Η «νέα» μαθητική ζωή είναι ασφυκτική

Οι περισσότεροι απόφοιτοι, που θυμούνται την περίοδο της φοιτητικής τους ζωής, πρέπει να πουν ότι ήταν ο πιο ανέμελος, ότι πέρασε τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής του στο πανεπιστήμιο. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση που έχει λάβει ο καθένας στον αγαπημένο του τομέα, μαζί με τις φοιτητικές περιηγήσεις, κάνουν αυτά τα χρόνια ξεχωριστά για κάθε πτυχιούχο. Ωστόσο, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τους σημερινούς μαθητές, καθώς η επιδημία του κοροναϊού «έκλεψε» τουλάχιστον ένα χρόνο από τη φοιτητική του ζωή.

Παρά το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια της Κύπρου ενήργησαν γρήγορα και υπεύθυνα μεταφέροντας μαθήματα στο διαδίκτυο, κανείς δεν πιστεύει ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να αντικαταστήσει επαρκώς τη δια βίου μάθηση. Κάτι που είναι επίσης αποδεκτό Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης, ο οποίος στις δηλώσεις του ant1.com.cy:“Δεν πιστεύω ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι ίδια με τη φυσική αγωγή”, είπε. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία, δίνεται. Αλλά κάτω από τις συνθήκες έπρεπε να πάμε στην εξ αποστάσεως μάθηση. “

Αναφερόμενος σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση, ο κ. Χριστοφίδης είπε, «Είναι μια πρωτοφανής και παράξενη σχολική χρονιά, αλλά ενδιαφέρον γιατί μας έκανε να σκεφτόμαστε λίγο διαφορετικά. Με άλλα λόγια, να εφεύρουν νέες μορφές διδασκαλίας και αξιολόγησης, αλλά και νέες δραστηριότητες του Πανεπιστημίου. “

“Νομίζω ότι αυτή η επιδημία μας έχει αφήσει λίγο πιο σοφούς. Νομίζω ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση πιο εύκολα στο μέλλον”, είπε. “Έχουμε εμπειρία, είμαστε έτοιμοι. Νομίζω ότι εάν κάποιος κρίνει ουδέτερα πώς το πανεπιστήμιο αντιμετώπισε αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση, θα ήταν θετικό.”

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου πιστεύει επίσης ότι “όλη αυτή η συσσωρευμένη εμπειρία θα είναι πολύ χρήσιμη, ειδικά σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει επιδημία. Δηλαδή, η χρήση εξ αποστάσεως μάθησης, η χρήση εργαλείων αξιολόγησης, η χρήση εργαλείων διδασκαλίας από το γραφείο ή το σπίτι σας, η χρήση εργαλείων για τη διεξαγωγή συναντήσεων χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας. “Αυτές είναι όλες οι εμπειρίες που είναι χρήσιμες, θα τις χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον, ακόμη και όταν δεν τις χρειαζόμαστε.”

Εκτός από αυτό, οι μαθητές δεν φαίνεται να επηρεάζονται από όλη αυτή την κατάσταση. Πολλοί από αυτούς αναφέρουν ότι έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τη διά βίου μάθηση λόγω της έλλειψης άμεσης εκπαίδευσης · ​​έχουν επηρεαστεί ψυχολογικά από τους περιορισμούς στο σπίτι.

Σε: ant1.com.cy, επικοινώνησαν με διάφορους φοιτητές από διαφορετικά πανεπιστήμια στην Κύπρο, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας πώς ζουν σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση.

Ευαγγελία – μαθητής δημοσιογραφίας. “Τα φοιτητικά μας χρόνια είναι μια μοναδική εμπειρία. Ως δευτεροετής φοιτητής, περίμενα να μπορέσω να απολαύσω το παρελθόν έτος όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, βρεθήκαμε σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση που δεν περιμέναμε ποτέ. Οι απαιτήσεις και οι πιέσεις του να είσαι μαθητής χειροτερεύουν όταν δεν μπορείς να βγεις για λίγο για να ξεχάσεις. “Το να είσαι κλειδωμένος στο σπίτι ενώ είναι χάος σε όλο τον κόσμο έχει αναμφίβολα πολλές επιπτώσεις στην ψυχολογία μας, συχνά ακόμη και στις επιστημονικές μας δραστηριότητες.”

Μαρία – Φοιτητής τουρκικών σπουδών. “Τα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει διαδικτυακή εκπαίδευση για να ανταποκριθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, κάτι που, ως φοιτητές, δεν έχουμε μείνει εκτός. Μας καλούν να καλύψουμε τις ανάγκες των μαθητών, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο γιατί μέσω της διαδικτυακής διάλεξης χάνουμε την αμεσότητα του μαθήματος – όλα γίνονται μηχανικά – απρόσωπα. “Η αποχή από την εργασία και την ψυχαγωγία για μεγάλο χρονικό διάστημα καθιστά την καθημερινή μας ζωή ακόμα πιο δύσκολη.”

Παρίσι – φοιτητής κοινωνιολογίας. «Ως μαθητής, βρίσκω την κατάσταση ασφυκτική. Η εξ αποστάσεως μάθηση δεν μας αφήνει ευτυχισμένους, γιατί τα μαθήματα έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους. Η ψυχολογική μας κατάσταση δεν μας επιτρέπει να είμαστε τόσο αποτελεσματικοί όσο η συμμετοχή στη διά βίου μάθηση. “Η έλλειψη προσωπικού κόστους αναψυχής και ψυχαγωγίας δεν με αφήνει χώρο για ελευθερία, δεν αισθάνομαι ελεύθερος ως μαθητής να κάνω αυτό που μπορεί να απολαύσει ένας μαθητής.”

Κυριάκος – Φοιτητής – Μηχανικός Αυτοκινήτου. Όσον αφορά το ακαδημαϊκό έτος, είναι πολύ δύσκολο για τους μαθητές να ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους, ειδικά σε πρακτικά μαθήματα, επειδή δεν μπορούμε να πάμε στα εργαστήρια του πανεπιστημίου για να ολοκληρώσουμε την πρακτική άσκηση. “Ω, όλη αυτή η κατάσταση καραντίνας είναι δύσκολη για τους μαθητές, γιατί το βράδυ, το να διασκεδάζεις, από την καθημερινή ζωή, ήταν ένας τρόπος να αποφύγεις την ανάγνωση.”

Κωνσταντίνα – φοιτητής νομικής. «Η φοιτητική μας ζωή έχει αλλάξει δραματικά λόγω των συνθηκών της επιδημίας. Είναι προφανές ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση υστερεί από την ποιότητα ζωής, καθώς ούτε το περιβάλλον ούτε η σχέση μεταξύ των μαθητών και των δασκάλων μας, οπότε το επιτρέπουν οι συνθήκες, πρέπει να επιστρέψουμε αμέσως στα πανεπιστήματά μας. Άλλωστε, έχασε την ευκαιρία της απλούστερης, καθημερινής ζωής, από τον καφέ με τους συμμαθητές μας μέχρι την ανάγνωση μαζί στη βιβλιοθήκη. “Όλα αυτά συνοδεύονται από αβεβαιότητα, η οποία επικρατεί στην ευρύτερη κοινωνία. Είναι φυσικό να αισθάνεσαι όλη την κατάσταση με άγχος.”

Σόφια – Φοιτητής περιοδικής δημοσιογραφίας. «Η σοφία είναι ότι εμείς, ως μαθητές, είμαστε κουρασμένοι από ό, τι συμβαίνει. Τα μαθήματά μας είναι περιορισμένα μπροστά από την οθόνη. Το ενδιαφέρον για τα μαθήματά μας έχει φύγει, ο ενθουσιασμός της φοιτητικής ζωής στην καθημερινή ζωή του πανεπιστημίου, οι απλές συνομιλίες με τους συμμαθητές σας λίγο πριν από κάθε μάθημα είναι κάτι του παρελθόντος. Οι κινήσεις είναι τώρα μηχανικές. Σηκωθείτε το πρωί, λίγο πριν το μάθημα, φτιάξτε τον καφέ σας, ενεργοποιήστε τον φορητό υπολογιστή σας, “καθίστε μπροστά στην οθόνη.” Απλώς ακούτε έναν μονόλογο 3 φορές σε 4 և 5 ώρες. Δημιουργικότητα, επικοινωνία με τους δασκάλους σας և Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος μετατράπηκαν από διασκέδαση σε δράση. Ζήσαμε την πρώτη καραντίνα τον Μάρτιο. Συμβιβαστήκαμε με το γεγονός ότι όλοι έπρεπε να κλειδωθούμε στα σπίτια μας για το δικό μας καλό. Αλλά δέκα μήνες αργότερα, είμαστε και εμείς απογοητευμένοι με το αδίκημα που μας έφερε πίσω σε αυτήν την κατάσταση. Ταυτόχρονα, δεν μπορούσαμε παρά να σχολιάσουμε ότι οι μαθητές περιθωριοποιήθηκαν. «Με τη Regret συνειδητοποιούμε ότι κανείς δεν ελπίζει για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ο καθένας μας, τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά».

Ελισάβετ – Μαθητής Κοινωνιολογίας. «Φέτος ήταν η χειρότερη που ένιωσα ποτέ. Οι συνήθειες μου άλλαξαν, υιοθετήθηκε μια νέα ρουτίνα. Η σχολική χρονιά δεν είναι τόσο ενδιαφέρουσα. Δεν μου αρέσουν τα διαδικτυακά μαθήματα γιατί λείπει η ζωτικότητα και η συγκέντρωση. Οι περιηγήσεις μου έχουν μειωθεί πολύ από το προηγούμενο μπλοκ επειδή δεν μπορείτε πλέον να βγείτε με πολλούς φίλους, τα περισσότερα από τα μέρη που πηγαίνουμε δεν λειτουργούν. Γι ‘αυτό χάνω την όρεξη να βγω, προτιμώ να καθίσω στο σπίτι ψάχνοντας για κάποια άλλη εργασία. “Όλα αυτά μας ανησυχούν. Έχουμε χάσει τις συνήθειές μας, αλλά ελπίζω ότι αυτή η κατάσταση θα τελειώσει σύντομα. Θα επιστρέψουμε στην κανονική μας κατάσταση, πάντα υγιής και ασφαλής.”

Μαρία – φοιτητής δημοσιογραφίας. “Όλοι μου είπαν ότι τα καλύτερα χρόνια ήταν τα μαθητικά χρόνια. Τότε βγαίνεις και διασκεδάζεις με τα σωστά πράγματα. Έτσι, με το blockchain, νιώθω ότι χάνω τα καλύτερα χρόνια μου. Και αυτό το έτος δεν είναι καθόλου δημιουργικό … Είμαι 20 ετών, πραγματικά αισθάνομαι 60 ετών. “

Ina ina – διαχείριση ξενοδοχείων student φοιτητής τουρισμού. «Είναι πραγματικά ατυχές το γεγονός ότι το κράτος δεν έχει καμία σχέση με τους μαθητές λόγω της εκδήλωσης της επιδημίας και της επιβολής μιας άλλης αποτυχημένης καραντίνας. Πρώτα απ ‘όλα, η εξ αποστάσεως μάθηση δεν είναι αποτελεσματική επειδή δεν παρακινεί τους μαθητές να μάθουν λόγω της απρόσωπης φύσης της. Το μάθημα διδάσκεται με το στυλ της «ανάγνωσης», είναι προφανώς απρόσωπο, αδιάφορο. Αγαπητέ κύριε Αναστασιάδη, Φαίνεται ότι είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μαθητής. Πρώτον, ο μαθητής δεν μαθαίνει τίποτα σημαντικό, καθώς ο κύριος σκοπός των εξετάσεων είναι η μείωση της αντιγραφής · γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε ο μαθητής να μην μπορεί να μάθει. Δεύτερον, κανείς δεν σκέφτηκε την ψυχολογική απογοήτευση των νέων που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να μπουν στο κολέγιο για να έχουν απρόσωπη, αναποτελεσματική εκπαίδευση. “Ωστόσο, οι νέοι είναι το μέλλον της κοινωνίας, αλλά κανείς δεν φαίνεται να σκέφτεται για το μέλλον του”.

Ευανθία – Μαθητής Κοινωνιολογίας. “Πρώτα απ ‘όλα, το γεγονός ότι είναι κόμμεα από απόσταση με βοηθά να αποκτήσω κάποια ουσιαστική εκπαίδευση. Όπως γνωρίζετε, κάθε μαθητής στο διαδίκτυο θέτει έναν δάσκαλο να μιλήσει, να αστειευτεί ή να κάνει κάτι άλλο. Προσωπικά, δεν μπορώ να επικεντρωθώ στο jay online, ο jay εμφανίστηκε στα μαθήματά μου αυτό. Είμαι το άτομο που θέλω να υπερασπιστώ εναντίον του ατόμου που μου μιλάει, για να ακούσω αυτήν τη συσκευή. Έχασα την ανθρώπινη σύνδεσή μου με τον jay ως πρωτοετής που αποφάσισε να πάει στο jay πανεπιστήμιο, αλλά τίποτα. “Αϊ, προφανώς η κυβέρνηση βρέχει!”

Source