Η Μόσχα ανταποκρίνεται στον Πομπέο στο Compros. Η πίεση των ΗΠΑ στην Εκκλησία της Κύπρου να αναγνωρίσει την ουκρανική γλώσσα

Τι είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζακ Αχαρόβα. Η Ουάσιγκτον δήλωσε ανοιχτά ότι η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να περιορίσουν τη συνεργασία τους με τη Ρωσία

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απάντησε στην έκθεση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, κάνοντας την πίεση της Ουάσινγκτον στην Ουκρανία περίεργη.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, δήλωσε ότι η Ρωσία γνωρίζει την πίεση που ασκούν οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ στην ιεραρχία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κύπρο και στην αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Αυτό, είπε η κα Zak Akharova, φαίνεται παράξενο για ένα κοσμικό κράτος (SS σημαίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες), που βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ουκρανία, η οποία, σε αντίθεση με τη Ρωσία, δεν έχει ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς δεσμούς, όπου εκπροσωπούνται οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. είναι μόνο το 2% του πληθυσμού.

Είπε ότι η Ουάσινγκτον είχε δηλώσει ανοιχτά ότι η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να περιορίσουν τη συνεργασία τους με τη Ρωσία εάν θέλουν να αναπτύξουν διμερείς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον Ζακ Ακάροβα, η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι «ο εκβιασμός δεν έχει θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία, στη διεθνή πολιτική».

Αναφέρθηκε στη δήλωση του κ. Πομπέο ότι Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν από την Ελλάδα το 2018 για παραβίαση της Συμφωνίας Πρεσπών. Ωστόσο, η κα Zak Akharova πρόσθεσε ότι οι “παράνομες δραστηριότητες” δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί.

Πρόσθεσε ότι η Μόσχα υποστηρίζει τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας για τις τελευταίες. Ωστόσο, είπε ότι “παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο – το Σύνταγμα της πΓΔΜ, υπό ισχυρή πίεση από τις δυτικές χώρες, πρώτα απ ‘όλα τις Ηνωμένες Πολιτείες, να ενθαρρύνουν τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, όχι να ενθαρρύνουν την επίλυση της διμερούς διαφοράς”. Έχουμε εκφράσει τη θέση μας ειλικρινά και ανοιχτά. “

Source