“Η νέα θέση θα κάνει τους Τουρκοκύπριους ακόμη πιο απομονωμένους”

Βραβείο στο Love ÜLKER

Ο αναπληρωτής CTP Fikri Toros τόνισε τη σημασία της κοινωνικής ακεραιότητας στον αγώνα για την κοινωνική ύπαρξη και είπε ότι η πόλωση κατά τη διαδικασία των προεδρικών εκλογών «γνώριζε και πρόθυμα» τροφοδότησε.

Λέγοντας: «Δεν είναι πραγματικά δυνατό να επιτύχουμε την κοινωνική μας ύπαρξη και τα κοινωνικά μας συμφέροντα χωρίς να επιτύχουμε ακεραιότητα και να ενωθούμε στα ελάχιστα κοινά», δήλωσε ο Toros, «Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη δικαιοσύνη μας στο Κυπριακό, όπως ήταν μέχρι σήμερα, πρέπει να ενεργεί με τον τρόπο του διεθνούς δικαίου, της κοινωνικής βούλησης και της κοινωνικής ακεραιότητας. Η απόκλιση από το νόμιμο έδαφος του ΟΗΕ είναι ένα κίνημα που θα κλιμακώσει την πόλωση. Η απόκλιση από το νόμιμο έδαφος φυσικά θα χρησιμεύσει και θα χρησιμεύσει για να χωρίσει τους ανθρώπους σε δύο, τρία και τέσσερα », είπε.

Ο Ταύρος, η Τουρκία και η νέα θέση της Κύπρου στο Κυπριακό, η τουρκική πλευρά όχι μόνο απέδειξε την παράβαση όλων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και των Τουρκοκυπρίων από τα προνόμια που δικαιούνται στην πατρίδα τους, είπε στερήστε τον νέο πλούτο στα νερά που περιβάλλουν το νησί της Κύπρου.

Τα δικαιώματα της Τουρκίας και να προστατεύσει τα συμφέροντα της αρχής να διαπραγματευτεί στο πλαίσιο διαφορετικών στρατηγικών, αλλά η νέα θέση για την Κύπρο σε αυτό το πλαίσιο, ο τουρκοκύπριος λαός στη χώρα του, είπε για να βοηθήσει τη συνέχιση των ομοσπονδιακών διαπραγματεύσεων διευθέτησης με βάση σχετικά με την πολιτική ισότητα.

“Αυτή η νέα θέση, η οποία έχει γίνει μέρος του διεθνούς δικαίου, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα μας απομονώσει περαιτέρω, θα εμβαθύνει τη διχοτόμηση του νησιού και θα υπονομεύσει τις ήδη πολύ περιορισμένες σχέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας”, είπε.

Η Intellectual Toros τόνισε ότι υποστηρίζουν τη διζωνική, δικοινοτική και ομοσπονδιακή λύση που βασίζεται στην πολιτική ισότητα όχι μόνο επειδή εξαρτάται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και επειδή είναι ένα μοντέλο δίκαιης λύσης όπου ο τουρκοκύπριος λαός μπορεί ανακτήσουν όλα τα δικαιώματά τους στο νησί.

“Η νέα θέση στερεί τους Τουρκοκύπριους από τα δικαιώματά τους”

Ερώτηση: Όσον αφορά το Κυπριακό, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την άτυπη συνάντηση 5 + 1. Πώς αξιολογείτε τις δηλώσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά;

Ταύροι: Από τη διαδικασία των προεδρικών εκλογών, όπως γνωρίζετε, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν αλλάξει θέση. Δηλώνουν ότι οι διζωνικές, δικοινοτικές και ομοσπονδιακές διαπραγματεύσεις επίλυσης που βασίζονται στην πολιτική ισότητα, οι οποίες διαπραγματεύονται εδώ και χρόνια, έχουν πλέον τελειώσει, και το ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης είναι θαμμένο στην ιστορία. Δεν θα λάβουν υπόψη όλες τις προσεγγίσεις που επετεύχθησαν κατά τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, το πλαίσιο 6 σημείων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που ονομάζεται πλαίσιο Guterres, με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2017, και το κοινό κείμενο που υπεγράφη στις 11 Φεβρουαρίου 2014, ότι το -κοινοτικές συνομιλίες έχουν τελειώσει και αν θα υπάρξει λύση στην Κύπρο από τώρα και στο εξής, η κυρίαρχη ισότητα των δύο πλευρών. Λένε ότι θα μπορούσε να υπάρξει λύση δύο κρατών. Αυτή είναι η περίληψη της νέας θέσης. Αυτή η νέα θέση δεν αντίκειται μόνο σε όλες τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά σημαίνει επίσης ότι απαιτείται να συνεχιστεί το αδιέξοδο ως λύση, επιμένοντας σε μια λύση δύο κρατών που καμία παγκόσμια χώρα δεν μπορεί να αποδεχθεί, σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό στερεί τους Τουρκοκύπριους από τις εξουσίες που δικαιούνται στην πατρίδα τους, τη γη και τα πλούτη που ανακαλύφθηκαν στα νερά που περιβάλλουν το νησί της Κύπρου.

Οι Τουρκοκύπριοι διεξάγουν ισότιμο αγώνα κοινωνικής ύπαρξης στις χώρες τους εδώ και 60 χρόνια. Βρίσκονται σε θέση απομόνωσης από το 1963, ξεκινώντας από τον αποκλεισμό από το κράτος στο οποίο είναι ίσοι εταίροι. Οι Τουρκοκύπριοι θεωρούν αυτό το status quo, αποσυνδεδεμένο από τον κόσμο, μη αναγνωρισμένο καθεστώς, υπό την επιρροή κυρώσεων, ως μη βιώσιμο και απαράδεκτο. Οι Τουρκοκύπριοι το έδειξαν ως κοινωνική βούληση στο δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν του 2004.

“Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να προστατεύσουν την ιδιοκτησία τους”

Ερώτηση: Το επιχείρημα που προβλήθηκε τώρα είναι ότι θα εμφανιστεί ένα διαφορετικό στις προεδρικές εκλογές και ότι αυτή η αλλαγή προήλθε από αυτό …

Ταύροι: Ο Τουρκοκύπριος λαός υποστηρίζει μια μόνιμη λύση στην οποία θα αποκατασταθεί η συνεργασία τους με βάση την πολιτική ισότητα μαζί με μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο. Το έχουν αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις. Αποκαλύπτεται στις δημοσκοπήσεις ότι αυτή η βούληση είναι μόνιμη. Ο Τουρκοκύπριος λαός προσπαθεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του τόσο για το κράτος όσο και για τα εδάφη του, με ίσο καθεστώς στη χώρα τους. Ανησυχούν να διατηρήσουν την ύπαρξή τους με τιμή, συμμετέχοντας στη διεθνή κοινότητα. Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να προστατεύσουν την ιδιοκτησία τους. Θέλουν να είναι εταίροι στη διεθνή κυριαρχία. Θέλουν να εφαρμοστεί το κεκτημένο της ΕΕ σε ολόκληρο το νησί, τόσο οικονομικά, κοινωνικά όσο και πολιτιστικά. Κανείς δεν ξέρει πώς κέρδισε ο κ. Τατάρ στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι. Ο κ. Τατάρ εξελέγη με 51,7 τοις εκατό, δηλαδή, εκλέχθηκε από περίπου τους μισούς ψηφοφόρους. Κατά συνέπεια, οι δηλώσεις του κ. Τατάρ ότι αυτές οι πολιτικές αντιπροσωπεύουν τη μεταβαλλόμενη βούληση της κοινωνίας δεν είναι αληθινές κατά τη γνώμη μας.

«Ταρτάριος, ΚύπροςΕάν θα λειτουργήσει για μια μόνιμη λύση, μουπίσω στο έδαφος “

Τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία, η ΕΕ, τα μέλη του ΟΗΕ, όσο και οι πέντε μόνιμοι εκπρόσωποι του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δηλώνουν σαφώς ότι δεν θα εγκρίνουν ποτέ την ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο και της μόνιμης διαίρεσης της Κύπρου. Ένα τέτοιο πράγμα δεν είναι δυνατό. Επιπλέον, ο λόγος που γίνεται αποδεκτός ως ο νόμιμος λόγος στις διαπραγματεύσεις είναι οι σχετικές αποφάσεις και παράμετροι του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν υπάρχει κανένας που δεν το γνωρίζει αυτό, και δεν υπάρχει πολιτικός ηγέτης. Αντίθετα με αυτά, η επιδίωξη μιας θέσης ισοδυναμεί με την επιθυμία της συνέχισης του αδιεξόδου στο νησί και ο τουρκοκυπριακός λαός ούτε πιστεύει ότι οι τρέχουσες συνθήκες του status quo είναι βιώσιμες ούτε έχουν εκφράσει ότι μπορούν να την αποδεχθούν ανά πάσα στιγμή.

Στην πραγματικότητα, οι πανδημικές συνθήκες υπενθύμισαν σε όλους για άλλη μια φορά γιατί ο κόσμος πρέπει να είναι σε ενότητα και ακεραιότητα. Δυστυχώς, σε αντίθεση με όλες τις χώρες, δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλληλεγγύη. Επομένως, σε αυτό το στάδιο, εάν ο κ. Πρόεδρος πρόκειται να εργαστεί για μια μόνιμη λύση στην Κύπρο, πρέπει να επιστρέψει στο νόμιμο έδαφος το συντομότερο δυνατό. Είναι απαραίτητο να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός κοινού εδάφους στην επερχόμενη άτυπη συνάντηση 5 + 1.

“Η Τουρκία εξουσιοδοτείται να διαπραγματευτεί με διαφορετικές στρατηγικές για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους, αλλά …”

Ερώτηση: Πώς αξιολογείτε τις δηλώσεις που έγιναν σχετικά με αυτό το θέμα στην Τουρκία;

Ταύροι: Αν και το Κυπριακό είναι ουσιαστικά Τουρκοκυπριακό και Ελληνοκυπριακό, έχει εξελιχθεί τα τελευταία 57 χρόνια και έχει γίνει περιφερειακό πρόβλημα. Αυτό το πρόβλημα, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος οδήγησαν στο να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και έχει γίνει πρόβλημα στο τρίγωνο στο ζήτημα της δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. περιφερειακός αντίκτυπος του Κυπριακού, το οποίο είναι μία από τις εγγυητικές χώρες των γεωπολιτικών σχέσεων μεταξύ των γειτονικών χωρών της Τουρκίας, των σχέσεών της με την ΕΕ ή ακόμη και έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Αυτό είναι προφανές. Όταν κοιτάζετε τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ είναι ένα από τα εμπόδια για τη συνέχιση του Κυπριακού, το βλέπετε όλη την ώρα. Αν κοιτάξετε τις κυρώσεις CAATSA της Γερουσίας των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ, οι τρεις βασικοί λόγοι περιλαμβάνουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζεται λοιπόν γύρω από το Κυπριακό, οι συζητήσεις για ένταση που προκαλούνται από τα προβλήματα στη θάλασσα της Μεσογείου … Επομένως, η Τουρκία για να βελτιώσει αυτές τις σχέσεις, μια ομάδα προκειμένου να εξομαλυνθεί η διπλωματική παρέμβαση μπορεί να ακολουθήσει διαφορετικές στρατηγικές. Η Τουρκία για διαπραγμάτευση στο πλαίσιο διαφορετικών στρατηγικών για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους, φυσικά, εξουσιοδοτείται από μόνη της, θα χρησιμοποιήσει τη δική της βούληση. Ωστόσο, σε αυτό το πλαίσιο, αυτή η νέα θέση σχετικά με την Κύπρο δεν βοηθά τον τουρκοκυπριακό λαό να συνεχίσει τις ομοσπονδιακές διαπραγματεύσεις διευθέτησης που βασίζονται στην πολιτική ισότητα στη χώρα τους. Αυτή η νέα θέση, η οποία δημιουργήθηκε ενάντια στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έγινε μέρος του διεθνούς δικαίου, θα μας απομονώσει περαιτέρω, θα εμβαθύνει τη διχοτόμηση του νησιού και θα υπονομεύσει τις ήδη πολύ περιορισμένες σχέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

“Ως CTP, οι διπλωματικές επαφές μας συνεχίζονται όλο και περισσότερο”

Ερώτηση: Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου, όπως και στην προηγούμενη επίσκεψη, ήταν μια συνάντηση με τα μέρη. Ποιο είναι το μήνυμα αυτού;

Ταύροι: θα έπρεπε να έρθει στο νησί μας από την Τουρκία, κύριε Υπουργέ Εξωτερικών, η έλλειψη ανταλλαγής πληροφοριών και διαβουλεύσεων με όλα τα κόμματα με εκπροσώπηση και στους δύο κ. Πρόεδρος Βοηθός του Κοινοβουλίου είναι στην πραγματικότητα ένα πρώτο, σημάδι που εξαλείφει την παράδοση. Όπως γνωρίζετε, σε όλες τις περιόδους που ήταν προηγούμενοι πρόεδροι, πριν από τέτοιες διασκέψεις ή / και διαπραγματεύσεις, πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις με βάση τη συμμετοχή. Το γεγονός ότι αυτό δεν έχει γίνει τώρα μας έχει ενοχλήσει καθώς και όλα τα άλλα μέρη.

Ωστόσο, ως CTP, οι διπλωματικές επαφές μας με όλες τις χώρες που έχουν αποστολή στην ΕΕ και την Κύπρο συνεχίζονται όλο και περισσότερο. Είμαστε ένα διαρκές κόμμα πίεσης και έχουμε την ικανότητα να παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις από την πηγή. Κάνουμε αυτές τις επαφές συνεχώς. Καθώς πλησιάζουμε στη συνάντηση 5 + 1, αυξάνουμε αυτές τις επαφές. Ακολουθούμε τις δυνατότητες που μας περιμένουν και τονίζουμε τις απόψεις μας για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού. Υποστηρίζουμε τη διζωνική, δικοινοτική και ομοσπονδιακή λύση που βασίζεται στην πολιτική ισότητα, όχι μόνο επειδή εξαρτάται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και επειδή είναι ένα μοντέλο δίκαιης λύσης όπου ο τουρκοκυπριακός λαός μπορεί να ανακτήσει όλα τα δικαιώματά του νησί και το κράτος.

“Η πόλωση τροφοδοτήθηκε κατά τη διαδικασία των προεδρικών εκλογών”

Ερώτηση: Η πόλωση στην κοινωνία έχει αρχίσει να γίνεται πολύ εμφανής. Υπάρχει πόλωση σχεδόν σε κάθε ζήτημα, σε αυτούς που θέλουν μια ομοσπονδία – σε αυτούς που δεν το κάνουν, δημόσιο-ιδιωτικό, εργοδότη-iΕργαζόμενοι, εκείνοι που θέλουν να κλείσουν – εκείνοι που θέλουν να ανοίξουν. Πώς βλέπετε αυτήν την πόλωση;

Ταύροι: Η κοινωνική συνοχή είναι σημαντική προϋπόθεση στον αγώνα για την κοινωνική ύπαρξη. Δυστυχώς, είναι γεγονός ότι αυτή η ακεραιότητα κλονίζεται. Ειδικά κατά την τελευταία διαδικασία προεδρικών εκλογών, αυτή η πόλωση τροφοδοτήθηκε και αυτό δημιουργήθηκε σκόπιμα και πρόθυμα. Έχει γίνει ευρέως διαδεδομένο ότι ορισμένοι στόχοι θα επιτευχθούν ευκολότερα με τη διάσπαση αυτής της ακεραιότητας με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάσπαση της κοινωνίας. Το καταδικάζω δυστυχώς. Πιστεύουμε ότι η κοινωνική συνοχή είναι η πιο αναγκαία περίοδος στον αγώνα μας για ύπαρξη και το ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης. Κατά τη διάρκεια της πανδημικής διαδικασίας που βρισκόμαστε, αυτή η ακεραιότητα έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική. Η διακοπή αυτής της ακεραιότητας έχει γίνει ένα αυξανόμενο πρόβλημα όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στο UBP, ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας μας. Οι επιπτώσεις αυτού είναι εξαιρετικά αρνητικές. Δεν είναι πραγματικά δυνατό να επιτύχουμε την κοινωνική μας ύπαρξη και τα κοινωνικά μας συμφέροντα χωρίς να επιτύχουμε ακεραιότητα και να ενωθούμε στα ελάχιστα κοινά. Προκειμένου να συμβάλει στην πρόληψη αυτής της πόλωσης, στην αρχή αυτού του πανδημικού αγώνα, το CTP υπερασπίστηκε και ζήτησε τη διαχείριση της κρίσης στο πνεύμα της συμμετοχής.

Στο Κυπριακό, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τη δικαιοσύνη μας, όπως ήταν μέχρι σήμερα, πρέπει να ενεργήσουμε με τον τρόπο του διεθνούς δικαίου, της κοινωνικής βούλησης και της κοινωνικής ακεραιότητας. Η απόκλιση από το νόμιμο έδαφος του ΟΗΕ είναι ένα κίνημα που θα κλιμακώσει την πόλωση. Η απόκλιση από το νόμιμο έδαφος φυσικά θα χρησιμεύσει για να χωρίσει τους ανθρώπους σε δύο, τρία, τέσσερα. Εκείνοι που θέλουν λύσεις στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, οι υποστηρικτές της λύσης «Η Τουρκία δεν τους αρέσει» και εκείνοι που θέλουν δύο κράτη «Τουρκικοί εραστές» είναι η αντίληψη της δημιουργίας, αυτή η πόλωση βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη ότι ένα σημείο είναι απαράδεκτο. Θέλω αυτό να είναι σαφές.

Φωτογραφίες: Αρχείο

.Source