Η ολίσθηση της Τουρκίας προς τη φτώχεια ωθεί την οικονομική επανεξέταση του Ερντογάν

Η φτώχεια και η πτώση της υποστήριξης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) οδήγησαν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια απότομη αλλαγή κατεύθυνσης για την οικονομική πολιτική.

«Οι άνθρωποι βρίσκονται στο σημείο της έκρηξης», δήλωσε ο Özgür Akbaş, ιδιοκτήτης ενός καπνού σε μια πλούσια γειτονιά της πρωτεύουσας της Τουρκίας στην Άγκυρα, περιγράφοντας πώς δύο ηλικιωμένες γυναίκες μπήκαν στο κατάστημά του την περασμένη εβδομάδα. Κάποιος ζήτησε να αγοράσει ένα μόνο αυγό και ο άλλος ήθελε δωρεάν ψωμί, ανέφεραν οι New York Times την Κυριακή.

Η Τουρκία είχε ήδη πληγεί από μια νομισματική κρίση που έπληξε το 2018 και διψήφιο πληθωρισμό, όταν η πανδημία του κοροναϊού έπεσε στη χώρα τον Μάρτιο. Μετά από ένα δεύτερο κύμα τους τελευταίους μήνες, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού κατακλύζεται από το χρέος και όλο και περισσότερο πεινά, δήλωσε η Carlotta Gall των New York Times.

Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων σε μια έρευνα από την σεβαστή εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll δήλωσε ότι δεν μπορούσαν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες διαβίωσης. Η λίρα έχει χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας της φέτος, ανεβάζοντας την τιμή πολλών αγαθών.

Η κρίση στην Τουρκία συμβαίνει επίσης καθώς ο Ερντογάν χάνει έναν ισχυρό σύμμαχο – ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο τον επόμενο μήνα για να αντικατασταθεί από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον χαρακτήρισε αυταρχικό. Η Τουρκία αντιμετωπίζει κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 και πιθανά ποινικά μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων σε ύδατα που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος.

Στις 7 Νοεμβρίου, ο Ερντογάν αντικατέστησε τον αρχηγό της κεντρικής τράπεζας αφού η λίρα έφτασε στο χαμηλό ρεκόρ και προσέλαβε έναν νέο υπουργό Οικονομικών και Οικονομικών για να αντικαταστήσει τον γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαράκ μια ημέρα αργότερα. Τώρα ο Ερντογάν, ο οποίος είχε αντιταχθεί στην αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, επιτρέπει στους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής να ενεργήσουν για τη σταθεροποίηση της λίρας και τον αργό πληθωρισμό του 14 τοις εκατό. Τα επιτόκια ανέρχονται πλέον στο 17% σε σύγκριση με το 8,25% το Σεπτέμβριο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ερντογάν επέκτεινε ένα νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας για μικρές επιχειρήσεις και εμπόρους κατά τρεις μήνες. Η αποχώρηση του Albayrak δείχνει τώρα μια πιο σοβαρή πολιτική διόρθωση καθώς η οικονομική κρίση απειλεί την πολιτική επιβίωση του προέδρου, ανέφεραν οι New York Times.

Ο Ερντογάν παρακολουθεί επιθετικά τις δημοσκοπήσεις και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο τα πράγματα αντανακλούν την κοινωνία, δήλωσε ο Μεχμέτ Αλί Κούλατ, ο οποίος διεξάγει δημοσκοπήσεις για πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του AKP του.

Η πολιτική υποστήριξη για το AKP έχει μειωθεί στο χαμηλότερο σημείο από τότε που άρχισε στην εξουσία το 2002, φθάνοντας στο 30% περίπου, σύμφωνα με τη Metropoll. Αυτό υποδηλώνει ότι η συμμαχία του AKP με το πολύ μικρότερο, ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) θα αποτύχει να το εξασφαλίσει ως νομοθετική πλειοψηφία και σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε κάλλιστα να χάσει τις προεδρικές εκλογές, που είχε προγραμματιστεί για το 2023.

«Οι πιθανότητες επανεκλογής του είναι μικρότερες από 50 τοις εκατό», δήλωσε ο Aslı Aydıntaşbaş, ανώτερος συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

«Τελικά λοιπόν», η ερώτηση είναι, «Είναι αρκετά έξυπνος;»

Οι περισσότεροι από τους υποστηρικτές του Ερντογάν και το 63% των Τούρκων πιστεύουν ότι η χώρα κατευθύνεται σε χειρότερη κατεύθυνση, σύμφωνα με τον Metropoll.

Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια δυσφορία στην Τουρκία, δήλωσε ο Hacer Foggo, ιδρυτής του Deep Poverty Network, το οποίο βοηθά τους εμπόρους του δρόμου και τους άτυπους εργαζόμενους.

«Είμαι 52 ετών και αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση που έχω δει ποτέ», είπε, σύμφωνα με τους New York Times.

«Οι συνταξιούχοι βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση», είπε ο Akbaş, ο καταστηματάρχης. «Αυτό που ακούω από ανθρώπους είναι« Αρκετά είναι αρκετό. Το είχαμε μέχρι το λαιμό μας, δεν μπορούμε να βγάλουμε λεφτά »και άνθρωποι ηλικίας 70 και 80 λένε ότι πρόκειται να ρίξουν τον εαυτό τους στο δρόμο.”

Source