Η νοσηλεία φτάνει τα επικίνδυνα όρια, … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Άρχισαν να φθάνουν στα επικίνδυνα όρια που θέτει η θεραπεία ασθενών με κοκκιδίωση-19 με τον Οργανισμό Υπηρεσιών Υγείας να πολεμήσει με την πάροδο του χρόνου, ώστε τα κρατικά νοσοκομεία να είναι έτοιμα εάν αυξηθούν τις επόμενες μέρες. Όσο περνούν οι μέρες, ωστόσο, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι γεμάτο, με γεμάτα κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας, πολύ ψηλά στο ΔΟΜ, και όχι μόνο.

Χθες το βράδυ σημειώθηκε ένα νέο άλμα στο αρνητικό ιστορικό του νοσοκομείου, αφού 180 ασθενείς με νόσο Covid-19 υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε τέσσερα νοσοκομεία, 54 από αυτούς αξιολογήθηκαν ως σε κρίσιμη κατάσταση. Σε τελική ανάλυση, τα είκοσι πέντε συνάνθρωπά μας είναι διασωληνωμένα և αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Υπάρχουν 41-45 κρεβάτια στη μονάδα εντατικής θεραπείας με δυνατότητα επέκτασης. Μέχρι το τέλος της προηγούμενης νύχτας, 30 ασθενείς είχαν νοσηλευτεί και το ποσοστό πληρότητας ήταν κοντά στο 70%. Λευκωσία, Αμμόχωστος և Τα Νοσοκομεία Λεμεσού διαθέτουν επίσης 200 κρεβάτια για ασθενείς εκτός σώματος με MRI-19 με δυνατότητα επέκτασης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το οποίο, εάν γίνει, θα επηρεάσει την απόδοση άλλων ασθενών. Προς το παρόν, 150 άτομα υποβάλλονται σε θεραπεία εκτός του διαμεσολαβητή και η χωρητικότητα των διαθέσιμων κρεβατιών φτάνει το 75%.

“Εάν είναι απαραίτητο, θα δημιουργηθούν και άλλα κρεβάτια για ασθενείς με κοροναϊό και, εάν είναι απαραίτητο, ο ιδιωτικός τομέας θα διαδραματίσει ρόλο, τουλάχιστον για τη θεραπεία καταστάσεων έκτακτης ανάγκης”, είπε. ΚΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΑ: Ο ΟΚΥΠΥ ομιλητής, Χαράλαμπος Σαριλάου. Σημείωσε ότι «η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή τη στιγμή, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών», σημειώνοντας ότι ο αριθμός των περιπτώσεων πρέπει να μειωθεί για να μειωθεί η νοσηλεία. “Επομένως, όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα για τη μείωση του αριθμού των θετικών περιπτώσεων στην κοινότητα, για να παρατηρήσουμε μείωση των νοσοκομειακών νοσημάτων, την οποία βλέπουμε επτά έως δέκα ημέρες μετά τη διάγνωση:

Δεδομένου του αριθμού των περιπτώσεων, αλλά και του γεγονότος ότι άτομα από ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού έχουν μολυνθεί, η εκτίμηση είναι ότι ο αριθμός των ασθενών σε νοσοκομεία μπορεί να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, το οποίο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν θα φτάσει τα όριά του. “Η πρόβλεψή μας είναι ότι ο αριθμός των νοσηλευτικών υπηρεσιών θα αυξηθεί, καθώς έχουμε δει πολύ μεγάλο αριθμό στην κοινότητα τις τελευταίες ημέρες”, πρόσθεσε ο κ. Sharilau.

Σημειώνεται ότι με βάση τα δεδομένα, 5.727 νέα κρούσματα της νόσου έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας τις τελευταίες δεκατέσσερις ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ. Δύο ακόμη θάνατοι և 627 περιπτώσεις. Οι νοσηλείες αυξάνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας

Κρίσιμες αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα
Με τη σύσφιξη του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, καθίσταται σαφές ότι οι προσδοκίες για επιστροφή σε λιγότερο άκαμπτα, περιοριστικά μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασης εξασθενίζουν. Εάν, στην πραγματικότητα, η νοσηλεία συνεχίζεται με τέτοιο ρυθμό, τότε ένα από τα σενάρια που θα μελετηθούν θα είναι ο γενικός αποκλεισμός με την επιστροφή των sms.

Η επιστροφή στην επιφάνεια εργασίας τουλάχιστον όλων των επιπέδων εκπαίδευσης θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί αμφισβητήσιμη, και το πιο πιθανό σενάριο είναι η συνέχιση των μαθημάτων μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Είναι πιθανό ότι η επέκταση θα λάβει υπόψη την απόσταση στο δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και την πρόταση για τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, θα υπάρξουν ακόμη πιο αυστηροί περιορισμοί, κάτι που θα καταστεί σαφές τις επόμενες είκοσι τέσσερις ώρες.

Η επιδημιολογική εικόνα, ανάλογα με την κατάσταση στα νοσοκομεία, θα επανεκτιμηθεί έως την Τρίτη, ακολουθούμενη από αποφασιστικές αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ισχύς των υφιστάμενων μέτρων λήγει την Κυριακή 10 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ.

Source