“Η μειονοτική κυβέρνηση δεν πρέπει να μιλά για ισότητα, δικαιοσύνη και να δίνει σημασία στη νεολαία”

Fayka ARSEVEN ΑΤΟΜΑ

Ο αναπληρωτής CTP Armağan Candan δήλωσε ότι η μειονοτική κυβέρνηση είναι μια αυτοσχέδια δομή και είπε, “Όσο πιο γρήγορα αυτή η αυτοσχέδια δομή τελειώσει, τόσο καλύτερη θα είναι.”

Ο Καντάν είπε, «Αυτή είναι μια κυβέρνηση μειονοτήτων και καθιερώθηκε γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα είχε πρόβλημα απαρτίας στις επιτροπές και στη Γενική Συνέλευση. “Δεν έχω καμία πεποίθηση ότι αυτή η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νομοθετικό έργο που θα παρέχει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.”

Ο Καντάν είπε, “Αυτή η μειονοτική κυβέρνηση δεν πρέπει να μιλά για ισότητα, δικαιοσύνη και να δίνει σημασία στη νεολαία”. “Αυτός ο συνασπισμός δεξιών κομμάτων δυστυχώς αντιπροσωπεύει μια αντιδραστική κατανόηση”.

Αυτή την εβδομάδα συζητήσαμε με τον αναπληρωτή CTP Armağan Candan για την κυβέρνηση των μειονοτήτων, την οικονομία και το Κυπριακό.

Yenidüzen: Τι είδους προβλήματα θα φέρει ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Συνέλευση; Ποια θα είναι η κατάσταση ειδικά στις επιτροπές; Θα εκδώσει νόμους το κοινοβούλιο;

Armağan CANDAN: Δεν έχουν ακόμη σχηματιστεί επιτροπές. Πρόκειται για μια κυβέρνηση μειοψηφίας και ιδρύθηκε γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα είχε πρόβλημα απαρτίας στις επιτροπές και στη Γενική Συνέλευση. Επομένως, είναι απαραίτητο να επιδιώξουμε συμβιβασμό λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις της αντιπολίτευσης στους νόμους που ενδέχεται να προκύψουν. Από την άλλη πλευρά, επιτρέψτε μου να δηλώσω ότι δεν έχω καμία πεποίθηση ότι αυτή η κυβέρνηση θα παρουσιάσει νομικές μελέτες που θα παράγουν λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Ως CTP, θα αναλάβουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την εφαρμογή των αρχών που έχουμε φέρει στην ατζέντα της κοινωνίας κατά τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης κατά την περίοδο αυτή.

Yenidüzen: Επικρίνατε στο Κοινοβούλιο την απουσία γυναικών και νεαρών υπουργών στο υπουργικό συμβούλιο. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό το θέμα;

Armağan CANDAN: Είναι απαράδεκτο οι γυναίκες, που αποτελούν το ήμισυ του πληθυσμού σε αυτήν την ηλικία, να μην βρουν θέση στο υπουργικό συμβούλιο. Ομοίως, το γεγονός ότι ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο είναι άνω των 55 ετών δείχνει ότι οι νέοι δεν εκτιμούνται καθόλου. Αυτή η κατανόηση δεν αντιπροσωπεύει τον τουρκοκυπριακό λαό. Επομένως, αυτή η μειονοτική κυβέρνηση δεν πρέπει να μιλά για ισότητα, δικαιοσύνη και να δίνει σημασία στη νεολαία. Αυτή η δομή, η οποία αποκλείει την πλειοψηφία της κοινωνίας, έχει αρχίσει να αλλάζει ακόμη και στις χώρες που λέγεται ότι είναι οι πιο καθυστερημένες στον κόσμο. Αυτός ο συνασπισμός δεξιών κομμάτων δυστυχώς αντιπροσωπεύει μια αντιδραστική κατανόηση και δεν ταιριάζει στον τουρκοκυπριακό λαό. Μια κυβέρνηση που σχεδιάστηκε και ιδρύθηκε εξ ολοκλήρου για τη σύμβαση UBP. Δεν είναι δυνατόν για μια τέτοια δομή να δημιουργήσει εμπιστοσύνη στο κοινό.


“Ένα αυτοσχέδιο κτίριο”

Νέα παραγγελία: Έχει δοθεί η ημερομηνία πρόωρων εκλογών, αλλά έχουν ήδη ξεκινήσει προβλήματα στην κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι αυτή η κυβέρνηση θα διαρκέσει μέχρι την ημερομηνία των εκλογών;

Armağan CANDAN: Φαίνεται δύσκολο. Αν και το κυβερνητικό πρόγραμμα αναφέρει τον Οκτώβριο του 2021 ως ημερομηνία νωρίς των εκλογών, έχει αρχίσει να αναφέρεται από ορισμένους υπουργούς ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το Μάιο του 2021 ή το Μάρτιο του 2021. Ομοίως, διαφορετικές δηλώσεις προέρχονται από διαφορετικούς υπουργούς σχετικά με το αν ο 13ος μισθός θα καταβληθεί ή όχι. Πρέπει να προσέξετε και να δείτε ποιες είναι οι προθέσεις τους. Όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτή η αυτοσχέδια δομή, τόσο καλύτερο θα είναι για την κοινωνία.

Νέο σύστημα Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον τομέα της οικονομίας λόγω της πανδημίας. Χωρίς τουρισμό, χωρίς μαθητές. Δεν βλέπουμε έναν οδικό χάρτη της κυβέρνησης για αυτό το ζήτημα. Ποια είναι η αξιολόγησή σας;

Armağan CANDAN: Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το κυβερνητικό πρόγραμμα, συζητήσαμε για τα προβλήματα του λαού και της οικονομίας και τα ρωτήσαμε. Ωστόσο, δεν έχει καθοριστεί ένας σαφής οδικός χάρτης σχετικά με αυτούς. Για παράδειγμα; Τουρκοκύπριοι μαθητές που σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν πήγαν και ξεκίνησαν το σχολείο τους. Ωστόσο, δεν μπορούσαμε να φέρουμε την πλειονότητα των ξένων φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να πάρουμε αυτούς τους μαθητές αφού τους φέρουμε και τους βάζουμε σε καραντίνα. Τουλάχιστον για τη δεύτερη περίοδο, μια κινητοποίηση υπό αυτήν την έννοια μπορεί να ξεκινήσει και αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Με τη διάδοση του εμβολίου στον κόσμο το συντομότερο δυνατό, τα εμπόδια στον τουρισμό και τα ταξίδια θα αρχίσουν να εξαφανίζονται. Είναι απαραίτητο να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό και να διασφαλίσουμε ότι η Βόρεια Κύπρος θα γίνει προορισμός όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν και πάλι ασφαλείς διακοπές. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να συνεργαστούμε με τους επαγγελματίες του τουρισμού μας. Επειδή ο τουριστικός τομέας υποστηρίζει πολλούς τομείς της οικονομίας μας.

Yenidüzen: Η τοπική μετάδοση αυξάνεται. Ένα από τα ζητήματα … Οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι ασαφές το ζήτημα του εμβολίου είναι επίσης σύγχυση σχετικά με το εμβόλιο ενώ ζούσε εμπιστοσύνη, τώρα άρχισε να συζητά το εμβόλιο κάνατε νότια ή Τουρκία.

Armağan CANDAN: Ναι, προσωπικά, αυτό ήταν το ζήτημα στο οποίο εστίασα περισσότερο στην ομιλία μου στη Συνέλευση. Τόσο η Τουρκία όσο και η Κύπρος ρωτήσαμε ποια είναι η μελλοντική κατάσταση σχετικά με το εμβόλιο και ζητήσαμε πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επειδή δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερούμε να σχεδιάζουμε και να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε αυτό το θέμα. Είναι πολύ σημαντικό πόσα εμβόλια θα χρειαστούμε, ποιο θα είναι το σχέδιο εμβολιασμού και η ικανότητά μας, να διατηρούμε μελλοντικά εμβόλια σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον και αυτά τα εμβόλια να χορηγούνται στους ανθρώπους μας με ασφάλεια. Αφού θέσαμε αυτό το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου, μια σειρά δηλώσεων προήλθε από το Υπουργείο Υγείας. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνεται έγκαιρα το κοινό και να είναι διαφανές σε αυτό το θέμα, το οποίο η κοινωνία είναι πολύ ευαίσθητη. Ως CTP, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αυτό το ζήτημα και να συμβάλλουμε στην πρόοδο της διαδικασίας.


“Οι αξιώσεις αμοιβαίας κυριαρχίας δεν θα υπερβούν την ένταση”

Yeniduzen: Ένας νέος πρόεδρος, μια νέα διαδικασία, μια νέα ρητορική … Τι είδους διαδικασία μας περιμένει σχετικά με την Κύπρο;

Armağan CANDAN: Έχουμε βιώσει προεδρικές εκλογές με σοβαρή παρέμβαση στη δημοκρατία, ένα Κογκρέσο UBP όπου οι υποψήφιοι απομακρύνονται από την υποψηφιότητά τους και ιδρύθηκε μια κυβέρνηση μειοψηφίας με την παραίτηση 3 βουλευτών από το κόμμα τους. Από την άλλη πλευρά, οι λόγοι αποσκοπούν στην αλλαγή του πλαισίου της επίλυσης του Κυπριακού, το οποίο είχε προσπαθήσει να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη πολλές φορές πριν. Δεν πιστεύουμε ότι αυτοί είναι λόγοι με συνέπεια και εγκυρότητα. Κατά τη γνώμη μας, το μοντέλο λύσης που όλα τα μέρη μπορούν να συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν στο τραπέζι είναι μια αμφίδρομη, δικοινοτική ομοσπονδιακή δομή βασισμένη στην πολιτική ισότητα, που αποτελείται από δύο συστατικά κράτη. Αυτό είναι προς το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων λαών και της περιοχής. Αυτός είναι ο τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ίση κατανομή των πόρων φυσικού αερίου. Διαφορετικά, οι αξιώσεις αμοιβαίας κυριαρχίας δεν θα ξεπεράσουν την ένταση. Στο τέλος της ημέρας, το σημείο που πρέπει να επιτευχθεί ξανά είναι να καθίσετε γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσετε πώς θα αποκατασταθεί αυτό το περιβάλλον συνεργασίας και συμφιλίωσης. Το επίκεντρο πρέπει να είναι το γεγονός ότι το πενταμελές συνέδριο, το οποίο άρχισε να εμφανίζεται τον Φεβρουάριο, είναι μια διαδικασία προσανατολισμένη στη λύση και προσανατολισμένη στα αποτελέσματα. Ως CTP, θα συνεχίσουμε να το επισημαίνουμε στις επαφές μας με τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τον Νότο.

.Source