Η οικονομία της Κύπρου επιβραδύνεται αναμένεται ανάκαμψη με σταθερή ανάπτυξη – Οικονομολόγους

Η κυπριακή οικονομία επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο, καθώς οι περιορισμοί έκλεισαν πολλές μορφές οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, αναμένεται σημαντική ανάκαμψη μετά την εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού και η οικονομική δραστηριότητα επιστρέφει στο φυσιολογικό, λένε οι οικονομολόγοι.

«Η αναγκαστική εξοικονόμηση, λόγω του κλειδώματος, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του εισοδήματος των καταναλωτών χάρη στο μορατόριουμ για την πληρωμή δανείων, θα οδηγήσει σε έξαρση της κατανάλωσης μετά τους εμβολιασμούς, με αναμενόμενη ανάπτυξη στο 3,7% για το 2021», εξηγεί ο George Syrichas, πρώην Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και σύμβουλος του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνέντευξη με το Cyprus Mail.

“Όλα, ωστόσο, υπόκεινται σε διάθεση των εμβολίων, οπότε δεν είναι σαφές πότε θα ξεκινήσει η ανάκαμψη, αλλά αναμένεται σίγουρα”, προσθέτει.

Προς το παρόν, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των δηλώσεων πτώχευσης στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 25,7% το τρίτο τρίμηνο του 2020 μετά από απότομη μείωση το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τη Eurostat. Υπάρχει ανησυχία μεταξύ των οικονομολόγων, ότι, πριν από την προβλεπόμενη ανάκαμψη, θα υπάρξει απότομη αύξηση της αφερεγγυότητας καθώς αποσύρεται η κυβερνητική υποστήριξη για τις επιχειρήσεις.

Τον Ιανουάριο, ο Κυπριακός Κορυφαίος Οικονομικός Δείκτης σημείωσε ετήσια μείωση 3,9% τον Ιανουάριο με ανάγνωση 101,5, μετά από ετήσια πτώση 3,2% τον Δεκέμβριο και άλλο 3,3% το Νοέμβριος.

«Η επιδείνωση του δείκτη τον Ιανουάριο του 2021 αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις των νέων περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά», σχολιάζει στην έκθεσή του το Κέντρο Οικονομικής Έρευνας, το οποίο παράγει το Δείκτη.

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν

Οι συμβάσεις λιανικής πώλησης και πωλήσεων ακινήτων μειώνονται τόσο τον Δεκέμβριο όσο και τον Ιανουάριο.

«Ειδικότερα, οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν την καταγραφή των αρνητικών ετήσιων ρυθμών ανάπτυξης τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021 για τον όγκο των λιανικών πωλήσεων, καθώς και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης από έτος σε έτος για τον συνολικό αριθμό συμβάσεων πώλησης ακινήτων συνεχίζεται τον Ιανουάριο του 2021. “

Αντίθετα, η έντονη αύξηση των συναλλαγών με πιστωτική κάρτα από το προηγούμενο έτος και η απότομη πτώση της τιμής του πετρελαίου (Brent Crude) είχαν θετική επίδραση στον Δείκτη, αλλά η επίδρασή τους αντισταθμίζεται από την πτώση των άλλων στοιχείων του Δείκτη.

Παρόλο που ο δείκτης οικονομικού συναισθήματος (ESI) στη ζώνη του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, σημείωσε βελτίωση τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, τον Ιανουάριο του 2021 επιδεινώθηκε, συμβάλλοντας αρνητικά στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του δείκτη.

«Ο τουρισμός συνέβαλε επίσης προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς τον Ιανουάριο του 2021 οι αφίξεις τουριστών συνέχισαν να μειώνονται σημαντικά σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Επιπλέον, τα αυστηρότερα μέτρα συγκράτησης που ελήφθησαν στην Κύπρο από τις αρχές Ιανουαρίου, έχουν επηρεάσει δυσμενώς τους περισσότερους τομείς της εγχώριας οικονομίας », συνεχίζει η έκθεση.

Συμπερασματικά, η έκθεση σημειώνει ότι το «αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον» συνέβαλε επίσης σημαντικά στην επιδείνωση του ρυθμού ανάπτυξης του δείκτη τον Ιανουάριο.
Πηγή: Cyprus Mail

Source