Η μεγαλύτερη πρόκληση εξωτερικής πολιτικής του Τζο Μπάιντεν: Ο ερεθισμός

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι υποστηρικτές του επικροτούν την κληρονομιά του ως πρώτου προέδρου από τον Τζίμι Κάρτερ για να μην εμπλακεί στις αμερικανικές δυνάμεις σε μια νέα ξένη σύγκρουση. Σίγουρα, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες στο Αφγανιστάν και σχεδόν δεκαπέντε χρόνια στο Ιράκ, το αμερικανικό εκλογικό σώμα εκτιμά τον στρατιωτικό περιορισμό. Υπάρχει, ωστόσο, μια λεπτή γραμμή μεταξύ της συγκράτησης και της εγκατάλειψης της παγκόσμιας ηγεσίας. Ο Τραμπ έτρεξε σε αυτή τη γραμμή και η παγκόσμια ασφάλεια μπορεί να πληρώσει το τίμημα.

Το πρόβλημα είναι ο ερεθισμός, οι χώρες διεκδικούν πρώην εδάφη και είναι πρόθυμες να επιβάλουν αυτές τις αξιώσεις με στρατιωτική δύναμη. Είναι η έννοια που οδήγησε τον ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν να εισβάλει στο Κουβέιτ το 1990 και την οποία ο στρατιωτικός δικτάτορας της Αργεντινής Leopoldo Galtieri χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει την εισβολή της Αργεντινής στα Νησιά Φώκλαντ το 1982.

Με πολλαπλά καθεστώτα να αμφισβητούν τον μεταπολεμικό πόλεμο και οι Ηνωμένες Πολιτείες είτε να είναι άρτια εξοπλισμένα είτε να μην μπορούν να τα αντιμετωπίσουν, η πρόκληση είναι τρομερή. Εξετάστε τον αριθμό των αρεθιστών ή ρεντινιστικών προκλήσεων που τώρα υπάρχουν:

Τουρκία: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν ο κύριος θεωρητικός πίσω από την προηγούμενη πολιτική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον νεο-οθωμανικό. Με την πιο καλοήθη έννοια, ο νεο-οθωμανισμός θα μπορούσε να θεωρηθεί κάτι παρόμοιο με τη βρετανική Κοινοπολιτεία. Αλλά ο Ερντογάν δεν ήταν καλοήθης. Αντίθετα, προσπάθησε να αξιοποιήσει τους προηγούμενους Οθωμανούς δεσμούς υπέρ της ενίσχυσης της δύναμης και της επιρροής της Τουρκίας στην παγκόσμια σκηνή. Το πρόβλημα ήταν ότι οι πρώην υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχαν εντελώς διαφορετική μνήμη του τουρκικού ιμπεριαλισμού από τους περισσότερους Τούρκους. Καθώς ο νεο-οθωμανισμός κατέρρευσε, ο Ερντογάν εγκατέλειψε κάθε προσποίηση και αμφισβήτησε τη νομιμότητα των συνόρων της Τουρκίας. Τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν χάρτες που έδειξαν ότι η Τουρκία απορροφά το σύνολο της Αρμενίας και της Κύπρου και ενσωματώνει κομμάτια του Ιράκ, της Συρίας, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Το ότι η Τουρκία φαίνεται τώρα να ενεργεί σε τέτοιες φιλοδοξίες προκαλεί ανησυχία, ειδικά καθώς ο Ερντογάν μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση για να αποσπάσει το τουρκικό κοινό από την αυξανόμενη αδύναμη οικονομική του διαχείριση.

Αζερμπαϊτζάν: Το Αζερμπαϊτζάν έπιασε όχι μόνο την Αρμενία αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες με έκπληξη όταν εισέβαλε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις 27 Σεπτεμβρίου 2020. Ενώ οι διπλωμάτες και οι ειδικοί μπορούν να δικαιολογήσουν την κίνηση επικαλούμενη τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που αναγνωρίζουν την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή, τόσο το χρονοδιάγραμμα της επίθεση – στην εκατονταετία της προσπάθειας της Οθωμανικής Τουρκίας να κατακτήσει την περιοχή κατά τον πρώτο πόλεμο Τουρκίας-Αρμενίας – και τη νικητική ομιλία του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ που εκπροσωπεί την αρμενική εθνικότητα και αξιώνει την πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν ως Αζερμπαϊτζάν. Πράγματι, οι επαναλαμβανόμενες αξιώσεις του Αλίγιεφ στην αρμενική επικράτεια θα πρέπει να οδηγήσουν τους αναλυτές να ρωτήσουν όχι εάν θα υπάρξει νέος πόλεμος, αλλά πότε. Ότι μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει στη Ρωσία και η Τουρκία θα πρέπει να αυξήσει τις καμπάνες λόγω της συνεχούς ένταξης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Βενεζουέλα: Η οικονομική κατάρρευση προηγείται συχνά του αρεθιστικού περιπετειώδους. Οι ισχυρισμοί του Σαντάμ για το Κουβέιτ δεν ήταν καινούργιοι. Αυτό που άλλαξε ήταν ότι ο ιρακινός δικτάτορας είχε προεδρεύσει σε έναν πόλεμο, ο οποίος είχε χρεοκοπήσει τη χώρα. Για τον Σαντάμ, μια εισβολή στο Κουβέιτ ήταν απλώς μια συντόμευση για τη φερεγγυότητα. Τώρα προκύπτει μια παράλληλη κατάσταση με τη Βενεζουέλα. Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ο πρώτος Ούγκο Τσάβες και ο Νικολάς Μαδούρο μετέτρεψαν τη Βενεζουέλα από τις πλουσιότερες χώρες της Νότιας Αμερικής σε από τις φτωχότερες της. Αντί να αναγνωρίσουν τη δική τους ευθύνη για την κατάσταση της Βενεζουέλας, ο Τσάβες και ο Μαδούρο εκφράζουν φανταστικά σχέδια και συνωμοσίες. Για παράδειγμα, αφού η Exxon Mobil υπέγραψε συμφωνία με τη γειτονική Γουιάνα για εξαγωγή πετρελαίου από το Stabroek στα ύδατα της Γουιάνας, ο Maduro δήλωσε: «Υπάρχει μια μεγάλη και σοβαρή εκστρατεία κατά της χώρας μας. . . που θα μπορούσε να δικαιολογήσει ανά πάσα στιγμή κλιμάκωση των γεγονότων κατά της χώρας. ” Για να δικαιολογήσει την ανατροπή του, ο Μαντούρο προσπάθησε να απορρίψει μια δυσμενής απόφαση διαιτησίας του 1899 με το επιχείρημα ότι οι δικηγόροι του Βενεζούλα εκείνη την εποχή ήταν μέρος μιας αμερικανικής ηγεσίας, πολυετούς συνωμοσίας εναντίον της Βενεζουέλας. Ωστόσο, η θέση του αγνόησε ότι η Βενεζουέλα είχε θάψει ξανά το τσεκούρι πριν από μισό αιώνα, όταν υπέγραψε τη Συμφωνία της Γενεύης του 1966, η οποία συνόδευε την ανεξαρτησία της Γουιάνας από τη Μεγάλη Βρετανία. Καθώς ο Μαντούρο μεγαλώνει πιο απελπισμένος, μπορεί να πιστεύει ότι η επιβεβαίωση ισχυρισμών για διαχωρισμό ή ολόκληρη τη Γουιάνα θα μπορούσε να συσπειρώσει τους Βενεζουέλους με εθνικό θάρρος και να δώσει μια γρήγορη λύση σε ορισμένα από τα δημοσιονομικά προβλήματα της Βενεζουέλας.

Κίνα. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε μικρές χώρες. Η Κίνα είναι μια ιμπεριαλιστική δύναμη. Επιδιώκει να προβάλει την εξουσία του στο εξωτερικό, εξαλείφοντας ταυτόχρονα πληθυσμούς εκτός Χαν. Ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping κατάργησε μονομερώς την αυτοδιοίκηση του Χονγκ Κονγκ δεκαετίες νωρίτερα και τώρα απειλεί την Ταϊβάν, μια χώρα που, παρά τους ισχυρισμούς του Πεκίνου, σπάνια υποτάχθηκε στην κινεζική κυριαρχία.

Η πιθανότητα μιας κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν είναι πραγματική, αλλά εξίσου επικίνδυνη είναι η επιθετικότητα της Κίνας εναντίον της Ινδίας. Οι κινεζικές αρχές ενδέχεται να βλέπουν την απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και τους περισπασμούς της προεδρικής μετάβασης ως πράσινο φως για να προωθήσουν τη δική της Κίνα για υπεροχή στα Ιμαλάια. Το ότι η περιοχή είναι ήσυχη τώρα είναι λιγότερο αποτέλεσμα μιας τάσης προς την ειρήνη και περισσότερο το αποτέλεσμα της σύγκρουσης του Λαδάκ στην κυριολεξία. Όταν τα χιονιά ξεπαγώσουν την άνοιξη, ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές απειλές. Η Κίνα και το υφιστάμενο Πακιστάν φαίνεται να συντονίζουν τις ενέργειές τους για να ωθήσουν την Ινδία από το Λαντάκ. Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της πάνω από το Πακιστάν για να αλλάξει περαιτέρω το καθεστώς του Γουλιγκαγκ-Μπαλτάντ, όχι μόνο να το αποσυνδέσει από το Κασμίρ, αλλά ίσως και να αλλάξει τα ίδια τα σύνορα. Ότι ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Imran Khan δείχνει απόλυτη πίστη στον Xi απλά σηματοδοτεί στους Κινέζους ηγέτες ότι δεν χρειάζεται να λαμβάνουν υπόψη το εθνικιστικό συναίσθημα όταν θέλουν να κάνουν την κίνηση τους.

Εδώ, η Ινδία και το Πακιστάν δεν θα είναι τα μόνα θύματα. Η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη στοχεύσει το Νεπάλ, μετακινώντας συνοριακούς σταθμούς, εκτροπές ποταμών και καταπάτηση σε εδάφη του Νεπάλ.

Η κινεζική καταπάτηση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας πρέπει να εξεταστεί με το ίδιο αρεθιστικό φως. Η παραπομπή της Γραμμής Nine-Dash από την Κίνα μπορεί να είναι ιστορική ανοησία, αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει τα κινεζικά πλοία να επιβάλλουν όλο και περισσότερο τους ισχυρισμούς της. Η τακτική της «σαλάμι-τεμαχισμού» μπορεί να λειτουργήσει ενάντια σε μικρότερες χώρες και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσπώνται από το δικό τους πολιτικό maelstrom, αλλά ο Μπάιντεν πρέπει να καταλάβει ότι είναι απίθανο η Ινδία να επιτρέψει τέτοιες τακτικές να μην αμφισβητηθούν κατά μήκος των συνόρων της.

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τον αυξανόμενο αριθμό ισχυρισμών που φαίνεται να ενεργοποιούν οι κυβερνήσεις, που αντιλαμβάνονται την αμερικανική και τη διεθνή απόσπαση της προσοχής. Τα στρατεύματα της Ερυθραίας εμφανίζονται τώρα εμπλεκόμενα στη σύγκρουση του Τιγκράι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις της Αιθιοπίας επιτέθηκαν επίσης στο Σουδάν. Το Ιράν δικαιολογεί τις προσπάθειές του να υπονομεύσει τις κυβερνήσεις στην Υεμένη, τον Λίβανο και το Ιράκ στο γεγονός ότι τα στρατηγικά του όρια φτάνουν στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Κόλπο του Άντεν. Οι αναλυτές δεν αμφισβητούν εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα κάνει μια κίνηση για την περαιτέρω επέκταση της ρωσικής επιρροής, αλλά μάλλον πού: τα Βαλκάνια, τα Βαλτικά, ή ίσως η Λευκορωσία ή το Καζακστάν.

Η απλή πραγματικότητα είναι η εξής: Ενώ οι υποστηρικτές της αυτοσυγκράτησης μπορούν να επικροτήσουν τις προσπάθειες του Τραμπ να σταματήσει τους «ατελείωτους πολέμους» και ενώ οι προοδευτικοί μπορεί να φέρουν προσδοκίες για την παγκόσμια ηγεσία των ΗΠΑ, υπάρχει ένα τίμημα για το κενό που δημιουργεί η αυξανόμενη εσωτερική εστίαση της Αμερικής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν ποτέ ο καταλύτης της σύγκρουσης, αλλά μάλλον ήταν το καπάκι της κουζίνας πίεσης. Η υποχώρηση της Αμερικής ανοίγει την πόρτα σε δικτάτορες και δεσπότες για να ακολουθήσουν τις δικές τους ρεβενιστικές ιδεολογίες. Το ερώτημα για τον Μπάιντεν γίνεται τότε αν θα αγνοήσει αυτήν την τάση, όπως κάποτε το έκανε ο Τραμπ και ο Ομπάμα, ή αναγνωρίζουν ότι η φιλελεύθερη τάξη μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο δεν μπορεί να υπάρξει εάν καμία δύναμη δεν είναι πρόθυμη να επιβάλει τους πυλώνες της.

Μάικλ Ρούμπιν είναι κάτοικος μελετητής στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρήσεων και ένας συχνός συγγραφέας για το Εθνικό ενδιαφέρον.

Εικόνα: Reuters

.Source