“Η νόσος του Λύκου μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή και ξαφνικό θάνατο”

Ειδικός Καρδιολογίας Uzm. Δρ. Ο Κεμάλ Κουνόβατς είπε: «Η νόσος του Λύκου είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που βλάπτει διάφορα όργανα όπως το δέρμα, οι αρθρώσεις, τα νεφρά, ο εγκέφαλος, η καρδιά και τα αγγεία. Στην αυτοάνοση ασθένεια, το ανοσοποιητικό σύστημα βλάπτει τα δικά του υγιή κύτταρα. Σε κανονικές συνθήκες, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σύστημα που προστατεύει το σώμα από μικρόβια και αλλεργιογόνα. Ωστόσο, μερικές φορές το ανοσοποιητικό σύστημα επιδεινώνει την ικανότητά του να αναγνωρίζει τους δικούς του ιστούς και αρχίζει να τους βλέπει ως ουσίες που τους προκαλούν βλάβη. Σε αυτήν την περίπτωση, παράγει μια αμυντική ουσία που ονομάζεται αυτοαντισώμα, επιτίθεται σε υγιείς ιστούς και προκαλεί φλεγμονή σε διάφορα μέρη του », είπε.

“ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΩΝ”

Αναφέροντας ότι η νόσος του λύκου παρατηρείται κυρίως στις γυναίκες, ο Δρ. Kunovac, «Εμφανίζεται σε 40-50 άτομα από τους 100 χιλιάδες ανθρώπους στον παγκόσμιο μέσο όρο. Είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας 15-45 ετών και το 90% των ασθενών είναι γυναίκες. Η διάγνωση γίνεται πρώτα με ειδικές εξετάσεις αίματος και στη συνέχεια επιβεβαιώνεται από πιο λεπτομερείς αναλύσεις. Τα δερματικά εξανθήματα, οι επώδυνες και πρησμένες αρθρώσεις είναι τα πιο κοινά ευρήματα. Ωστόσο, ο λύκος μπορεί να επηρεάσει όλα τα όργανα. Φαίνεται ότι η καρδιά και τα αγγεία επηρεάζονται από αυτήν την ασθένεια. Η περικαρδίτιδα (περικαρδίτιδα) είναι η πιο κοινή καρδιακή εμπλοκή. Ξεκινά με συμπτώματα πόνου στο στήθος και δύσπνοια, στη συνέχεια αναπτύσσει πυρετό και ταχυκαρδία (αυξημένος καρδιακός ρυθμός). Η διάγνωση γίνεται με καρδιογραφία ECHO, φαίνεται η ποσότητα υγρού γύρω από την καρδιά ».

“ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ξαφνικό ΘΑΝΑΤΟ”

Επισημαίνοντας ότι η ενδοκαρδίτιδα, φλεγμονή των καρδιακών βαλβίδων, είναι επίσης συχνή σε ασθενείς με Λύκο. Ο Kunavaç συνέχισε τα λόγια του ως εξής:

«Συνήθως η φλεγμονή που βρίσκεται στην άκρη των καρδιακών βαλβίδων παρατηρείται με τη συσκευή καρδιογραφίας EKO. Η στεφανιαία νόσος μπορεί να παρατηρηθεί σε ασθενείς με λύκο ως αθηροσκλήρωση, με άλλα λόγια, αγγειακή πήξη, την οποία ονομάζουμε αγγειακή φλεγμονή ή θρόμβωση. Εμφανίζεται με συμπτώματα πόνου ή καύσου στη μέση του θώρακα λόγω της άσκησης. Μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και ξαφνικό θάνατο. Ανιχνεύεται με στεφανιαία αγγειογραφία. “

“Μείνετε μακριά από αλάτι και πίεση

Δρ. Ο Kunovac είπε, «Η φλεγμονή των καρδιακών μυών, την οποία ονομάζουμε μυοκαρδίτιδα, εμφανίζεται με παράπονα σοβαρής δύσπνοιας, ταχυκαρδίας και αρρυθμίας. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτή η εμπλοκή της νόσου Λύκου, η οποία είναι η αιτία της διεύρυνσης των καρδιακών θαλάμων και της εξασθένισης της δύναμης συστολής των καρδιακών μυών, ανιχνεύεται με καρδιογραφία ECHO. Είναι σημαντικό οι ασθενείς με λύκο να ενημερώνονται για την ασθένειά τους. Αυτοί οι ασθενείς δεν πρέπει να καπνίζουν και να αποφεύγουν το αλκοόλ και την υπερβολική κατανάλωση αλατιού. Οι ασθενείς με λύκο πρέπει να ξεκουράζονται περισσότερο από το κανονικό στην καθημερινή τους ζωή και να προστατεύονται από το άγχος και τις δυσάρεστες καταστάσεις. Θα πρέπει να ενημερώνεται για τη διάρκεια της νόσου, να χορηγείται η θεραπεία και να μην παραμελούνται οι περιοδικές εξετάσεις ελέγχου ».

.Source