Η ναυτιλιακή ανησυχία της Κύπρου για τον «εξαιρετικά επικίνδυνο» Κόλπο της Γουινέας

Σε δήλωσή του, η CSC με έδρα τη Λευκωσία είπε: «Δυστυχώς, η CSC λυπάται που παρατηρεί ότι έχουμε φτάσει τώρα στο τέλος του 2020 και παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η βιομηχανία, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη για τα πλοία που διαπραγματεύονται στο GoG [Gulf of Guinea]”.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Αναφορών Πειρατείας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου (IMB PRC), κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, υπάρχει αύξηση 40% στον αριθμό των απαγωγών που αναφέρθηκαν στον Κόλπο της Γουινέας, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019

Περίπου το 95% των παγκόσμιων απαγωγών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σημειώθηκαν στον Κόλπο της Γουινέας, με τη συμμετοχή 80 μελών πληρώματος που απήχθησαν σε 14 επιθέσεις από τη Νιγηρία, το Μπενίν, τη Γκαμπόν, την Ισημερινή Γουινέα και τη Γκάνα.

Η CSC χαιρέτισε τη δημιουργία της κοινής ομάδας εργασίας κυβέρνησης και βιομηχανίας της Νιγηρίας (NIWG) που στοχεύει στη διευκόλυνση του συντονισμού μεταξύ της κυβέρνησης και της βιομηχανίας και στο να ευθυγραμμίσει τις προσπάθειες αποτροπής και αντιμετώπισης περιστατικών πειρατείας και ένοπλης ληστείας στα χωρικά ύδατα της Νιγηρίας και στην ΑΟΖ.

Το ολοκληρωμένο έργο Υποδομής Εθνικής Ασφάλειας και Προστασίας των Θαλάσσιων Δρόμων, αλλιώς γνωστό ως το Deep Blue Project (DBP), το νέο Εθνικό Πλαίσιο Αναφοράς Ναυτικών Νιγηρίας το οποίο θα υποστηρίζει εμπορικά πλοία που βρίσκονται σε κίνδυνο και ενίσχυση της Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνίας και Πληροφοριών του NIMASA C4i) Το Κέντρο είναι πολιτικές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση αποτροπής των περιστατικών πειρατείας στην περιοχή.

«Ενώ συνεχίζονται διάφορες προσπάθειες για τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα στην περιοχή, η πραγματική εφαρμογή θα διαρκέσει χρόνο και κατά συνέπεια δεν αναμένονται πιθανά θετικά αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον», δήλωσε η CSC.

Ο θάλαμος συνεχίζει: «Καθώς αυτό το επίμονο πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα σε λίγους μήνες. Επιπλέον, ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας Covid-19 είναι πιθανό να οδηγήσει σε ελλείψεις του προϋπολογισμού που έχουν ήδη παρατηρηθεί στη Νιγηρία καθώς και σε πολλές άλλες χώρες.

«Είναι επομένως ζωτικής σημασίας οι κυβερνήσεις, στο υψηλότερο επίπεδο, να ασχοληθούν πολύ περισσότερο με την εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης στην κρίση. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει δεσμευμένη στις προσπάθειες ανάληψης συγκεκριμένων δράσεων για την προστασία των σκαφών και του πληρώματος που λειτουργούν στον Κόλπο της Γουινέας.

«Η ναυτιλιακή βιομηχανία καλεί επίσης τις τοπικές κυβερνήσεις στον Κόλπο της Γουινέας να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και ακόμη και να λάβουν πιο αποτελεσματικές ενέργειες για την εξάλειψη αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, με επιπλέον μέτρα που πρέπει να ληφθούν τώρα και όχι αργότερα.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε στα πληρώματα να γίνονται όμηροι, μια κατάσταση που είναι απλώς απαράδεκτη», καταλήγει η αίθουσα.

Source