Η Μονή Sourp Magar (Αρμενική Μονή) στη Χάλεβα • MassisPost

Από τον Alexander-Michael Hadjilyra
(Ερευνητής-schola
ρ)

Η μονή Sourp Magar (Άγιος Μακάριος), επίσης γνωστή ως Αρμενική Μονή ή Μαγκαραβάνκ, έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για την αρμενική-κυπριακή κοινότητα. Βρίσκεται σε μια γραφική τοποθεσία μέσα στο δάσος της Ανατολικής Πλατανιώτισσας, περίπου 1½ χιλιόμετρα δυτικά της τουρκικής κατεχόμενης Halevga, σε υψόμετρο 530 μ. Οι τεράστιες εκτάσεις της (συνολικά, 8.329 donum ή 1.114 εκτάρια) εκτείνονται μέχρι την ακτή και περιλαμβάνουν περίπου 30.000 ελαιόδεντρα και χαρουπιές, των οποίων η εκμετάλλευση αποτέλεσε την κύρια πηγή εισοδήματος για τον Αρμενικό Πρεσβύτερο της Κύπρου μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974. Από τον ειδυλλιακό χώρο του μοναστηριού, μπορεί κανείς να δει την οροσειρά του Ταύρου στην Κιλικία, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η υγρασία είναι χαμηλή και οι κορυφές καλύπτονται από χιόνι.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε αρχικά από τους Κοπτούς γύρω στο 1000 μ.Χ. στη μνήμη του Αγίου Μακαρίου του Ερημίτη της Αλεξάνδρειας (306-395), ο οποίος – σύμφωνα με την παράδοση – είχε περάσει λίγο χρόνο στα σπήλαια της περιοχής ως ασκητής. Η μνήμη του γιορτάστηκε την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, αν και το μοναστήρι γιόρτασε εξίσου τη μνήμη του Αγίου Μακαρίου του Πρεσβύτερου της Αιγύπτου (300-391) τον Δεκέμβριο. Η εικόνα του Αγίου Μακαρίου, πριν από την είσοδο του παρεκκλησίου, θεωρήθηκε θαυματουργή και οι κάτοικοι της περιοχής πίστευαν ότι μπορούσαν να ακούσουν τον Άγιο να καλπάζει με το άλογό του τη νύχτα!

Μέχρι το 1425, το μοναστήρι είχε τεθεί στην κατοχή της Αρμενικής Εκκλησίας. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας και της Ενετικής εποχής (1192-1489-1570), οι μοναχοί του ήταν γνωστοί για τους πολύ αυστηρούς κανόνες της ασκητικής ζωής και της θρησκευτικής μετάνοιας που ακολούθησαν, ενώ δεν επιτρέπονται γυναίκες (ανθρώπινα ή ζώα) κοντά στο μοναστήρι. αναφέρεται ότι, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής, οι μοναχοί απέφυγαν να τρώνε όσπρια που θα μπορούσαν ενδεχομένως να περιέχουν έντομα, όπως φασόλια και φακές. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Εποχής (1571-1878), ήταν γνωστό ως το Μπλε Μοναστήρι (Gabouyd Vank, Gök Manastýr), λόγω του ανοικτού μπλε χρώματος των πορτών και των περσίδων.

Για αιώνες, ήταν ένας δημοφιλής χώρος προσκυνήματος για τους Αρμένιους και τους μη Αρμενίους πιστούς, καθώς και ένας σταθμός διέλευσης για ταξιδιώτες και προσκυνητές που κατευθύνονταν στους Αγίους Τόπους, όπως ο Δρ Hovsep Shishmanian («Dzerents»): εμπνευσμένος από το ορατό περίγραμμα της οροσειράς του Ταύρου, έγραψε το 1875 το ιστορικό μυθιστόρημα «Τορός Λεβόνι», που χρονολογείται στην εποχή του Αρμενικού Βασιλείου της Κιλικίας. Σύμφωνα με τον μύθο, το 1140 ο πρίγκιπας της Κιλικίας Θόρος Β΄ κατέφυγε εδώ για να ξεφύγει από τους εισαγγελείς του, όπως και ο Βασιλιάς Χιου Χ΄ το 1348 για να ξεφύγει από την επιδημία του Μαύρου Θανάτου.

Το Μαγκαραβάντ χρησίμευσε για αιώνες ως τόπος υποχώρησης και ανάρρωσης για τους Αρμένιους κληρικούς από την Κιλικία και την Ιερουσαλήμ, με τους οποίους διατηρούσε στενές σχέσεις. Ίσως ο πιο γνωστός από αυτούς ήταν ο Ηγούμενος Μεχίταρ του Σεμπάστ (1676-1749), ο οποίος θηλάστηκε από τους μοναχούς μέχρι που επουλώθηκε από την ελονοσία το καλοκαίρι του 1695.

Ο εκπαιδευτικός Vahan Kurkjian (Pagouran) θαύμαζε βαθιά τη δουλειά του Abbot Mekhitar: το 1901, μαζί με τους μαθητές του Εθνικού Εκπαιδευτικού Ορφανοτροφείου, ανέστησε ένα πέτρινο μνημείο για να τιμήσει την επίσκεψή του και την 200ή επέτειο του Μεκχιταριστού Τάγματος σε έναν λόφο με θέα στα νοτιοανατολικά του μοναστηριού, το οποίο στο εξής ονομάζεται Mekhitaraplour (Mekhitar Hill). Το 1931, τέσσερις πρώην μαθητές (Movses Soultanian, Simon Vanian, Armen Bedevian, Raphael Philibbossian) και ο αρχιτέκτονας Garo Balian το αντικατέστησαν με ένα οβελίσκο κονιάματος, το οποίο αποκαλύφθηκε επίσημα στις 2 Αυγούστου 1931 από τον Καθολικό Sahag II Khabayan και τον Αρχιεπίσκοπο Bedros Saradjian.

Το μοναστήρι κέρδισε την εύνοια των Οθωμανών: ύστερα από αίτημα του Αρχιμανδρίτη Μεσρόμπ το 1642, ένας πυροσβέστης το εξαίρεσε από τη φορολογία, του οποίου οι όροι ανανεώθηκαν το 1660 και 1701. Η περίοδος 1650-1750 θεωρείται ο «Χρυσός Αιώνας», ως τεράστια οικόπεδα γης είτε αγοράστηκαν είτε παραχωρήθηκαν σε αυτήν. Αφού εξασφάλισε ειδικές άδειες, ο Αρχιμανδρίτης Haroutiun πραγματοποίησε ανακαίνιση μεγάλης κλίμακας μεταξύ 1734-1735, ενώ μεταξύ 1811-1818 ο Συμεών Άγκας της Κριμαίας χρηματοδότησε μια πλήρη αποκατάσταση, κατά τη διάρκεια του οποίου το νέο παρεκκλήσι χτίστηκε στα βόρεια του παλαιότερου και εγκαινιάστηκε. στις 3 Ιανουαρίου 1814.

Φαίνεται ότι οι τελευταίοι μοναχοί κατοικούσαν μόνιμα εδώ πριν το 1800. Το 1850 έγινε παράρτημα της εκκλησίας της Παναγίας στη Λευκωσία. Μια μικρής κλίμακας ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε το 1866, από την εντολή του Αρμένιου Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, Μπόγκος Τακτάκιαν, ο οποίος – ανεπιτυχώς – προσπάθησε να αναζωογονήσει τη μοναστική κοινότητα. Παρόμοιες προσπάθειες έγιναν το 1837 και το 1947 από τους Καθολικούς Mikael και Karekin I, αντίστοιχα.

Από την Οθωμανική Εποχή και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1920, στην περιοχή κατοικούνταν από Αρμενικές οικογένειες, στις οποίες προστέθηκαν μερικοί πρόσφυγες από τις σφαγές των Χαμιδιανών (1894-1896) και η σφαγή Adana (1909), οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Αδαλία (Αττάλου) και τους οικισμούς του Άις Γιώρκη. Το Εθνικό Εκπαιδευτικό Ορφανοτροφείο Pagouran (1897-1904) είχε τις καλοκαιρινές του συνεδρίες στο μοναστήρι, όπου λειτουργούσε ένα μικρό σχολείο για τα Αρμένια παιδιά της περιοχής μέχρι το 1914.

Το 1909 οι κληρονόμοι του Artin Agha Moughalian κατασκεύασαν δύο δωμάτια. Μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας είναι ότι, μεταξύ 1921-1922, ο Πρόεδρος του AGBU, Μπογκός Νουμπάρ Πασά, με τη συγκατάθεση του Καθολικού Σαχάγκ Β ‘και του Αρχιεπισκόπου Μπέντρου Σαραντζιάν, εξέταζε τη στέγαση ενός ορφανοτροφείου στο Μαγαραβάνκ.

Το 1926 ανακαινίστηκε το παρεκκλήσι και το καμπαναριό, με εντολή του Dickran Ouzounian, Ashod Arslanian και Garo Balian, ενώ – με εντολή του μεγάλου ευεργέτη Agha Garabed Melkonian – κατασκευάστηκε ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος που συνδέει το μοναστήρι με την Κύθρα, επιτρέποντας έτσι την ευκολότερη πρόσβαση το. Το 1929 ανακαινίστηκε το σκεύος του μοναστηριού και τοποθετήθηκε μια σιδερένια πύλη, με εντολή του Μπόγκο και της Άννας Μαγαριά.

Η πλατεία στα ανατολικά του μοναστηριού κατασκευάστηκε από την επιτροπή του Καθολικού Σαχάγκ Β ‘, ο οποίος την εγκαινίασε και παρουσίασε μια αναμνηστική πέτρινη στήλη στις 8 Σεπτεμβρίου 1933. Μεταξύ 1947-1949 πραγματοποιήθηκε η τελευταία μεγάλη αναστήλωση, με πρωτοβουλία και μερική χρηματοδότηση του Hovhannes και η Mary Chakarian, υπό την επίβλεψη του Vahram Tountayian (Toundjian). Με πρωτοβουλία της Εθναρχίας, το Τμήμα Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε ορισμένες επισκευές το 1973.

Ένα σημαντικό πρόβλημα ήταν η έλλειψη νερού. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, το 1948 ο Κάπριελ Κασμπάρι έτρυψε μια επιτυχημένη αρτεσιανή γεώτρηση (περίπου 300-400 μ. Νοτιοδυτικά του μοναστηριού) και μαζί με τη σύζυγό του, Αρσαλούη, δώρισαν χρήματα για την ανέγερση της κρήνης «Αρχάγγελοι», η οποία ευλογήθηκε από τον Επίσκοπο Ghevont Chebeyan στις 2 Μαΐου 1948. Το 1949, με δωρεά των Sarkis και Sourpig Marashlian, εγκαταστάθηκε το δίκτυο διανομής νερού, ο στρόβιλος και η γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας, όπως μαρτυρούν οι μόνες επιζώντες επιγραφές στη μοναστική ένωση. Στην αυλή του μοναστηριού υπήρχε μια κυκλική πισίνα, ενώ τα ροδιές, τα λευκά δέντρα, τα εσπεριδοειδή, οι ιβίσκοι και τα αμπέλια παρείχαν ένα ήρεμο περιβάλλον στους επισκέπτες.

Το 1948, η αποικιακή κυβέρνηση χορήγησε κοτσάνες (πράξεις τίτλου) στον πρόωρο για 85 οικόπεδα που καλύπτουν 9,912 ντόναμ (1,326 εκτάρια): πιο συγκεκριμένα, 8,902 ντόναμ (1,191 εκτάρια) στην Κάρχα, 121 ντόναμ (16 εκτάρια) στον Άγιο Αμβρόσιο και 889 donums (119 εκτάρια) στην συνοικία Συρκανίων της Κυθρέας – εκ των οποίων 44 donums τελικά κατατέθηκαν το 1952 (Ανακοίνωση 532 / 26-11-1952, που δημοσιεύθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1952) από το Δήμο Κυθήρων για το θέρετρο που θα χτιστεί στην Κεφαλόβρυσο.

Μοναστήρι Sourp Magar – 1960

Μεταξύ 1957-1961, η Εθναρχία δημοπράτησε 845 ντόναμς στην Κύθρα (γύρω από την Κεφαλόβρυσος), ενώ μεταξύ 1961-1963 πούλησαν 574 ντόναμς (77 εκτάρια) στην Κάρχα και 120 ντόναμς (16 εκτάρια) στον Άγιο Αμβρόσιο (τοποθεσίες: Πλάκα, Μακρυγιαλός, Τραχώνας ton Dhaphnon), μειώνοντας έτσι την ακτογραμμή που ανήκει στο μοναστήρι από 1 χλμ. σε 40 m.

Μέσα στο καταπράσινο κτήμα της μονής, με χιλιάδες πεύκα και κυπαρίσσια, υπήρχαν μεσαιωνικά παρεκκλήσια ή τα ερείπια τους (Άγιος Γεώργιος της Αττάλου, Αγία Μαύρη, Αγία Παρασκευή και Προφήτης Ηλίας), πολλά χωράφια, πολλές πηγές, καθώς και λίγους νερόμυλους.

Στις 12 Ιουνίου 1966, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ επισκέφθηκε το μοναστήρι, φύτεψε ένα δέντρο araucaria στην αυλή του και έδωσε επιταγή 3.000 £ στον Ανώτερο Αρχιμανδρίτη Yervant Apelian. Όσο πολλά παιδιά Αρμένιων βαφτίστηκαν εκεί, τον Ιούνιο του 1968 ο Καρνίγκ Κουουμτζιάν κατασκεύασε το ξωκλήσι νέο βαπτιστήριο, στη μνήμη του νεκρού του. από μια ειρωνεία της μοίρας, η εγγονή του, Shogher, ήταν η τελευταία που βαφτίστηκε εκεί στις 14 Ιουλίου 1974.

Το κτήμα χρησιμοποιήθηκε επίσης ως θερινό θέρετρο και κάμπινγκ από Αρμένιους ανιχνευτές και μαθητές του Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Μελκονίου, της Σχολής Μελικιανής-Ουζουνίου και της ΑΥΜΑ, πολλοί από τους οποίους ήταν ορφανά Γενοκτονίας. Το 1917 και το 1918, το μοναστήρι επισκέφθηκε εθελοντές της Αρμενικής Λεγεώνας, η οποία ιδρύθηκε και εκπαιδεύτηκε στο χωριό Monarga στο Carpass. Η Αρμενική Ένωση Γυναικών φιλοξένησε επίσης μερικούς άπορους Αρμένιους-Κύπριους μαθητές για κάποια καλοκαίρια.

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου η χαρίσα (κουάκερ κοτόπουλου) ετοιμάστηκε για τη γιορτή του Αγίου Μακάριου και το μοναστήρι επισκέφθηκε ένας μεγάλος αριθμός Αρμενίων-Κυπρίων, οι οποίοι συνήθως ενοικιαζόντουσαν δωμάτια εκεί ή στα κοντινά Γκουντουζιανά, Ουζούνια-Σουλτάνια και Φιλιμπβοσσιανά-Νισανικά σπίτια τα σαββατοκύριακα και τις αργίες. Μέχρι τη δεκαετία του 1950, η Εκκλησία είχε επίσης ένα πανδοχείο (1922), το οποίο αργότερα εγκαταλείφθηκε.

Για αιώνες, το μοναστήρι υπήρξε ένα σημαντικό πνευματικό κέντρο. Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, ένας μεγάλος αριθμός εξαιρετικών και ανεκτίμητων χειρογράφων γραμμένων στο σενάριο της μονής μεταξύ 1202-1740, φυλάχτηκαν πολλά εκκλησιαστικά αγγεία και άμφια, τα οποία μεταφέρθηκαν στη Λευκωσία για ασφαλή φύλαξη. Το 1947, 65 φωτισμένα χειρόγραφα επανατοποθετήθηκαν στο Catholicosate of Cilicia στην Antelias και από το 1998 φυλάσσονται στο Μουσείο «Cilicia» του Catholicolate. Το εκκλησιαστικό είχε μια δική του περιπέτεια, καθώς το 1964 – εν μέσω των διακοινοτικών προβλημάτων – μεταφέρθηκαν με πολλές δυσκολίες στον ελεγχόμενο από την κυβέρνηση τομέα της Λευκωσίας. Ωστόσο, ο βωμός και οι εικόνες του παρεκκλησίου είχαν κλαπεί το 1983.

Δυστυχώς, το Μαγκαράβανκ καταλήφθηκε από τους Τούρκους στις 14 Αυγούστου 1974. Ο τελευταίος αγρότης, ο 75χρονος Γκαράμπεντ Τουκτάρι, επέλεξε να παραμείνει εγκλωβισμένος στο μοναστήρι, όπου πέθανε τον Μάρτιο του 1975. Στη συνέχεια, το κατοχικό καθεστώς χρησιμοποίησε το Μοναστήρι που στεγάζει αρχικά παράνομους έποικους από την Ανατολία και αργότερα Τούρκους αξιωματικούς. Το συγκρότημα υπέστη μερική ζημιά από πυρκαγιά τον Ιούνιο του 1995. Μεταξύ 1998-1999 και πάλι το 2005, το καθεστώς κατοχής σκόπευε να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο 50 κλινών με καζίνο. χάρη στις οργανωμένες αντιδράσεις, αυτό το ανίερο σχέδιο αποτράπηκε.

Τον Απρίλιο του 2006 η Αρμενιοκυπριακή ηγεσία της κοινότητας μπόρεσε να επισκεφθεί το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι για πρώτη φορά από το 1974. Χάρη στην πρωτοβουλία του Εκπροσώπου κ. Vartkes Mahdessian και της Εθναρχίας, υπό την επίβλεψη της UNFICYP, το ετήσιο προσκύνημα αναβίωσε στις 6 Μαΐου 2007, με τη συμμετοχή περίπου 250 ατόμων στο εγκαταλελειμμένο μοναστήρι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είχαν έρθει ειδικά από το εξωτερικό. το προσκύνημα επαναλήφθηκε στις 10 Μαΐου 2009, 9 Μαΐου 2010, 8 Μαΐου 2011, 13 Μαΐου 2012, 19 Μαΐου 2013, 18 Μαΐου 2014, 10 Μαΐου 2015 και 8 Μαΐου 2016, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού προσκυνητών. Στις 17 Μαΐου 2016 καταχωρίστηκε ως αρχαίο μνημείο του Προγράμματος Β (ΚΔΠ 189/2016).

Μοναστήρι Sourp Magar – τώρα

Αφήνοντας στο έλεος των φύσεων και των βανδάλων, η Μαγκαραβάνγκ σήμερα είναι κατεστραμμένη, εγκαταλελειμμένη και βεβηλωμένη. Μεταξύ 2018-2019, η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς πραγματοποίησε μια μελέτη σκοπιμότητας για το μοναστικό συγκρότημα και τη μερική αποκατάστασή του, η οποία ξεκίνησε το 2020, ωστόσο – λόγω της κατάστασης με τον κοραναϊό – η πρόοδος ήταν αργή.

Source