφοριών έξω από το πεδίο, πριν από τις πολιτικές διοικήσεις. Με άλλα λόγια, διατηρεί τη σκληρή δύναμη μέσω λέξεων και επαφών.

Διεθνείς σχέσεις υποχρεωτική εκπαίδευση στη ζωή μου επανειλημμένα για να διαβάσω τη διαμονή μου πολιτικός επιστήμονας Francis Fukuyama, σε αυτήν την περίοδο της ζωής μου, η είσοδος της Τουρκίας κέρδισε από την τεχνολογία μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων με σχόλια που έγραψε για την περιφερειακή δύναμη. Το “droning on στη Μέση Ανατολή” του Fukuyama (και οι δύο παίζουν με τη λέξη “Whoosh στη Μέση Ανατολή” καθώς και το “Drone’lan της Μέσης Ανατολής” σημαίνει ότι ένας τίτλος επόμενος) άρθρο, αν και μια κριτική επαινεί τη χώρα στην Τουρκία Αν και ήταν πηγή υπερηφάνειας, στην πραγματικότητα έδειξε το χάος του μέλλοντος και τις αβεβαιότητες που έφερε ως κύρια ιδέα. Μιλώντας για τον Ερντογάν ως «αυταρχικό ηγέτη», ο Φουκουγιάμα αμφισβήτησε τις πιθανές συνέπειες μιας δύναμης διαφορετικής από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ που θα αποκτήσουν δύναμη στη Μέση Ανατολή με οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (SİHA).

Η άποψη του Φουκουγιάμα αντί να αντιπροσωπεύει τον αμερικανικό συντηρητισμό, τα θεμελιώδη ερωτήματα της Τουρκίας μπροστά, όπου μπορείτε να πάτε στη σκληρή δύναμη. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έχει πέσει στο γήπεδο “για τώρα”, αλλά η πολιτική του τύπου “America First” συνεχίζει να έχει αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα από τα κύρια κέντρα μαλακής δύναμης στον κόσμο, πώς μπορούμε να ξεχάσουμε το επιχείρημα του Προέδρου της Επιτροπής της ΕΕ, Ursula von der Leyen, ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να στείλει εμβόλιο για τον ιό της κορώνας έξω από τα σύνορά της χωρίς ικανοποιεί τις δικές του ανάγκες; Δεν είναι επίσης αυτή η πολιτική «Πρώτη Ευρώπη»;

Φυσικά, ένας κόσμος όπου ο καθένας σκέφτεται μόνο τον εαυτό του και χωρίς μαλακή δύναμη δεν θα ήταν παρά κόλαση. Και σε έναν τέτοιο κόσμο, δεν μπορούν να λυθούν προβλήματα;

Τώρα, οι ΗΠΑ-Ρωσία-Ουκρανία σκοπεύουν να μεσολαβήσουν στο τρίγωνο της Τουρκίας: Αλλά σε αυτήν τη διαμεσολάβηση, το έργο μιας προσέγγισης που βασίζεται στη σκληρή δύναμη. Υπάρχει κάτι περισσότερο από μια στρατιωτική διπλωματία και πάλι δεν υπάρχει μαλακή δύναμη. Τελικά, η έλλειψη «μαλακής δύναμης» είναι μια κατάσταση που θα υπονομεύσει τη δύναμη σκληρών δυνάμεων, όπως ο στρατός και η νοημοσύνη.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΡΙΣΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟΥ ΑΓΓΕΝΤΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η «κρίση της αρνητικής ατζέντας» μεταξύ της Ελλάδας και της περασμένης εβδομάδας, δηλαδή, η προφορική μονομαχία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, του Νίκου Ντέντια και του Mevlüt Çavuşoğlu, ήταν ένα παράδειγμα αυτής της κατάστασης. Ο Dendias θα ηγηθεί, μίλησε πολύ πιο σκληρά από ό, τι διέρρευσε στον Τύπο στην Τουρκία. Μιλώντας για παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, οι εκφράσεις του στο στυλ του “Mevlüt, δηλαδή της ελληνικής γης Mevlüt” δεν ήταν λέξεις που θα μπορούσαν εύκολα να νικηθούν και να καταπιεί από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Μετά τη διαφωνία μπροστά από τις κάμερες, η πλευρά της Άγκυρας δεν έθεσε το ζήτημα πολύ, εκτός από τη δήλωση του Προέδρου Ερντογάν «Ο Τσαβούσογλου έβαλε τον Ντέντια στη θέση του» και τις κλασικές σκληρές ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης κοντά στην κυβέρνηση.

Επιπλέον, ακριβώς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ντέντια στην Άγκυρα, η Ελλάδα κήρυξε το NAVTEX από το νησί της Κρήτης για «επιστημονική έρευνα». Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι έχει αποκλείσει αυτά τα νερά. Η Τουρκία δήλωσε επίσης στις ίδιες συντεταγμένες NAVTEX ενάντια σε αυτήν την κατάσταση. Έτσι, ένας αμοιβαίος αγώνας κυριαρχίας (περισσότερα) εμφανίστηκε με τη μορφή «ηπειρωτικό ράφι μου» και «ηπειρωτικό σου ράφι».

Σας υπενθυμίζουμε ότι το ερευνητικό πλοίο L’Atalante που ανήκει στον Γαλλικό Ωκεανογραφικό Στόλο και μία από τις φρεγάτες κατηγορίας «Πενήντα» του ελληνικού ναυτικού που το συνοδεύει ήρθε αντιμέτωπος με δύο φρεγάτες των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων στις 17 Απριλίου. Τελικά, γαλλικά και ελληνικά πλοία αποσύρθηκαν από την περιοχή. Μετά το περιστατικό, οι Έλληνες και Γάλλοι πρέσβεις στην Άγκυρα κλήθηκαν επίσης στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Παρ ‘όλα αυτά, η Ελλάδα και η Τουρκία και μεταξύ του τέλους αυτού του μήνα (27-29 Απριλίου), το Κυπριακό προσανατολισμένο στο πρόβλημα, η ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών 5 + 1 συνομιλεί κάτω από τη στέγη. Άλλωστε, η Σύνοδος Κορυφής Ερντογάν-Μητσοτάκης θα μπορούσε να αμφισβητηθεί.

ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Ο Dendias άρχισε επίσης να μιλά πιο απαλά όταν επέστρεψε στην Αθήνα, αν και αύξησε την ένταση σε συντονισμό με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. “Η Τουρκία είναι δύσκολο για εμάς να αντιμετωπίσουμε προβλήματα μεταξύ μας, αλλά όχι αδύνατο”, δήλωσε ο επικεφαλής του Ντέντια, επανέλαβε επίσης την πρόσκλησή του στην Αθήνα Cavusoglu.

Αντίθετα, ο Dendias θα κατευθυνθεί προς την Αθήνα, εξέφρασε την επιστροφή του “από το δεξί”, “με την Τουρκία, δεν έχουμε κοινό παρονομαστή”, αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, ο Dendias θα ηγηθεί του Cavusoglu στην Άγκυρα, “Μεγάλες δυνάμεις, Ελλάδα και Τουρκία αυξάνοντας τις πωλήσεις όπλων για να επωφεληθούν πολύ από τη σύγκρουση”, όπως το έθεσαν, δεν είναι λάθος.

Μεγάλες δυνάμεις, δεν χρησιμοποιούν τις μόνες πωλήσεις όπλων στη Ρωσία, αμέσως μετά τη λήψη αποφάσεων που θα μπλοκάρουν την τουριστική διαδρομή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας Ο Θεοχάρης, επίσης, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρι, βρισκόταν στη Μόσχα. Ως αποτέλεσμα της επίσκεψης, ανακοινώθηκε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες θα περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα» τους επόμενους μήνες.

Η Ελλάδα και η Τουρκία, “soft power” σε μια αναβάθμιση που βασίζεται σε πολιτική, δεδομένου ότι μακριά από τον εθνικισμό και την αμοιβαία αμοιβαία χρήση, δεν μπορούν να βρουν μεσαίο έδαφος. Φυσικά, όπως είπε ο Dendias, είναι πραγματικά δύσκολο να επιλυθούν τα προβλήματα μεταξύ τους: Από την άλλη πλευρά, είχαμε περιόδους καλών σχέσεων παρά αυτά τα προβλήματα. Εκείνη την εποχή, η αμοιβαία μαλακή δύναμη ήταν στο προσκήνιο.

Όχι μόνο στις σχέσεις με την Ελλάδα, το πεδίο εφαρμογής μιας εθνικιστικής εξωτερικής πολιτικής, όπου η ήπια δύναμη δεν χρησιμοποιείται ή όχι, έτσι δεν είναι; Στην πραγματικότητα, όπως αναφέραμε παραπάνω, δεν είναι μια κατάσταση που μειώνει τον αντίκτυπο της σκληρής ισχύος, δεν είναι «απαλή αδυναμία»;

Η Κίνα δαπανά 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να αυξήσει τη μαλακή της δύναμη στο εξωτερικό. Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν μια πολύ περιεκτική «περιβαλλοντική διπλωματία» που επικεντρώνεται στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης για να ανακτήσει την ήπια δύναμή της υπό την προεδρία του Joe Biden. Η Διάσκεψη Κορυφής της Γης, η οποία θα συγκεντρώσει 40 παγκόσμιους ηγέτες στις 22-23 Απριλίου μετά από πρόσκληση του Μπάιντεν, είναι το πρώτο μεγάλο βήμα μπροστά στο κοινό στο οποίο παρουσιάζεται αυτή η πολιτική. Σας υπενθυμίζουμε το ισχυρό όνομα του Πρεσβευτή του Λευκού Οίκου για το κλίμα John Kerry στην πολιτική των ΗΠΑ, ο οποίος επισκέφθηκε την Κίνα την περασμένη εβδομάδα. Η Κίνα και οι ΗΠΑ πρόκειται να αναπτύξουν τις σχέσεις τους σε αυτό το θέμα.

Τα τελευταία χρόνια, η Άγκυρα έχει επιτύχει πολλά οφέλη στην Ευρώπη χάρη στο γεγονός ότι έχει προσελκύσει τη Γερμανία στο πλευρό της. Τι γίνεται όμως μετά τον Οκτώβριο του 2021, όταν αποχωρεί η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ; Η μαλακή δύναμη της Μέρκελ, καθώς δεν έχει χρησιμοποιήσει τη μαλακή δύναμη της Τουρκίας … Και χρησιμοποιεί πολύ διαφορετικά από τη Μέρκελ Οι Πράσινοι γίνονται επίσης βασικό μέρος της δύναμης στη Γερμανία είναι τώρα μια συγκεκριμένη πραγματικότητα.

Τα ζητήματα «μαλακής δύναμης» της Τουρκίας, όχι μόνο η εξουσία, φυσικά, πρέπει επίσης να σκεφτούν την αντιπολίτευση.

Source